Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ξανατσιμπάει» ο τραπεζικός κλάδος

Επανέρχονται οι αγοραστές σε ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, συνεχίζουν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και CCH, με συνέπεια την αντίδραση του ΓΔ προς τις 630 και του FT 20 προς τις 225 μονάδες. Υπεραπόδοση στην ΠΕΙΡ. Σταθερά χαμηλότατος ο τζίρος.

Άπνοιας και... σχόλης συνέχεια και στο Χ.Α. Με λιγοστές συναλλαγές και ήπιες διακυμάνσεις συνεχίζεται η ταλαιπωρία και η αγορά έχει στρέψει πλέον το... βλέμμα της στα επερχόμενα.

Από την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στο Παρίσι, κυρίως όμως στο Βερολίνο, αλλά και στη σύνοδο που ακολουθεί, στην υποβολή του αιτήματος της Αθήνας για παράταση, εν μέσω της επερχόμενης θύελλας με αφορμή την Ισπανία, και τις εξελίξεις στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 625 μονάδων, με αντίδραση που πριν από λίγο έφτανε έως το 0,55%, ενώ κατά 0,47% ενισχύεται ο FTSE 20, που κυμαίνεται στις 224 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης στο 1,4-1,5 εκατ. ευρώ και με τέσσερεις μετοχές του 20άρη να μην έχουν ανοίξει καν.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν επανέλθει οι λίγο ως πολύ γνωστοί αγοραστές, σταθεροί πλέον εδώ και σχεδόν δύο μήνες και με εγχώριους κύκλους να μετακυλίουν βραχυπρόθεσμα ρευστότητα από τον έναν τίτλο στον άλλο.

Στα 2,29 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 5,27 ο ΟΠΑΠ και στα 2,34 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Όμως, συνεχίζεται, μέχρι και τις 11:05, η εισροή ρευστότητας στη δεικτοβαρή CCH, που είχε δώσει δείγματα γραφής από τις συνεδριάσεις της 13ης και της 14ης/8 - σημειωτέον, ο όμιλος ανακοινώνει αποτελέσματα 6μήνου στις 21 του μήνα.

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, συγκριτικά καλός τζίρος πραγματοποιείται και στις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank στο 1,27 και την Εθνική στο 1,25 ευρώ. Κατά 0,68% μακρύτερα η μετοχή της Eurobank.

Εάν εξαιρεθούν οι περισσότερες μετοχές του 20άρη και 2-4 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το υπόλοιπο του Χ.Α. δεν κινείται καν για τους τύπους. Από τον FtMid κάποιες συναλλαγές γίνονται στην ΕΧΑΕ και Στο Τ.Τ. και λιγότερο στη μετοχή της Frigoglass και πέραν αυτών το... κενό.

Κατάσταση που πολύ εύγλωττα καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης μετρώντας τα... στατιστικά της συμφοράς. Ένα χρηματιστήριο όπου η συνολική αποτίμηση (μόλις 23,7 από 150 δισ. ευρώ στα υψηλά του φθινοπώρου του 2007) ενίοτε υποχωρεί και κάτω από το 10% ως ποσοστό του ΑΕΠ, με τις μισές εισηγμένες να αξίζουν(;) λιγότερο από δέκα (10) εκατ. ευρώ.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο, ανέφερε χρηματιστηριακός παράγοντας, να επικρατεί τόσο εκκωφαντική σιωπή όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές, τη στιγμή όπου όλοι βλέπουν τι έρχεται.

Η Ισπανία είναι θέμα ημερών και αφορμή για να υποβάλει και τυπικά το αίτημα για την πλήρη ένταξή της σε κανονικό και με τη... βούλα μηχανισμό μνημονίου (γεγονός που το Βερολίνο διακαώς επιθυμούσε και δήλωνε άλλωστε...). Η Ιταλία ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη με τη Γερμανία (εξαιρετικά ενδιαφέρον το πρόσφατο άρθρο της La Repubblica για την Ελλάδα), ενώ η Γαλλία του... άνευρου Φρ. Ολάντ έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της.

Αναμφίβολα, το φετινό φθινόπωρο θα είναι από τα πιο... καυτά (αν όχι το πιο καυτό) για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v