Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κούφια" άνοδος στη Σοφοκλέους

Με χαμηλές συναλλαγές το ΧΑ παραμένει στην περιοχή των 625 μονάδων. Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, σταθερά στη δεύτερη θέση τα ΕΛ.ΠΕ. Χαμηλοί τζίροι και στα ξένα χρηματιστήρια, σχετική ηρεμία στις αγορές ομολόγων.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνει η Ιφιγένεια του ευρώ, σημειώνεται στους Financial Times(*), σε μία συγκυρία που κυρίως στη Γερμανία και λιγότερο σε άλλες χώρες πυκνώνουν οι τιμωρητικές φωνές, τα σενάρια για Grexit για ένα Βερολίνο που συγκεκριμένα γερμανόφωνα ΜΜΕ παρουσιάζουν εξοργισμένο με την Αθήνα.

Στο άρθρο των F.T. (του Γιώργου Παγουλάτου) αναφέρεται -εκτός των άλλων- πως η προσαρμογή της Ελλάδας μέχρι στιγμής δεν δίνει την εικόνα της αποτυχίας. Όμως, το γεγονός ότι βρίσκεται στον 5ο χρόνο ύφεσης δείχνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το status quo.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 7% το 2011 και επιπλέον 7% αναμένεται για το 2012. Το ποσοστό της ανεργίας είναι 23% και η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική βαθιά ύφεση. Από όλα όμως τα προβλήματά της, μεταξύ των οποίων η ρευστότητα, η απειλή εξόδου της από την ευρωζώνη είναι η πιο ζημιογόνος. Ακόμη και πλούσιες, αποδοτικές ελληνικές εταιρίες βλέπουν τους προμηθευτές τους να δέχονται μόνο ρευστό για τις εισαγωγές.

Οι ξένοι πελάτες γυρνούν την πλάτη τους λέγοντάς τους ουσιαστικά: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία, αλλά δεν ξέρουμε αν θα βρίσκεστε για πολύ ακόμη στην πιάτσα».

Κλίμα που πράγματι επικρατεί στις επιχειρηματικές κι εμπορικές σχέσεις και λειτουργεί ανασταλτικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και των συνεργασιών ξένων με Έλληνες ακόμη και στο ενδεχόμενο επιθετικής (στην ακραία περίπτωση) εξαγοράς εταιριών από ξένα χαρτοφυλάκια.

Περιβάλλον ασφυκτικό, που αποτυπώνεται τόσο στα ισχνά μεγέθη αποτίμησης (στα 23 - 24 δισ. ευρώ) όσο και στην ακινησία των δεικτών, στη χαμηλή χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων και στην εκκωφαντική απουσία διεθνών κεφαλαίων. Στις 626 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (0,76%), κατά 1,02% αντιδρά ο Ftse20, στις 225 μονάδες, με τη γνωστή μη τραπεζική 3άδα να συγκεντρώνει ενδιαφέρον, να υπεραποδίδει και να παραμένει από τις ελάχιστες... οάσεις σε ένα άνυδρο και φτωχό Χ.Α. Στα 2,32 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, κερδίζει και άλλους πόντους με αφορμή και τη θετική ανάλυση της Alpha Finance. Μάλιστα ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 4,5 ευρώ βλέποντας απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Στα 5,30 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 5,65 των Ελληνικών Πετρελαίων με τις δύο εισηγμένες σε έναν άτυπο ανταγωνισμό, καθώς η αποτίμηση των ΕΛ.ΠΕ διαμορφώνεται στο 1,79 δισ. ευρώ και στο 1,69 του ΟΠΑΠ που παραμένει στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης. Μακράν μπροστά η Coca Cola Hellenic με 5,41 δισ. ευρώ, με την Alpha Finance να βλέπει πιέσεις στο δεύτερο μισό του χρόνου διατηρώντας ουδέτερη τη σύστασή της.

Λίγο μετά τις 14.20 οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει ακόμη τα επτά (7) εκατομμύρια ευρώ, παρότι σήμερα πραγματοποιείται περισσότερος τζίρος σε Εθνική, Alpha Bank και δευτερευόντως στη μετοχή της Eurobank. Αυξημένη συναλλακτικότητα και αντίδραση σημειώνονται για τον τίτλο της Πειραιώς και το διάγραμμά της παραπέμπει (σχεδόν από τον Μάρτιο) σε... ευθεία γραμμή-σύρσιμο κοντά στα ιστορικά ελάχιστα του 0,16 ευρώ.

Όμως δεν θα πρέπει να έχουμε παράπονα. Χαμηλοί τζίροι πραγματοποιούνται και στα ξένα χρηματιστήρια (με ενδιαφέροντα στοιχεία και για τη Νέα Υόρκη σε σχετικό θέμα του euro2day) αλλά και στις αγορές ομολόγων. Συγκεκριμένα, χωρίς αξιόλογες μεταβολές κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ελλείψει εξελίξεων σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 6,71% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 517 μονάδες βάσης, του 5ετούς στο 6,05% (556 μ.β.) και του 2ετούς στο 4,30% (436 μ.β.), ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 5,65% (429 μ.β.), του 5ετούς στο 4,45% (418 μ.β.) και του 2ετούς στο 2,89% (295 μ.β.).
Στο 2,16% η απόδοση του γαλλικού 10ετούς (61 μ.β.), στο 2,25% του βελγικού (107 μ.β.), στο 1,68% του ολλανδικού (31 μ.β.), στο 2% του αυστριακού (45 μ.β.) και στο 10,01% του πορτογαλικού (865 μ.β.).

Αφήνοντας τελευταία την Πορτογαλία, δεν μπορείς παρά να διαβάσεις μελαγχολικά ότι «...στην ιστορική πατρίδα των μεγαλύτερων αποθεμάτων χρυσού της Ευρώπης, τα καταστήματα "Αγοράζω Χρυσό" πολλαπλασιάζονται σαν μανιτάρια και οι νοικοκυραίοι πουλάνε τις βέρες τους για να ξεπληρώσουν το στεγαστικό δάνειο.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τα καταστήματα ανταλλαγής χρυσού αυξήθηκαν 29% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στο α΄ τρίμηνο του 2012 άνοιγαν κατά μέσο όρο δύο ενεχυροδανειστήρια την ημέρα!

Κανένα από αυτά δεν έχει κλείσει, καθώς οι δουλειές τους ανθούν.

Κι αυτό γιατί ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Πορτογάλων υποχρεώνονται να ανοίξουν το σεντούκι και να ξεπουλήσουν τα χρυσαφικά της οικογένειας, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι.

Και όμως η Πορτογαλία, σύμφωνα με τους δανειστές, με τους άτεγκτους Γερμανούς, είναι οι υπάκουοι, οι καλοί δανειζόμενοι, οι καλοβολοι κ.λπ. κ.λπ., σε αντίθεση με τους... δακτυλοδεικτούμενους «τεμπέληδες» και «άξεστους» Έλληνες. Αλήθεια, γιατί εφαρμόζεται η ίδια και απαράλλαχτη «θεραπεία» σε όλους άσχετα αν η κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά;

Γιατί τιμωρούνται με την ίδια αυστηρότητα οι «κακοί» Έλληνες με τους «καλούς» Πορτογάλους ή Ισπανούς;

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v