Προσπάθεια αφύπνισης στο Χρηματιστήριο

Κινητικότητα στο ΧΑ λίγο πριν το κλείσιμο, παρά την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, τα φέσια του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και τις... Κασσάνδρες που βλέπουν χρεοκοπία. "Στήριξη" από εκθέσεις διεθνών οίκων.

Όλο και πιο υπέρβαρο το δημόσιο χρέος, εν μέσω έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών σε μία οικονομία που στενάζει. Με ένα ακόμη πιο καυτό 4μηνο να περιμένει τις επιχειρήσεις τη στιγμή όπου η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιχειρούν μία πειστική παρουσία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως όμως στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την Άγκ. Μέρκελ.

Ασφυκτικό περιβάλλον, που εντείνεται από την πολλοστή επαναφορά σεναρίων για ελληνική χρεοκοπία και απειλών από πλείστους εμπλεκόμενους. Πάντως, η θέση τόσο της Goldman Sachs όσο και της Credit Suisse θα συζητηθεί από τους υπέρμαχους της κάθε πλευράς.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να θεωρείται άξια παρατήρησης η σταθερότητα του Χ.Α. κι η συσσώρευση βασικών δεικτών και μετοχών για περισσότερο από δύο μήνες, πολύ δε περισσότερο σε σύγκριση με τον... καταστροφικό Αύγουστο του 2011. Στην περιοχή των 630 μονάδων το ΧΑ επιχειρεί στο κλείσιμο να αποκτήσει μομέντουμ και να κλείσει με θετικό πρόσιμο.

Είναι η τρίτη Παρασκευή του μήνα και στο διάστημα 13.45-14.00 πραγματοποιούνται δημοπρασίες για μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ μέχρι τώρα ανοδικά συνεχίζουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και οι τρεις τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank), αλλά υποχωρούν Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Πειραιώς.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα 303 δισ. ευρώ (στις 30/6/2012), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το χρέος του κράτους έφτασε τα 303,527 δισ. ευρώ έναντι 280,29 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα. Από το συνολικό χρέος το 30% έχει λήξεις μικρότερες του ενός έτους (σ.σ. πρόκειται για τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει η κυβέρνηση και για λήξεις παλαιότερων ομολόγων) και το 69,6% θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.

Αναλυτικότερα, το 76,7% των 303 δισ. ευρώ αφορά δάνεια του EFSF, το 3,4% χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και το 19,9% εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Στην αγορά, που στενάζει παρά την εμφανή μήνα με τον μήνα υποχώρηση του ύψους των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών, δεδομένου ότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον μπλοκ επιταγών, τα φέσια του ιδιωτικού τομέα έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ για το 2012. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας, καταγράφηκαν 87.618 τεμάχια επιταγών που σφραγίστηκαν συνολικής αξίας 88,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα φέσια από επιταγές έφτασαν το επτάμηνο τα 916 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 75.890 τεμάχια απλήρωτων συναλλαγματικών αξίας 15,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες καταγράφηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτήν την κατηγορία το επτάμηνο απλήρωτες ήταν υποχρεώσεις αξίας 119,1 εκατ. ευρώ.

Έτσι, για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 τα φέσια διαμορφώνονται σε 1,035 δισ. ευρώ. Πάντως, οι επιταγές που σφραγίζονται λιγοστεύουν τους τελευταίους μήνες.

Λίγο ως πολύ το ζοφερό αυτό επιχειρηματικό περιβάλλον αποτυπώνεται εύγλωττα σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως όσο συνεχίζεται η διελκυστίνδα για το αν θα... χρεοκοπήσει «σήμερα» ή «μεθαύριο» η χώρα είναι δύσκολο να βελτιωθεί το κλίμα, να προσελκυστούν ξένα κεφάλαια, να αναχρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις και να λειτουργήσει το σύστημα.

Με το... φόβητρο μάλιστα για χρεοκοπία της Ελλάδας, ή διάλυσης ή σμίκρυνσης της ευρωζώνης, που επαναφέρεται από λίγο ως πολύ γνωστά διεθνή κέντρα, την ώρα όπου η ανάλυση της Goldman Sachs και η μελέτη της Credit Suisse αυτήν τη φορά βρίσκονται στην... απ' εδώ όχθη.

Ενδιαφέρουσα η θέση των δύο ξένων σπιτιών, λίγο πριν από την κρίσιμη επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Ευρωπαίους ηγέτες και στην Άγκ. Μέρκελ, και τη σύνοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όλα αυτά κρατούν χαμηλά τους τόνους στο Χ.Α. Η Εθνική και η Alpha Bank είναι στην ίδια απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή του 1,33 ευρώ (λίγο πριν από τις 13.50), η Μέτκα στα 6,34, ο Μυτιληναίος στα 2,11 και η CCH στα 14,90 ευρώ. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται το μάζεμα στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η κινητικότητα σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία, ΣΙΔΕΝΟΡ) κι οι αυξημένες συναλλαγές στο Τ.Τ.

Στις διεθνείς αγορές ομολόγων παρατηρείται... ησυχία με μικρή αποκλιμάκωση για το ισπανικό 10ετές, τη στιγμή όπου τα επισφαλή δάνεια για τις ισπανικές τράπεζες καταρρίπτουν άλλο ένα ρεκόρ, πριν από το επόμενο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v