Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κολλημένος γύρω από τις 630 μονάδες ο ΓΔ

Μικρά κέρδη για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, καλύτερη εικόνα για Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Κρατά τα 2,30 ευρώ ο ΟΤΕ, τα 6,25 η ΜΕΤΚΑ. Περνά τις 7.000 μονάδες ο DAX, επανερχόμενος στην κορυφή Απριλίου.

Πάλι στα ρηχά το Χ.Α., με ισχνό τζίρο και διαδικαστικού χαρακτήρα κινήσεις από τους λιγοστούς εντός παιδιάς επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε αρχικά έως τις 633,73 μονάδες, γύρισε όμως χαμηλότερα λίγο μετά τις 10.40, για να ακολουθήσει μία δεύτερη προσπάθεια αντίδρασης.

Πριν από λίγο υποχωρούσε κατά 0,25%, λίγο χαμηλότερα των 630 μονάδων. Αλλά με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 2,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν αλλάξει χέρια σε τρεις μόνο μετοχές.

Η Εθνική, η Alpha Bank και ο ΟΠΑΠ συγκεντρώνουν, από την αρχή της συνεδρίασης, το μεγαλύτερο μέρος του όποιου ενδιαφέροντος και μεριδίου τζίρου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ftse20, που στα πρώτα 10΄ έδωσε μία τοπική κορυφούλα στις 230,32 μονάδες, για να διολισθήσει και αυτός προς τις 227 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίσιμη τιμή των 242 μονάδων παραμένει αντίσταση απλησίαστη και απρόσιτη για τον δείκτη καθώς οι παίκτες δεν θέλουν και δεν μπορούν (ακόμη) να ανεβάσουν τον πήχη ψηλότερα. Τουλάχιστον μέχρι να έχουν στα χέρια τους κάτι πιο απτό και πιο σαφές για τις εξελίξεις για το πού μπορεί να κινηθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Θα γίνουμε μονότονοι αλλά στη συσσώρευση περίπου δύο μηνών αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων και γεγονότων κι αφομοιώνεται η διάχυτη αίσθηση αναμονής για κάτι που ξεπερνάει τις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς. Πράγματι, οι εξελίξεις είναι πλέον τόσο σύνθετες (διεθνώς αλλά και στην ευρωζώνη) που απαιτείται συγχρονισμός πολλών παραμέτρων για να λυθεί η τάση στο Χ.Α.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης κάνει λόγο για ένα καυτό 4μηνο για τις επιχειρήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τις τράπεζες και την προοπτική της επαναλειτουργίας του συστήματος (ροές, χρηματοδοτήσεις κ.λπ.), γεγονός που επίσης αποτυπώνεται στην σχεδόν στάσιμη θέση των περισσότερων εισηγμένων.

Ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ αντιδρούν λίγο υψηλότερα, στα 2,33 ευρώ διολισθαίνει ο ΟΤΕ, στα 14,70 διορθώνει ελαφρώς ο τίτλος της CCH. Στις τράπεζες, αν και οι συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Βank και Eurobank είναι περισσότερες απ’ ό,τι χθες, παραμένουν μέτριες και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τη συμπεριφορά των τελευταίων 30΄-40΄της χθεσινής συνεδρίασης.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει σχετικά η μετοχή του Τ.Τ., ενώ μέτριος τζίρος έχει γίνει στην ΕΧΑΕ. Σε ΕΒΖ, Frigoglass και Τέρνα Ενεργειακή έχουν γίνει άξιες αναφοράς συναλλαγές, χωρίς όμως να μεταβάλουν τη γενικότερη εικόνα απαξίωσης και αυτής της κατηγορίας εισηγμένων.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ανοδικές τάσεις, με ενδιαφέρουσα την υπέρβαση του ορίου των 7.000 μονάδων για τον DAX καθώς επανέρχεται στα επίπεδα των αρχών Απριλίου. Υψηλότερα αντιδρούν και οι δείκτες ΜΙΒ στο Μιλάνο και ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v