Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Mπροστά σε κρισιμότατες εξελίξεις

Σε νευρική στάση αναμονής το ΧΑ, καθώς είναι θέμα λίγων συνεδριάσεων η αποσαφήνιση της τάσης. Κλειδί η παράταση (ή όχι) στη δημοσιονομική προσαρμογή. Προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των εξελίξεων στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ και η Κίνα ώθησαν υψηλότερα τη Wall Street χθες το βράδυ. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρκετοί δείκτες επανακάμπτουν προς τα υψηλά τεσσάρων μηνών και στη Φρανκφούρτη ο DAX παλεύει για ακόμη μία φορά με τις 7.000 μονάδες.

Ραγδαίες οι εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων, με το πακέτο των μέτρων να ετοιμάζεται λίγες μέρες πριν από τις πολύ κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ - Ολάντ και Γιούνκερ.

Το Χ.Α., μετά από μια μάλλον άνευρη συνεδρίαση -τουλάχιστον μέχρι τις 16.30-16.40.- χθες έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη στις 631,56 μονάδες και τον Ft20 στις 228,28, με αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος και σε τραπεζικούς τίτλους.
 
Ενδεικτικά και τα ποσοστά μεταβολής, 5,60% για τη μετοχή της Alpha Bank, της Εθνικής 4%, ενώ 4,76% ενισχύθηκε και η μετοχή της Eurobank. Αυξημένες συναλλαγές και υψηλά ποσοστά αντίδρασης και για την Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με φήμες και διαρροές να κάνουν τον γύρο της αγοράς (λίγο μετά τις 16.00).

Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν (και προσώρας φαίνεται να παραμένει) η εκχώρηση του Τ.Τ. μέσα στον Αύγουστο (πρακτικά, δηλαδή, μένουν λιγοστές συνεδριάσεις), αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν η σχετική διαδικασία να παρατείνεται για μία - δύο εβδομάδες. Όμως, σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωνε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αυτήν την ώρα προέχει να κλείσει το πακέτο των μέτρων και να εγκριθεί από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ώστε ο Αντ. Σαμαράς να πάει στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες με πιο «λυμένα χέρια».

Συν τω χρόνω, σημειώνει η ίδια πηγή, θα πρέπει να κλείσει και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τον κλάδο και το Χ.Α.

Το ζητούμενο είναι η παράταση και ενδεχόμενη θετική εισήγηση του Βερολίνου πιθανότατα θα κάνει τη διαφορά. Σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για τον άγνωστο Χ αυτής της τόσο σύνθετης εξίσωσης. «Συγκεκριμένα, ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στην περίπτωση όπου δοθεί η παράταση των δύο ετών στην Ελλάδα (δηλαδή έως το 2016) για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται ξεκάθαρα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα αυτά τα δύο επιπλέον χρόνια, γεγονός το οποίο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Από τη συμφωνία για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, έως και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για να κλείσουν οι τρύπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταρτίσει σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν το ΑΕΠ και το έλλειμμα εάν τελικά εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αυτό το περιβάλλον αποτυπώνεται εδώ και εβδομάδες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στη διακύμανση-συσσώρευση βασικών δεικτών και μετοχών. Φάση που δείχνει να ολοκληρώνεται καθώς οι εξελίξεις που έπονται και άμεσες είναι και καταλυτικές για τη χώρα, την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και βεβαίως για το Χ.Α., το οποίο προσπαθεί να ανιχνεύσει τα επερχόμενα και να κινηθεί ανάλογα.

Λίγο πριν από το μεγάλο γεγονός, λίγο πριν από τις καθοριστικές εξελίξεις, που θα το στείλουν στα.. τάρταρα ή θα το ωθήσουν στα... ύψη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v