Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 270 μονάδες η έσχατη μάχη για τον FT20

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή το καταρχήν ξεκαθάρισμα του παιχνιδιού στις τράπεζες, θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση που παραμένει πτωτική. Αρνητική η διαγραμματική απεικόνιση του τραπεζικού δείκτη.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στις αρχές της, κατά πάσα πιθανότητα, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να επικυρωθεί η σχετική απόφαση και αφού θα έχουν προηγηθεί οι τελικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ποσά που απαιτούνται.

Αυτά σημείωνε χθες η Έλενα Λάσκαρη, τη μέρα όπου οι τράπεζες γνώριζαν άλλη μία… συντριπτική υποχώρηση με επίμονες αλλά και αναγκαστικές πωλήσεις. Παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη στις 713,66 μονάδες, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν οι κρίσιμες 700 μ., ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες για τη συνέχεια.
Στις 273,31 μονάδες ο FTSE 20, με την Εθνική να χάνει και το 1,80 ευρώ, ενώ σε Alpha Bank, Eurobank αλλά και σε Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η διόρθωση πήρε ανησυχητικές διαστάσεις.

Στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη αναφέρεται επίσης: "Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με ομόλογα που θα εκδοθούν από τον EFSF και όχι με μετρητά. Αυτήν την περίοδο, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον EFSF για τα χαρακτηριστικά των ομολόγων που θα εκδοθούν".
 
Αδιαμφισβήτητα, σε κρίσιμη φάση το όλο εγχείρημα, με τους δανειστές να έχουν το πάνω χέρι και την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να διασώσει τα στοιχειώδη.

Με την υπόθεση πως οι όροι της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και πως δεν θα αφήνουν σκιές ή παρερμηνείες, πιθανότατα θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου. Μιας φάσης της αγοράς και των τραπεζών που μετρά απώλειες 35,15% για την Alpha, σχεδόν 48% για τη Eurobank, περισσότερο από 45% για την Πειραιώς και περίπου 27% για την ΕΤΕ, πάντα για το ίδιο διάστημα.

Η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου προφανώς και δεν συνεπάγεται το τέλος της ταλαιπωρίας στις τράπεζες, ωστόσο οι όροι του παιχνιδιού γίνονται σαφέστεροι. Όπως επίσης οι πραγματικές διαθέσεις των τραπεζιτών, οι αντοχές των μεγαλομετόχων, η στάση των ξένων ή ακόμη και η τακτική των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Είναι προφανές πως οι ΑΜΚ θα γίνουν σε χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι αρχικά είχε προεξοφλήσει μεγάλο μέρος επενδυτών, επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούν πως το ΤΧΣ κι οι δανειστές θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, κατά γενική εκτίμηση, ανακεφαλαιοποίηση χωρίς τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων είναι καταδικασμένη να μην αποδώσει.

Εκτιμούμε, πως ο μεσολαβητικός ρόλος του Λουκά Παπαδήμου θα συμβάλει στην άμβλυνση των ακραίων απαιτήσεων ορισμένων ξένων παικτών και πως εν τέλει θα βρεθεί μία λύση που δεν θα βάζει ολοκληρωτικά στη γωνία το εγχώριο σύστημα.

Αστάθμητοι παράγοντες (ή μάλλον κάποιοι από τους αστάθμητους παράγοντες αυτής της περιόδου) θεωρούνται η πολιτική ρευστότητα και η αβεβαιότητα των ξένων για την… επόμενη μέρα.

Σε σχετικό θέμα του Αλέξανδρου Μανωλάτου σημειώνεται πως οι επικείμενες εκλογές δεν πρόκειται να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ξένοι οίκοι Nomura, JP Morgan και Deutsche Bank, σκιαγραφώντας ως πιθανότερο σενάριο τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, η Nomura προβλέπει ότι μετά το τέλος των εκλογών κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι ακόμα και αν τα δύο κόμματα λάβουν τα ποσοστά που τους δίνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας εξαιτίας της ρύθμισης που προβλέπει 50 έδρες για το πρώτο κόμμα.

Παράλληλα, θεωρεί μικρή την πιθανότητα παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας, ενώ βλέπει ως ακόμα μικρότερο το ενδεχόμενο ηγεμονίας των ακροαριστερών κομμάτων στην ελληνική βουλή.

Η Deutsche Bank στην έκθεσή της με τίτλο "Greek Elections: Τime to Decide" αναφέρει ότι μια σταθερή ελληνική κυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλότητα των σχέσεων με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και προβλέπει ότι οι εκλογές θα έχουν "θετική κατάληξη".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v