ΧΑ: Στο “έξι πράσινο” πόνταραν οι αγοραστές

Έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με το ΓΔ να σημειώνει αθροιστικά κέρδη 7,14% και τον τραπεζικό 25,27%. Ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων. Άνοδος για Alpha (+14%), EFG (+12,3%), ETE (6,88%).

Ούτε η επιφυλακτική έως αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ούτε το διστακτικό ξεκίνημα της Wall Street, ούτε οι συνεχιζόμενες αρνητικές εκτιμήσεις, μπόρεσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ψυχολογία των εγχώριων βραχυπρόθεσμων αγοραστών, που ενισχύθηκε και από το “διακριτικό” “short covering”.

Έτσι παρά το πτωτικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα ανέλαβαν πρωτοβουλίες, οι οποίες πήραν σαφώς επιθετικότερο χαρακτήρα μετά τις 14.20 και έχοντας σαν κύριο πεδίο δράσης τον Τραπεζικό κλάδο, έκαναν το 6 στα 6 για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη με αθροιστικά κέρδη 7,14% και 25,27% αντίστοιχα, ενώ η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 21 συνεδριάσεων.

Αφορμή η επανέναρξη των συζητήσεων για το PSI+ και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς αυτό που προέχει στην παρούσα φάση δεν είναι οι πιθανολογούμενοι χειρότεροι όροι για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, αλλά η σημαντική μείωση του “country risk”, αν οι συζητήσεις ολοκληρωθούν θετικά.

Εννοείται πως όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις με τους τελικούς όρους, η Αγορά θα τα επαναξιολογήσει όλα αυτά, αλλά οι “γρήγοροι παίκτες” ελπίζουν ότι θα έχουν ρευστοποιήσει πρώτοι και θα έχουν πάρει τα κέρδη τους.

Και για τόσο γρήγορες κινήσεις, μόνο οι Τραπεζικές ενδείκνυνται (!)

Σε συνέντευξή τους στους N.Y. Times ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει και εν συνεχεία να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) για να εξασφαλίσει συμμετοχή που να αγγίζει το 100%.

Η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του PSΙ, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, προσφέροντας αντάλλαγμα σε μετρητά και ομόλογα ύψους 32 σεντς για κάθε ευρώ Κρατικού χρέους, επικαλούμενο δηλώσεις του Bruce Richards, επικεφαλής hedge fund (Marathon Asset Management LP), που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Ο Richards υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου. Εκτιμά όμως ότι το deal με τους ιδιώτες θα κλείσει πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι επενδυτές που θα συμφωνήσουν θα πληρωθούν με βάση τη νέα συμφωνία σε μετρητό και ομόλογα λίγο μετά, υποστηρίζει.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους θα οδηγήσει την Ελλάδα σε "προσωρινή χρεοκοπία" ανεξάρτητα από το μέγεθος του "κουρέματος" που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές, ανέφερε ο αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, Paul Rawkins, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πάει “σε βαθιά και σκληρή χρεοκοπία”, σχολιάζει στο διαδίκτυο ο επικεφαλής του think tank Re-Define, Sony Kapoor. Κατά τον ίδιο, η ιδέα ενός "εθελοντικού" κουρέματος για την Ελλάδα ήταν εξαρχής "οξύμωρο σχήμα".

“Η συρρίκνωση στην ανάπτυξη σημαίνει ότι το PSI δεν πρόκειται να φτάσει ούτε κοντά στο 90% - ποσοστό το οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα χρειαστεί για να κατέβει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ εντός μιας δεκαετίας”, προέβλεψε ο Patrick Armstrong, στέλεχος της Armstrong Investments μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Κατά τον Armstrong, ακόμη και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 90% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταφέρει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ.

Προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι τυχερή αν η συμμετοχή στο PSI ανέλθει στο 75%.

“Η αιτία της κρίσης είναι το χάσμα στην ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει έσοδα από το εξωτερικό. Το χάσμα ανταγωνιστικότητας παραμένει μεγάλο”, αναφέρει ο Hans Rodeker επικεφαλής foreign exchange strategy στη Morgan Stanley. “Αυτό που πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη είναι το εάν θα στηρίξουν την Ελλάδα βάζοντας πολλά χρήματα σε αυτήν, ή το εάν θα αναζητήσει άλλες λύσεις”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν σε ύφεση το 2012 εκτιμά η Moody’s. Η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση, αλλά ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 0,5%, από 3,1% το 2011.

Οι πτωχεύσεις εταιρειών στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα της ύφεσης. Στη Γερμανία, οι πτωχεύσεις εταιρειών θα μείνουν σταθερές, ενώ το 2011 είχαν υποχωρήσει κατά 5%. Εν τω μεταξύ και εν μέσω “ενθουσιασμού” πέρασε “ντούκου” και η ανακοίνωση της Credit Suisse ότι “τερματίζει την κάλυψη των Ελληνικών Τραπεζών” λόγω αναδιοργάνωσης στους τομείς που καλύπτουν οι αναλυτές".

Η Εθνική μοναξιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επιδεινώνεται (!)
Αιφνιδιασμένοι από την σημερινή “ορμητικότητα” των αγοραστών, δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, τονίζοντας ότι το Χ.Α. προεξοφλεί πως θα υπάρξει σύντομα αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας πως μόνο όταν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχημένη διαδικασία.

Μέχρι τότε επιτρέπεται σε κάποιους traders να “κάνουν παιχνίδι” με τις Τραπεζικές μετοχές.
Ταυτόχρονα, η Αγορά προεξοφλεί ότι η μελέτη της BlackRock θα είναι διαχειρίσιμη και εν πάσει περιπτώσει απομακρύνεται η περίπτωση χρεοκοπίας της Χώρας έξω από την ζώνη του ευρώ (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Τραπεζικών έκλεισε με θετικό πρόσημο (επιθετικότεροι οι αγοραστές σε Alpha Bank, Eurobank), ενώ σαφώς διστακτικότερες διαθέσεις επέδειξαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Από τους αρνητικούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές οι αλγεινότερες των εντυπώσεων για την μετοχή του ΟΤΕ που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (ή αμετάβλητη) και έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας “πληρώνοντας” τις “εισαγόμενες” εκθέσεις.

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 4,2 από 4,5 ευρώ θέτει η UBS σε έκθεσή της για τις Ευρωπαϊκές Τηλεπικοινωνίες. Ο οίκος διατηρεί σύσταση “neutral” για τη μετοχή του Οργανισμού.

Στα 3 από τα 6 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι οι προοπτικές της Χώρας είναι και ο κύριος οδηγός για την πορεία της μετοχής του Οργανισμού.

Τεχνικά, δείκτες και μετοχές έκλεισαν σχεδόν ακριβώς στα όρια σημαντικών αντιστάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης αντίστασης 670 – 675, ανοδική διάτρηση της οποίας οδηγεί προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων.

Ο FTSE οριακά υψηλότερα των 260 μονάδων, τις οποίες να τις μετατρέψει από αντίσταση σε στήριξη μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 285 μονάδες.

Επίσης ο τίτλος της Εθνικής μία ανάσα χαμηλότερα από την αντίσταση των 1,72 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 1,74 ευρώ), ενώ σαν επόμενη αντίσταση οριοθετείται το όριο των 2,00 ευρώ.

Από την άλλη τα μηνύματα για την πορεία της Παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για τα Κράτη της Ευρωζώνης, δεν αφήνουν την εντύπωση ότι περισσεύει η αισιοδοξία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τα αναπτυσσόμενα Κράτη να προετοιμαστούν για διεθνή οικονομική κατάρρευση, ίση με την κρίση του 2008, στην περίπτωση όπου επιδεινωθεί η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
 
Η Τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας για το 2012. Συγκεκριμένα, η οικονομία παγκοσμίως προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3,6%. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται ύφεση 0,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,8%. Ως προς την Αμερικανική οικονομία, προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,9%.

Ως προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,4% για το 2012 και 6% για το 2013 έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 6,2% και 6,3% αντιστοίχως.

Πιθανή επιλογή χαρακτηρίζει η Fitch Ratings το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας κατά δύο μονάδες, λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της Χώρας από τη Standard & Poor's.

Δεν υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της αξιολόγησης “ΑΑΑ” της Γερμανίας φέτος, ακόμα και αν μια ύφεση επηρεάσει τη Χώρα, σύμφωνα με την Standard & Poor’s. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης που διατηρεί την αξιολόγηση “ΑΑΑ” από την S&P.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και εκτός 20αρη, οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αστέρα και Ελαστρον και η παρατεταμένη πλαγιοανοδική αντίδραση της Profile, δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω σχόλια.

Αντίθετα αρνητική εντύπωση έχει δημιουργήσει η “ολισθηρή” κίνηση για την μετοχή της Καθημερινής που έχει ξεκινήσει από τα 4,69 ευρώ (21/10/2011).

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, τρεις αυτοί με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-1,62%), ΟΤΕ (-2,78%) και Jumbo (-0,56%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+13,99%), Eurobank (+12,28%), Πειραιώς (+10,36%) και Ελλάκτωρα (+7,69%).

Κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο και των τεσσάρων για Μυτιληναίο και MIG. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε υποχωρώντας μέχρι τις 650,98 μονάδες (10.36), για να ακολουθήσουν στενές διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων.

Όμως μετά τις 14.20 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 674,14 μονάδες (15.06) και εν μέσω μικρών κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και επανατοποθετήσεων, έκλεισε στις 670,03 με κέρδη 2,06%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 47,8 εκατ.

Καλή η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 29,51%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει πως θα μπορούσε να αντιδράσει, καθώς προεξοφλεί την πιθανή επιτυχία των συζητήσεων για το PSI και την ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Για τους αγοραστές των τελευταίων ημερών, οι αξιολογήσεις των οικονομικών δεδομένων κάθε εταιρείας, μάλλον έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί “να βρεθεί κοντά” με τους πιστωτές της για ολοκλήρωση των συζητήσεων και στις τελευταίες λεπτομέρειες οδηγούν την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, όμως οι επίσημε ανακοινώσεις και η επαλήθευση των προσδοκιών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον αποφασιστικό παράγοντα προκειμένου το Χ.Α. να μη “δει” και νεότερα χαμηλά.

Ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει σαν πρώτη επιλογή των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, αφ΄ ενός λόγω των σημαντικών πιέσεων που έχει υποστεί και αφ΄ ετέρου του “underweighting” που έχει προηγηθεί στα περισσότερα χαρτοφυλάκια, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Ανατροφοδοτούμενες προσδοκίες και ανατροφοδοτούμενη ανοδική τάση, βλέπει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Για μία ακόμα συνεδρίαση οι αγοραστές φάνηκαν έτοιμοι να υπερασπίσουν τις θέσεις τους και αυτό αποτελεί και μια θετική ένδειξη δραστηριοποίησης μέρους κάποιων πιο ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Το σερί των έξι θετικών προσήμων σε κλείσιμο ημέρας έχει να παρατηρηθεί στην Ελληνική Αγορά από τον περυσινό Ιανουάριο (26/1 – 3/2) όπου η Αγορά είχε σημειώσει επτά συνεχόμενα θετικά κλεισίματα και έκτοτε τα θετικά κλεισίματα είχαν περιοριστεί σε σειρές πολύ μικρότερης διάρκειας.

Πέρα από την όποια ζήτηση μπορεί να προκαλεί το κλείσιμο κάποιων θέσεων πώλησης ή μια αναστολή των πωλήσεων λόγω του θετικού κλίματος στην Ευρώπη, η Αγορά δείχνει ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα χρειαστεί κάποιο ιδιαίτερα αρνητικό νέο για να επιστρέψει πτωτικά.

Το κλείσιμο πάνω από τις 660 μονάδες θα ενεργοποιήσει σήμα αγορών από τον απλό κινητό μέσο των 30 ημερών το οποίο συνήθως ακολουθείται από κίνηση επιβεβαίωσης πάνω στην χρονοσειρά υπό την μορφή κάποιας κατοχύρωσης κερδών.

Η συνέχιση της κίνησης εφόσον είναι ανοδική ακολουθείται από επιταχύνσεις της τάσης και μεγαλύτερη συμμετοχή τίτλων στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

------ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τους όγκους συναλλαγών να παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερες διαθέσεις βελτίωσης, ιδίως στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη υπεραποδίδοντας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσουν σε premium 0,5%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9516, τιμή εκκαθάρισης 262,5) κινήθηκαν μεταξύ 250 και 263,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (74300 Alpha Bank, 5000 MIG, 170700 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (24068), Alpha Bank (7389), Πειραιώς (5530), ΟΤΕ (643), Κύπρου (332), ΔΕΗ (600), Μυτιληναίος (1066), MIG (1205), ΟΠΑΠ (631), Ταχ. Ταμιευτήριο (538), ΕΧΑΕ (462), Coca-Cola (148), Motor Oil (195), Ελλάκτωρα (111).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (9345676 τεμ.), Εθνική (18114907 τεμ.), MIG (4310069 τεμ.), ΟΤΕ (4344502 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v