Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες κόντρα σε ΟΤΕ για το πρόσημο

Ανοδικά στις 256 μονάδες γύρισε ο FTSE-20 παρά τις αρχικές πιέσεις. Υψηλότερα οι τιμές των ΕΤΕ, Alpha-Eurobank και άνοδος για Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, MIG, Ελλάκτωρ. Πτωτικά ο ΟΤΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Νευρικότητα και διόρθωση έως 0,97% για τους βασικούς ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες επικρατεί στις αγορές, λόγω των εξελίξεων με το ελληνικό PSI. Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ε.Ε., με τον FTSE-20 να διορθώνει ως τις 251,83 μονάδες.

Με πιέσεις κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ, δευτερευόντως των Ελληνικών Πετρελαίων, της Coca Cola Τρία Έψιλον και της Jumbo, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση.

Σταδιακά, οι απώλειες για τον 20άρη σχεδόν μηδενίστηκαν λίγο πριν από τις 11:05 και ο δείκτης κυμαίνεται στις 254 μονάδες, αλλά η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 3 εκατ. ευρώ.
 
Με απώλειες ο DAX, ο CAC 40 και ο FTSE 100, ανοδικά κατά 1,40% ο ιταλικός MIB, αλλά και οι δείκτες του ολλανδικού και του βελγικού χρηματιστηρίου, με τους πωλητές - αγοραστές να κινούνται με μεγάλη προσοχή. Αναμφίβολα, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι σε απόλυτη εξάρτηση κυρίως με τις εξελίξεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, η δήλωση του Michael Meister (βλ. σχετικό θέμα) πως η επόμενη δόση θα δοθεί εάν το χρέος είναι διαχειρίσιμο ερμηνεύτηκε μικτά από τις αγορές. Ο Γερμανός πολιτικός είναι ο εξ απορρήτων της Άν. Μέρκελ και ορισμένοι κάνουν λόγο για δήλωση-πίεση προς τους τραπεζίτες και άλλους να μιλούν για πίεση που αφορά και την Αθήνα.

Να σημειωθεί πως ο DAX υποχωρεί κατά 0,40% στις 6.307 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως, και πάλι, η μεν Εθνική κυμαίνεται στο 1,59-1,64 ευρώ, οι δε Alpha BankEurobank στο 0,506 και στο 0,350 ευρώ αντίστοιχα.

Συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας σχηματισμού αναστροφής για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο 0,255 ευρώ, ενώ ελαφρώς ανοδικά κινούνται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Κύπρου. Συνέχεια στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση του Μυτιληναίου στα 2,75 ευρώ, στα 11,55 ευρώ η Τιτάν και στο 1,19 η Ελλάκτωρ.

Λίγο μετά τις 11:10, ο Γενικός Δείκτης γύριζε οριακά ανοδικά πάνω από τις 657 μονάδες κι ο 20άρης κατά 0,45% προς τις 255 μονάδες, με την Εθνική να περνά το τοπικό υψηλό του 1,64 ευρώ. Περίπου την ίδια ώρα, ενισχυόταν η ανοδική φορά για τη μετοχή της Alpha Bank (4,12%) και κατά 3,22% για τη Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v