Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγορές προεξοφλούν τις εξελίξεις

Για ουσιαστική πρόοδο για το PSI κάνει λόγο το Bloomberg, ενώ οι αγορές αποτιμούν συγκρατημένη άνοδο στις εξελίξεις στα…ανοιχτά μέτωπα. Ανάλογο κλίμα (και) στο Χ.Α., με τον FΤ20 κοντά στις κρίσιμες 255 μονάδες.

Η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του PSΙ, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg. Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά προσφέρει αντάλλαγμα σε μετρητά και ομόλογα ύψους 32 σεντς για κάθε ευρώ κρατικού χρέους.
Eπικαλείται δηλώσεις του  Bruce Richards, επικεφαλής hedge fund που συμμετέχει στις συνομιλίες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το ντιλ θα γίνει», υποστηρίζει ο επικεφαλής του Marathon Asset Management LP σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg Businessweek. Ενδιαφέρουσα είδηση, εάν επιβεβαιωθεί εκ των πραγμάτων, ενώ οι αγορές βρίσκονται σε σημείο καμπής. Ωστόσο, επιμέρους παράμετροι και κινήσεις έχουν τη σημασία τους είτε αφορούν την προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού είτε την ηρεμία και την ψυχραιμία που οι αγορές αποτυπώνουν στις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Λ. Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στους NY Times, προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI θα εξεταστεί η περίπτωση επιβολής νόμου για CACs, κίνηση που προφανώς έχει τη σημασία της. Το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά σε αυτήν τη δήλωση, έχοντας τις... πλάτες της Γερμανίας, του ΔΝΤ και των λοιπών δανειστών, ελάχιστη σημασία έχει για τους παίκτες που ποντάρουν σε τελική λύση στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν οι ίδιες οι αγορές (μετοχών, συναλλάγματος κ.ά.), που κινούνται περισσότερο ψύχραιμα από ό,τι περίμεναν ορισμένοι, όταν έκανε πίσω το IIF (με τις σκληρές δηλώσεις του επικεφαλής του) τη στιγμή που η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Γαλλίας.

Στις 1.300 μονάδες πλησιάζει εκ νέου ο S&P 500 (δείκτης-σηματωρός για πολλούς διεθνώς), υψηλότερα διαμορφώνονται οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου, ενώ και στο Χ.Α. ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αντιδρά κατά 17,5% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.

Οι insiders (διεθνώς) στην πλειονότητά τους δεν έχουν πρόβλημα να φανερώσουν τις κινήσεις τους και να κάνουν αισθητή την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, σαν να γνωρίζουν το παρασκήνιο και ανάλογα κινούνται.

Δεδομένων ότι οι ισχυροί παίκτες έχουν αυτήν την πληροφόρηση και τη δυνατότητα και ότι τα χρηματιστήρια ανέκαθεν λειτουργούν σαν μηχανισμοί προεξόφλησης, η κίνηση των βασικών δεικτών και μετοχών τις τελευταίες συνεδριάσεις παρουσιάζει ενδιαφέρον. Σημειώνουμε τις 6.3382 μονάδες για τον DAX, τις 3.269 για τον CAC 40 και τις 15.220 μονάδες για τον μιλανέζικο MIB.

Στο Χ.Α., που εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ο μεν Ftse20 διαμορφώθηκε πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας (253,70 έναντι 255,78 μονάδων), με στοχευμένες τοποθετήσεις μετά τις 16:30-16:40, με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική στο 1,60, με υψηλό ημέρας το 1,62 ευρώ.

Εάν εξαιρέσει κάποιος τη ΔΕΗ, που διόρθωσε έως το νέο ιστορικό ελάχιστο των 3,02 ευρώ(!), οι μη τραπεζικές του 20άρη προσέφεραν αρκετές στηρίξεις, με πρώτη και καλύτερη την CC/3E αλλά και τις μετοχές-σηματωρούς, όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ ή η Βιοχάλκο.

Σε αυτήν την καμπή του Χ.Α., θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι κινήσεις στήριξης μεγαλομετόχων και οι αγορές ιδίων από επιχειρηματίες όπως για παράδειγμα τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε σε Lamda Development, Jumbo, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τέρνα Ενεργειακή όπως και σε άλλες εισηγμένες στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Με τις ελάχιστες τιμές των 236,32 μονάδων για τον Ftse20 και το 1,29 ευρώ (11/1) της Εθνικής ως σημεία αναφοράς, η βραχυπρόθεσμη τάση εξελίσσεται, εν μέσω καθοριστικότατων διεργασιών, οι οποίες προοιωνίζονται εξίσου σημαντικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v