Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικό ράλι εν αναμονή εξελίξεων

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τράπεζες, εν μέσω αισιοδοξίας για την κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου - Νταλάρα. Πιάνει τα 1,7€ η ΕΤΕ, κέρδη πέριξ του 10% για Alpha, Eurobank, Τιτάνα. Υπεραπόδοση για Πειραιώς, ΤΤ.

Νηνεμία πριν από τις καθοριστικές εξελίξεις. Σε επιφυλακή βρίσκονται κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το PSI μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του IIF ουσιαστικά αρχίζουν πάλι με τη συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με τον Τσαρλς Νταλάρα νωρίς το απόγευμα, στις 17:00.

Κατά 0,59% υψηλότερα ο FTSE-20 στις 255 μονάδες, κατά 0,13% ο Γενικός Δείκτης στις 657,40, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13:50.

Σκληρές διαπραγματεύσεις και λεπτές ισορροπίες και η δήλωση του επικεφαλής του Marathon Asset Management Bruce Richards για απώλειες ύψους 68% σε παρούσα αξία ελληνικών τίτλων δέχεται αρκετές ερμηνείες από τους παίκτες. Το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής αρνήθηκε να σχολιάσει όσα αναφέρονται μέσω του Bloomberg δείχνει το πολύ ευαίσθητο σημείο όπου βρίσκονται οι διεργασίες.

Την ίδια στιγμή, εύλογα ερωτήματα προκαλούν οι ξεκάθαρες προβλέψεις οίκων αξιολόγησης πως «η Ελλάδα θα πτωχεύσει» αλλά και δηλώσεις διαμορφωτών γνώμης πως η χώρα πρέπει να πάει «σε βαθιά και σκληρή χρεοκοπία».

Η ρευστότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στην κίνηση της Credit Suisse που ανακοίνωσε πως τερματίζει την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών.

Σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη καμπή για την ελληνική υπόθεση και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά.

Με την Εθνική Τράπεζα στο 1,62 ευρώ, έχοντας πιο νωρίς αντιδράσει έως το 1,66 ευρώ. Με την Alpha Bank με αυξημένο τζίρο να ενισχύεται κατά 6,79% και κατά 5,26% η Eurobank. Από τις 3 μετοχές θα πρέπει να προσεχθεί περισσότερο η ΕΤΕ, καθώς σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket τυχόν ανοδική υπέρβαση της περιοχής του 1,70 ευρώ θα αποτελούσε ιδιαίτερα θετική ένδειξη για τον FTSE20.

Με γνώμονα την ίδια τεχνική προσέγγιση, ενδιαφέρον θα παρουσίαζε ανάλογη κίνηση της Marfin Popular πάνω από το 0,30 ευρώ. Σημειωτέον πως η μετοχή της τράπεζας νωρίτερα σημείωσε υψηλό ημέρας στο 0,281. Για την Τράπεζα Πειραιώς έχει αναφερθεί πως επιχειρείται δημιουργία σχηματισμού αναστροφής, με τοπική κορυφή σήμερα το 0,259 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για τον Μυτιληναίο, που αυτήν την ώρα ενημερώνει ομάδα θεσμικών και διαχειριστών, για την Ελλάκτωρ, τον ΟΠΑΠ, την Τιτάν και την Τρία Έψιλον.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΕΧΑΕ υποχωρεί στα 2,47 ευρώ, ενώ η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει ανακοινώσει τελευταία τη διάθεση του 4,26% της συμμετοχής της, ποσοστό που αντιστοιχεί έως 2,783 εκατ. κοινές μετοχές της ΕΧΑΕ. Η Αγροτική έχει ανακοινώσει πως έως τις 30/6 θα προχωρήσει σε πώληση όλων των συμμετοχών της στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε βιομηχανίες.

Η μετοχή της Βιομηχανίας Ζάχαρης αντιδρά ελαφρώς προς το 0,91 ευρώ. Από την ίδια ομάδα μετοχών ξεχωρίζουν η Αττικής, η ΓΕΚ Τέρνα αλλά και οι εταιρίες Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου,Τεχνική Ολυμπιακή, Σαράντης, Σελόντα και Νηρέας.

Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχύεται έως το 1,2845 δολάριο, ο DAX κατά 0,48% στις 6.363 μονάδες, ο FTSE 100 πάνω από τις 5.700, ο CAC 40 οριακά πάνω από τις 3.280 μονάδες (κρίσιμη από τεχνική πλευρά περιοχή), ενώ ανοδικά κινούνται και τα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ και του Μιλάνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v