Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια ανάκαμψη στην αγορά

Προσεκτικά και σταθερά διαμορφώνεται η τάση αντίδρασης. Ξεπερνά, έστω και ενδοσυνεδριακά, τα 7 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, ακολουθούμενη από τη Eurobank, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη βραχυπρόθεσμη τάση του κλαδικού δείκτη. Αντιδρούν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των ΕΛΤΕΧ, Ακτωρ, ενώ σημαντική πίεση δέχεται η μετοχή της Δυναμική Ζωή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μόνο βιασύνη δε χρειάζεται η αγορά.

Η σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη χθεσινή διόρθωση δικαιολογεί την επίσης σε μεγάλο βαθμό ήπια αντίδραση.

Προσεχτικά, σταθερά, και χωρίς υπερβολές διαμορφώνεται η τάση.

Από αυτήν την άποψη, δικαιολογείται απόλυτα και επικροτείται η σχετικά ηπιότερων τόνων κίνηση της Σοφοκλέους, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το σημαντικότερο και για τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE-20 και του τραπεζικού δείκτη είναι η αντίδραση προς τις 1.330 και 5.120 μονάδες αντίστοιχα, που δικαιολογείται μετά την υπέρβαση των 7 δισ. ευρώ, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση του ομίλου Εθνικής.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας επαναφορά – υπέρβαση, που αναμφίβολα διαμορφώνει καινούργια προοπτική, όχι μόνο για τον όμιλο, αλλά και για τη Eurobank, που ακολουθεί με χρηματιστηριακή αξία 6,325 δισ. ευρώ.

Και στις δύο μετοχές αγοραστές εμφανίζονται προς τα 21,22 και 20 ευρώ, που αποτελούν νέα υψηλή τιμή.

Στα θετικά αξιοσημείωτα του κλάδου είναι η για πολλοστή συνεδρίαση θετική κίνηση της Εμπορικής, προς τα 19,76 ευρώ, του ΟΠΑΠ προς τα 16,48, της Γερμανός προς τα 18,72 και η, μετά την πρόσφατη πίεση, αντίδραση της ΕΛΤΕΧ προς τα 2,78 ευρώ.

Σε ανάλογη φορά κινείται προς τα 2,74 ευρώ η μετοχή της Ακτωρ, με περισσότερες συναλλαγές από ό,τι η ΕΛΤΕΧ, ενώ ανοδικά κινούνται οι ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων, ΕΧΑΕ, Μαΐλλης, Ηρακλής, Ιατρικό Αθηνών και Μυτιληναίος.

Στα 4 ευρώ πραγματοποιούνται και πάλι πράξεις για τη μετοχή της Φουρλής, στα 5,02 ευρώ για τις Αττικές Εκδόσεις, στο 1,02 ευρώ για την Κλωνατέξ, στα 1,52 ευρώ για τις Μινωικές, στα 9,58 ευρώ για το Πλαίσιο, στα 2,28 ευρώ για τον Φοίνικα και στο 1,16 ευρώ για τον Χατζηιωάννου.

Στον αντίποδα, θα πρέπει να αναφερθεί η πίεση με αυξημένη μάλιστα προσφορά στη μετοχή της Δυναμικής Ζωής, καθώς υποχωρεί κατά 6,5% στα 1,73 ευρώ.

Χαμηλότερα κινούνται και οι μετοχές των Λαζαρίδη, ΚΡΕΚΑ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Μοχλός, Αγροτική Τράπεζα.

Για τη συνέχεια, περιμένουμε σταθεροποίηση του Γ.Δ. σε επίπεδο υψηλότερα των 2.420 μονάδων με πιθανή την αντίδραση σε πρώτη φάση προς τις 2.428 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v