Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυγουστιάτικη ψυχρολουσία στις αγορές

Σε... κυνήγι ασφάλειας οι επενδυτές πωλούν μετοχές και "επικίνδυνα" ομόλογα του ευρωπαϊκου νότου και στρέφονται στο χρυσό. Στις 480 μονάδες υποχωρεί ο FTSE-20 στην Αθήνα. Πιέσεις για τις τράπεζες αλλά και για ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Με το… καλημέρα χαμηλότερα το Χ.Α., εν μέσω νέων ανησυχιών αυτήν τη φορά στο εσωτερικό μέτωπο. Από τις πρώτες κιόλας εντολές οι πωλητές ήταν ξεκάθαροι και αποτελεσματικοί, ενώ η απουσία αγοραστών διευκόλυνε περισσότερο το έργο τους. Προς τις 480 μονάδες ο FTSE-20, με απώλειες έως 1,8%, στα νέα χαμηλά των 1.125 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Σε δοκιμασία βρίσκονται όλες οι αγορές. Η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν το χρέος, οι δεύτερες σκέψεις από τους οίκους για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία για το χρέος και -κυρίως- τα μηνύματα για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προβληματίζουν τους επενδυτές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης πήραν τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ και την Ασία. Ο DAX υποχωρεί κατά 0,43%, στις 6.767 μονάδες, ενώ οι τράπεζες στις περισσότερες αγορές δοκιμάζονται. Οι τιμές των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας μειώνονται, με αποτέλεσμα οι αντιστρόφως κινούμενες αποδόσεις να έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το 6%. Στον χώρο των ισοτιμιών η Ελβετία προσπαθεί να ανακόψει την ξέφρενη κούρσα του φράγκου με παρεμβάσεις της. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, με αλλεπάλληλα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σήμερα στα 1.669,36 δολάρια η ουγκιά και ορισμένοι ποντάρουν πλέον σε άνοδο έως  και τα 2.000 δολάρια.

Μοναδική εξαίρεση η τεχνική αντίδραση των μετοχών στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Η Σοφοκλέους

Εν τω μεταξύ, ακόμα χαμηλότερα υποχωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο. Όπως υποστηρίζουν πηγές, από την αρχή της συνεδρίασης έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης από μεγάλα γραφεία για λογαριασμό ισχυρών παικτών. Αναλογικά, η σχέση πωλήσεων - αγορών είναι ακόμη πιο άνιση απ’ ό,τι χθες, καθώς οι εν δυνάμει αγοραστές εκτιμούν πως θα βρουν ακόμη χαμηλότερες τιμές. Συγκριτικά περισσότερος είναι και ο τζίρος, αφού στις 10:50 έφθανε τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Η πιο επώδυνη διόρθωση, καθότι συνοδεύεται από αυξημένες συναλλαγές, σημειώνεται για τη μετοχή της Πειραιώς. Με συναλλαγές 1,140 εκατομμυρίων τεμαχίων (στις 10:50), διόρθωνε κατά 2,4% στα νέα χαμηλά του 0,80 ευρώ. Σημειωτέον πως η μετοχή έχει χάσει 13,9% σε διάστημα μιας εβδομάδας, όταν η Εθνική έχει υποχωρήσει κατά 11%, στα 4,39 ευρώ.

Αρνητική η τεχνική εικόνα των τραπεζικών μετοχών: η Alpha Bank, από τη στιγμή όπου… χάθηκαν τα 3,1 - 3,2 ευρώ, διολισθαίνει προς τα 2,94 ευρώ, και στη Eurobank, που επίσης έχασε μία σημαντική στήριξη, η διόρθωση φθάνει έως τα 2,45 ευρώ. Από τον κλάδο διαφοροποιείται μόνο η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στα 2,33 ευρώ.

Από τον FTSE-20, που παραμένει σε κλίση προς τις 480 μονάδες, στόχο που δείχνουν από χθες πολλά συμβόλαια του δείκτη και όσων ποντάρουν πως σε αυτήν τη φάση η Εθνική θα δοκιμαστεί προς την ελάχιστη τιμή των 4,15 ευρώ.

Με τις τράπεζες υπό πίεση για τους λίγο έως πολύ γνωστούς λόγους, κι ενώ η εκκρεμότητα και η ασάφεια παραμένουν, ο κλαδικός δείκτης θα παραμείνει εγκλωβισμένος στο καθοδικό κανάλι.

Εάν με αυτήν την κατάσταση επιβαρύνεται η εικόνα και των τριών μη τραπεζικών τίτλων των ΟΠΑΠ - ΟΤΕ και της ΔΕΗ, τότε η πτωτική τάση του 20άρη ισχυροποιείται περισσότερο.

Από την τριάδα συνεχίζεται το… δράμα για τη μετοχή της ΔΕΗ σε νέα ιστορικά χαμηλά -τρίτο συνεχόμενο-, ενώ οι υπεύθυνοι παραμένουν θεατές στην απαξίωση της αποτίμησης της Επιχείρησης στο 1,82 δισ. ευρώ!

Δεν πηγαίνει καλύτερα ο ΟΤΕ, στα 5,21 ευρώ πλέον, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του των 5,13 ευρώ. Για τον ΟΤΕ ισχύει ό,τι και για τη ΔΕΗ καθώς πρακτικά, εάν διασπαστεί καθοδικά και αυτή η περιοχή, ανοίγει διάπλατη η… κατηφόρα σε επίπεδα που οι Γερμανοί δεν θα φαντάζονταν ποτέ. Στα 2,55 δισ. ευρώ η αποτίμηση του Οργανισμού.

Σε κάπως καλύτερη (συγκριτικά) θέση -ακόμη- ο ΟΠΑΠ, αφού η τρέχουσα τιμή στα 10,89 ευρώ απέχει σχετικά από τα 9,97 ευρώ. Η αποτίμηση του οργανισμού στα 3,48 δισ. ευρώ.

Πτωτικά διαμορφώνεται η τάση για Μυτιληναίο, , Τιτάν, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον FT Μid.

Σημαντικές απώλειες κατά 5,2% για την Τέρνα στο 1,70 ευρώ, με συναλλαγές μόλις 2.110 μετοχών (στις 11:04), χαμηλότερα στο 0,30 ευρώ η Alapis, στο 0,81 η J&P Άβαξ.

Σημειωτέον πως από τις μετοχές του δείκτη αντιδρά η ΕΥΑΘ στα 4,28 ευρώ, αλλά με μόλις 400 - 500 τεμάχια. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κατά 4,76% αντιδρά στο 0,44 ευρώ η μετοχή της Proton Bank με συναλλαγές αξίας 159 χιλιάδων ευρώ.

Με εμφανή την απουσία των εν δυνάμει αγοραστών, και τους πωλητές να έχουν… στοχοθετήσει και τις 480 μονάδες για τον FTSE-20, η αγορά δείχνει πως δύσκολα θα αποφύγει τα… χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v