XA: "Κόκκινο" ποδαρικό και τον Αύγουστο

Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στο ΧΑ με τους ΓΔ και FT 20 να "φλερτάρουν" επικίνδυνα με νέα πολυετή χαμηλά. Πτωτικό γύρισμα για τις τράπεζες, ισχυρές απώλειες 6,3% για ΟΤΕ. Μικρά κέρδη για ΤΙΤΚ, ΒΙΟΧΚ.

Μετρώντας ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση «έκανε ποδαρικό» ο Αύγουστος.

Για βασικούς δείκτες αλλά και αρκετές κύριες μετοχές σημειώθηκε η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως τις 1.181,9 και τον Ftse20 έως τις 514,8 μονάδες.

Τα ελάχιστα 14 ετών είναι στις 1.166,04 και 504,77 μονάδες αντίστοιχα.

Η τάση επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά τις 16.45 και παρά το ό τι περίπου εκείνη την ώρα εκείνη η Wall ανταποκρινόταν θετικά- ανοδικά. Μάλιστα η μετοχή του ΟΤΕ έφθασε λίγο πριν τις 17.00 να υποχωρεί σχεδόν 6% προς τα 5,49 ευρώ, ενώ αρνητικότερο γινόταν το κλίμα και για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ., Περίπου εκείνη την ώρα (17.00) απώλειες περίπου 2,2% πίεζαν χαμηλότερα προς τα 2,65 ευρώ την Eurobank.

Ακόμη και εάν αυτός ο εβδομαδιαίος κύκλος ξεκίνησε με καλύτερες προϋποθέσεις στις διεθνείς αγορές το βαρύ κλίμα στην ελληνική «σκιάζε» από το Σαββατοκύριακο (και) η υπόθεση των αποκαλύψεων για την Proton Bank.

Μία παράμετρος, που έρχεται να προστεθεί στην ασάφεια- αβεβαιότητα που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σχετικά με το τελικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Η τεχνική εικόνα των ΓΔ και Ftse20 μπορεί να μην «χάλασε» από τις τράπεζες ωστόσο στον κλάδο το θέμα της Proton Bank ήταν από τα πρώτα στις συζητήσεις με ό τι αυτό μπορεί συνειρμικά να δημιουργούσε στην διάρκεια της συνεδρίασης.

Παρ' όλα αυτά σήμερα στις τράπεζες βγήκαν από την αρχή κιόλας μετρημένες εντολές αγοράς-απόρροια της προεξόφλησης του θετικότερου κλίματος, που διαμορφωνόταν μετά την συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα του αμερικανικού χρέους.

Η Εθνική μέχρι τα 4,91 ευρώ, η Alpha Bank έως τα 3,22 και η Eurobank έως τα 2,85 ευρώ αντέδρασαν ωθώντας ανάλογα τον Ftse20 έως τις 538 και τον ΓΔ προς τις 1.225 μονάδες. Ούτως ή άλλως με τις εκκρεμότητες (κυρίως στο μέτωπο των τραπεζών) ανοιχτές η όποια αντίδραση δεν μπορούσε να ξεπερνά τα όρια μίας καθαρά τεχνικής κίνησης- περισσότερο σαν ανοδική διόρθωση στο 5νθήμερο πτωτικό σερί.

Και όμως οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο σε μη τραπεζικούς τίτλους με τον ΟΤΕ να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης και τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί.

Για τον μεν ΟΤΕ αποτελεί κοινό μυστικό, πως αφημένος πλέον ο Οργανισμός στην …τύχη του από την ελληνική πλευρά έχει πέσει στις βουλές των νέων μεγαλομετόχων.

Στην αγορά αρκετοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν πως η Deutsche Telekom θα μπορούσε να ενισχύσει τη μετοχική θέση της αγοράζοντας σε ακόμη χαμηλότερες τιμές ενώ άλλοι κάνουν λόγο για…εγκατάλειψη του εναπομείναντος 10% (του Δημοσίου) στις ορέξεις των γερμανών.

Ότι και αν συμβαίνει στον Οργανισμό εμείς θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στην… εκκωφαντική σιωπή των καθ΄ ύλην αρμοδίων, την απουσία των εποπτικών αρχών, την στάση της ελληνικής πλευράς. Με αυτά όμως η αποτίμηση του ΟΤΕ έχει περιορισθεί στα 2,76 δις. ευρώ (!).

Η τρέχουσα τιμή της μετοχής κλίνει και πάλι προς το ιστορικά χαμηλό των 5,16 ευρώ ( σημειώθηκε στις 29/9/21010) με τους πωλητές να «ρίχνουν» την τιμή με μέτριες συναλλαγές.

Ανάλογη κλίση προς την ελάχιστη τιμή των 9,97 ευρώ (στις 27/6/2100) έχει λάβει εμφανώς και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Για τον ΟΠΑΠ φαίνεται να βαραίνει και η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχικού μεριδίου σε μία συγκυρία που εντείνονται οι ζυμώσεις για το στοίχημα και προχωρά νέα συμφωνία με την Intralot.

Με ΟΤΕ εκτός παιδιάς και με τον ΟΠΑΠ «καμένο χαρτί» για όσους παρακολουθούν τον 20άρη η αγορά δύσκολα θα μπορούσε σήμερα να γυρίσει μετά τις 16.30-16.45 όταν επιβαρύνονται τεχνικά η εικόνα και της ΔΕ, ενώ η μετοχή τηςCoca Cola 3E υποχωρούσε έως τα 17,72 ευρώ.

Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil κινήθηκαν και σήμερα συγκριτικά καλύτερα επιβεβαιώνοντας τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση. Με βάση την τρέχουσα τιμή η ΜΟΗ αποδίδει ακόμη θετικά (περίπου 5,6%) από την αρχή του έτους, ενώ και τα ΕΛ.ΠΕ με 9,2% την ίδια περίοδο ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Είναι άλλωστε μετρημένες πλέον οι μετοχές του Ftse20, που από την αρχή του έτους σημειώνουν ανοδική- θετική απόκλιση. Ο Μυτιληναίος με 16,3%, και η Βιοχάλκο με 3,9% είναι οι άλλες δύο, που ξεχωρίζουν από τον δείκτη.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν, πως όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η κατάσταση στις τράπεζες (σ.σ. ανάλογα με το τελικό πακέτο που θα εγκριθεί) είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κάποιος το ύψος της επιβάρυνσης. Απλά στην αγορά τραπεζικοί (και όχι μόνον) κύκλοι ευελπιστούν, πως τελικά το πλαίσιο που θα επιλεγεί θα είναι εντός των δυνατοτήτων απορρόφησης του κινδύνου.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά, πως πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μηνου (31/8) οι όμιλοι θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν με την ανταλλαγή ομολόγων αφού οι ορκωτοί πιέζουν να συμπεριληφθούν τυχόν ζημίες και προβλέψεις που θα προκύψουν από την αποτίμηση της αξίας των ομολόγων.

Κατά γενική εκτίμηση ΕΤΕ και Alpha Bank βρίσκονται… μερικά βήματα προς την καλύτερη κατεύθυνση ωστόσο οι αποτιμήσεις μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Μέτρο και σταθμό θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την κίνηση των γάλλων της Εμπορικής (με κούρεμα έως 21%) αλλά καλύτερα ας περιμένουμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Στα 4,53 δις. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ, στα 1,66 της Alpha Bank στα 1,52 ευρώ της Eurobank.

Η αγορά όμως φαίνεται, πως «εκώφευσε» και σε έναν κόμη γύρο φημών- σεναρίων έκαναν το γύρο της πιάτσας και των ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο καθώς το θέμα των ημερών ήταν οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Proton Bank- Λαυρεντιάδη.

Το euro2day επιχειρεί μία συνολικότερη προσέγγιση του θέματος, που μένει να αποσαφηνισθεί στη συνέχεια. Πιθανότατα και οι όποιες επενέργειες του. Να σημειωθεί, πως η Alapis προχωρά σε α.μ.κ. έως 98 εκατ. ευρώ με την γ.σ να συγκαλείται αύριο.

Στην αγορά όμως επιχειρείται και μία κατ΄αρχήν αποτίμηση των μεγεθών δευτέρου τριμήνου με τις εκτιμήσεις λ.χ. των HSBC και Alpha Finance να αποκλίνουν για την CC3E.

Θα είχε όμως ενδιαφέρον εάν επιχειρούσαμε να δούμε παραπέρα και αναφερόμαστε σχετικά με δύο θέματα που θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη.

Ξεκλειδώνουν κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα ύψους 5 δισ. ευρώ λένε οι Financial Times, στο τραπέζι του διαλόγου ο ΦΠΑ σύμφωνα με σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ανοιχτός σε κάθε πρόταση (τουλάχιστον δεν διακρίνεται από την αμετροέπεια του συναδέλφου του Γ. Ραγκούση που τα έχει κάνει… ρόιδο) και μακάρι να αποδειχτεί και στην πράξη έτσι.

Η αγορά «διψά» για ψήγματα αναπτυξιακής πολιτικής και αποτελεί γενικότερη εκτίμηση πως εάν δινόταν λίγη στήριξη από την πολιτεία οι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να πετύχουν περισσότερα.

Ενδεικτική θεωρούμε την εξαγορά της Fulgor από την Ελληνικά Καλώδια, που ενισχύει την εισηγμένη αλλά και τον συγκεκριμένο τομέα του ομίλου Βιοχάλκο. Η μετοχή των Καλωδίων μπορεί να μην κράτησε την αρχικά ανοδική αντίδραση ( προς τα 1,91 ευρώ) μετρώντας προς το κλείσιμο απώλειες ωστόσο από επιχειρηματικής πλευράς είναι μία ενδιαφέρουσα συμφωνία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v