Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινιάλα από οικονομία & χρέος περιμένει το ΧΑ

Με ανοιχτά και μεγάλα μέτωπα στην οικονομία ξεκινά ο Αύγουστος. Κερδίζει πόντους το σενάριο της συσσώρευσης στη Σοφοκλέους. Ποιοι ανακοινώνουν 6μηνο. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Ενας αρνητικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών πλην όμως μεστός από πλευράς ειδήσεων και εξελίξεων (και) για την ελληνική οικονομία ΄΄κλείνει΄΄ με τον Αύγουστο να προοιωνίζεται θερμός από κάθε άποψη.

Τα περισσότερα μέτωπα του Ιουλίου μένουν ανοιχτά με πρώτο και καλύτερο το αμερικανικό, καθώς οι αγορές θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα στα μέσα της εβδομάδας.

Για το ΧΑ όμως καθοριστική θεωρείται η τελική μορφή που θα λάβει το πλαίσιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, καθώς από την έκταση της ζημιάς θα καθοριστεί εν πολλοίς η αποτίμηση των τραπεζικών ομίλων, του κλάδου συνολικότερα.

Στην αγορά μέχρι τώρα κυριαρχούν πονταρίσματα παικτών και στα τρία σενάρια με ελαφρύ προβάδισμα στο μέτριο, που θέλει τις υποαξίες των ομίλων να υπερβαίνουν συνολικά τα πέντε δισ. ευρώ.

Εάν δεν υιοθετηθεί το αρνητικό ενδεχόμενο τότε οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θεωρούν πιθανή την επιβεβαίωση των ελάχιστων τιμών που σημειώθηκαν στα μέσα του μήνα. Πρακτικά οι 1.166,04 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 504,7 για τον Ftse 20 θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και μέρος ενός ευρύτερου πυθμένα 14-15ετίας.

Σε αυτή την περίπτωση ανάλογα σημεία θα πρέπει να θεωρηθούν τα 4,15 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής (σημειώθηκαν στις 12/7), τα 2,86 ευρώ (18/7) για την Alpha Bank και τα 2,53 ευρώ ( 18/7) για την Eurobank.

Ομως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον για τις τράπεζες και τον εγκλωβισμό του ΧΑ στα ελάχιστα 13-15 ετών μετοχές επί μέρους εταιρειών δείχνου να αντέχουν μέχρι τώρα.

Από τον Ftse 20 ξεχωρίζουν Μυτιληναίος (με απόδοση 15,8% από την αρχή του έτους), Ελληνικά Πετρέλαια με 8,9%, με 4,9% η Motor Oil και οριακά η Jumbo.

Με αρνητική απόδοση αλλά καλύτερη από αυτήν του δείκτη συμπεριλαμβάνονται Coca Cola 3E, ΟΤΕ και ακόμη 2-4 μη τραπεζικές εισηγμένες.

Με την ολοκλήρωση (χρηματιστηριακά) του Ιουλίου οι αγορές φαίνεται να επιστρέφουν σε επίπεδα γνώριμα και καταστάσεις που παραπέμπουν στα του…Μαίου.

Το βιολί-βιολάκι τους οι Γερμανοί, παρούσες και δυσλειτουργικές οι ασάφειες γύρω από τα διάφορά πακέτα διάσωσης που κρατούν τους βασικούς δείκτες, μετοχές ελαφρώς χαμηλότερα των τιμών στις αρχές του μήνα.

Ούτως ή άλλως ο Αύγουστος προοιωνίζεται θερμός- για να μην πούμε καυτός- σε πολλά μέτωπα μέσα και έξω από το ΧΑ αλλά και τη χώρα μας. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ισπανία (για τις 20/11) αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την έκταση & τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Όπως φαίνεται το Βερολίνο συντηρεί το πρόβλημα (σε έναν ελεγχόμενο ρυθμό) σαν κάθε φορά, που πάει να κλείσει ένα μέτωπο να έχουν συμφέρον να μισανοίξει ένα άλλο.

Εάν θεωρήσουμε πως το Βερολίνο κινείται με έναν κεντρικό σχεδιασμό (που είναι και το πιθανότερο) η γερμανική ελίτ εργάζεται μεθοδικά για τη δημιουργία μίας Νέας Ευρώπης "κομένης και ραμένης" στα μέτρα της.

Ακόμη και όταν πρόκειται για παροχή βοήθειας φροντίζει να συντηρεί το πρόβλημα μέσω δορυφόρων της. Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση των εμπράγματων εγγυήσεων για τις οποίες η γερμανική πλευρά ακολουθεί ήπια στάση.

Ωστόσο χώρες της επιρροής της (Ολλανδία, Φιλανδία αλλά και οι νεότερες της ευρωζώνης Σλοβενία, Σλοβακία) εμμένουν πιεστικά στην διασφάλιση των καλούμενων collateral arrangement (sic) που επιλέγει να χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά. Ετσι οι Γερμανοί φαίνεται να κινούνται στην στρατηγική που θα τους οδηγήσει στον έλεγχο αυτού, που θεωρούν ζωτικό χώρο τους δηλαδή την Ευρασία (από την εποχή του Βίσμαρκ οι βλέψεις τους είναι ξεκάθαρες…)

Ο ρόλος της Ελλάδας στα σχέδια αυτά είναι πολλαπλός. Αφορά στην προσφορά φτηνού, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στην λειτουργία ως τόπου φθηνής διαμονής και ξεκούρασης για τον γερμανικό λαό. Συνακόλουθα στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και βεβαίως στην εκμετάλλευση του πλούτου της.

Από αυτή την άποψη δεν θα πρέπει να προσπεράσουμε… αβασάνιστα την ουσία ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νίκου Χουντή στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση που αναφέρεται σε γερμανικά δημοσιεύματα που σημειώνουν ότι μεταξύ των προτάσεων του Γερμανού υπουργού για την προώθηση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ΄΄ η δημιουργία περιφερειών με χαρακτήρα μοντέλου (sic), που θα υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Με δικό τους εργατικό δίκαιο, ιδιαίτερο φορολογικό σύστημα, καθώς και ειδικό τρόπο σχεδιασμού των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά υπό την αιγίδα ενός εντεταλμένου της κυβέρνησης, ο οποίος θα βρίσκεται στην αποκλειστική υπηρεσία των ξένων επενδυτών΄΄ .

Ακούγονται παράλογα λ.χ.οι αναφορές για ειδικό εργατικό ή φορολογικό καθεστώς και μέχρις ότου έχουμε την επίσημη απάντηση της Κομισιόν στο ερώτημα του Νίκου Χουντή ας θεωρούμε όλα αυτά σα μία από τις πολλές προτάσεις, που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο Ρέσλερ.

Όμως εάν την συνεκτιμήσουμε με τις τελευταίες δηλώσεις του Μάρτιν Κναπ θα πρέπει να πονηρευτούμε λίγο παραπάνω. Σύμφωνα με δήλωση του στους Financial Times ο επικεφαλής του Ελληνο Γερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (στην Αθήνα) σημειώνει, πως περίπου 150 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ομως όλες ασχολούνται με την πώληση των προιόντων που παράγουν αλλού. ΄΄Δεν υπάρχει σχεδόν καμία γερμανική επιχείρηση που να παράγει προιόντα στην Ελλάδα και αυτό είναι το πρόβλημα΄΄ παρατηρεί ο γερμανός παράγοντας για να γίνει σαφέστερος…προειδοποιώντας πως

΄΄… η Ελλάδα έχει χάσει στη μάχη για την τη προσέλκυση επενδύσεων από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη της Κ.Α Ευρώπης, που έγιναν μέλη της ΕΕ. Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως η Ελλάδα θα μειώσει τους μισθούς σε επίπεδα ανατολικής Ευρώπης΄΄ .

Μάλιστα…

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον συντελούνται διεργασίες ιστορικής σπουδαιότητας και καθοριστικές γι α το μέλλον αυτού του τόπου. Σε αυτή την περίοδο αναδιαρθρώσεων, εκ βάθρων μεταβολών ορισμένοι έλληνες επιχειρηματίες, εταιρείες και υπηρεσίες θα βγουν κερδισμένες.

Η συνέχεια θα κριθεί από την δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να περάσει ( από τις…16 Αυγούστου κιόλας) μέτρα που υπό άλλες συνθήκες ΔΕΝ θα περνούσαν. Ηδη στην αγορά πέφτει και πάλι η γνώριμη φοβική ΄΄παράμετρος΄΄ περί έκτης δόσης κ.λ.π.

Για να δούμε…

-------------------------------------------------

Οπως επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή βάσης των 1.200 μονάδων με συνοπτικές διαδικασίες έχοντας ωστόσο προοδευτικά σημαντική συναλλακτική φθορά η οποία ήταν και ο βασικός λόγος αντίδρασης στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τα ανοδικά σήματα μπορούν να θεωρηθούν ακυρωμένα καθώς η αγορά έχει επιστρέψει σε κύρια πτωτική τάση και η αναίρεση της απαιτεί επιστροφή πάνω από τις 1.240 μονάδες. Η εικόνα των άγριων διακυμάνσεων μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι μιας βίαιης αλλαγής χεριών που επιχειρείται αυτή την περίοδο στην αγορά αν και ακόμα οι όγκοι συναλλαγών δεν έχουν δείξει σημαντικές μετατοπίσεις χαρτιών.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που αποδίδονται στην μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων
αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα μια κίνηση πλάγια στην λογική της συσσώρευσης με πιθανό εύρος από τις 1.180 έως τις 1.240 μονάδες.

Οποιαδήποτε διαφυγή από τα δύο όρια ενδεχομένως να μεταβάλει αισθητά την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη παρά το περιβάλλον των χαμηλών τζίρων προσθέτοντας νέες πληροφορίες στα τεχνικά δεδομένα.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου με Τιτάνα (Τρίτη 2 Αυγούστου), ενώ την επόμενη ημέρα Μυτιληναίος και Μέτκα  παίρνουν την σκυτάλη.

Η εβδομάδα κλείνει με ΟΤΕ, Coca Cola 3Ε και Frigoglass την Πέμπτη 4 Αυγούστου.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.204,15 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 6,38% και ετήσιες απώλειες 14,84%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 8,50%, ο Mid 30 με απώλειες 1,07% και ο Small Cap 80 με πτώση 0,45%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Τράπεζες 13,75%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 12,95%, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 8,40% και ο κλάδος της Υγείας 7,47%.

Εβδομαδιαία κέρδη για τους κλάδους: των Χημικών 6,82% και τις Πρώτες Ύλες 0,31%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αττικές Εκδόσεις 53,66%, Γενική Εμπορίου 33,33%, Τεγόπουλος 28,57%, Reds 28,57%, Sato 28,57%, Ελληνικά Καλώδια 20%, Προοδευτική 20%, Κρέκα 19,61%, ΒΙΣ 19,44%, Κεραμεία- Αλλατίνη 16,67%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Eurobrokers (-23,08%), Τραπεζα Κυπρου (-21,24%) ΔΟΛ (-20,69%), Axon (-20%), ΜIG (-19,64%), Alpha Bank (-15%), Eurobank (-13,97%), Μάθιος Πυριμαχα (-13,95%), MPB (-13,33%) και Medicon (-22,73%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v