Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές επέστρεψαν με το... 4x4

Τέταρτη διαδοχική πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τρίτο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους. Νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της ΔΕΗ στα €8,7. Απώλειες 3,72% για τον τραπεζικό κλάδο.

Οι πωλητές, έχοντας και τη συμβολή της αρνητικής εικόνας των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, έκαναν με εντυπωσιακή ευκολία το 4Χ4 στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τραπεζικός κλάδος (-3,72%) και τζίρος (ο τρίτος χαμηλότερος του τρέχοντος έτους, με τους αμέσως χαμηλότερους στις 26/4 41,8 εκατ. και στις 3/1 43 εκατ.) απαγορεύουν ακόμα και την συγκρατημένη αισιοδοξία και δείχνουν τι περιμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο αν δεν υπάρξει κάποια είδηση καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην κλίμα και ψυχολογία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από Δευτέρα ξεκινά ο παραδοσιακός μήνας των διακοπών.
 
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η επενδυτική κοινότητα τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των Ελλήνων Τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη αναλυτών της Αγοράς, το Χ.Α. δεν μπόρεσε να “κεφαλαιοποιήσει” τα θετικά (σε πρώτη ανάγνωση) αποτελέσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων από την Ευρωζώνη το ΔΝΤ και οι πρώτες εκτιμήσεις διεθνών οίκων και οίκων αξιολόγησης επανέφεραν την αβεβαιότητα στις τάξεις του επενδυτικού κοινού σχετικά με την βιωσιμότητα του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι, θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα, αναλόγως με τα νέα που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως από το εξωτερικό. Η Αγορά θα κινείται δηλαδή στο ρυθμό που θα δίνουν οι εξελίξεις γύρω από το νέο πακέτο, αλλά και από την πορεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Από την άλλη, ο τζίρος δείχνει να προσγειώνεται εκ νέου σημαντικά χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και αυτό δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς.

Δυστυχώς εκτός Τραπεζικού κλάδου σημαντικός προβληματισμός προήλθε από δύο ακόμα τίτλους του FTSE και πιο συγκεκριμένα από τους ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Ο πρώτος τίτλος έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, επόμενη θεωρητική στήριξη θεωρείται το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ που έδωσε σαν τιμή – στόχο και η UBS.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, νέα εντυπωσιακή “κολοτούμπα” του Υπουργού Οικονομίας κ. Βενιζέλου που δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την πώληση του 34% που ελέγχει στον Οργανισμό Προγνωστικών και πως θα αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την τόνωση των εσόδων.

Σημειώνεται ότι η επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και η πώληση του 34% έχει δρομολογηθεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Η δήλωση έφερε νέες πιέσεις στην μετοχή που αν επιστρέψει χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 11,00 ευρώ, η επόμενη ισχυρή στήριξη θα αναζητηθεί στην ζώνη 10,73 – 10,50 ευρώ και βέβαια δείχνει (και αυτή) να δικαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι όσα έχει υπογράψει η παρούσα Κυβέρνηση στον μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων είναι υπό σοβαρή αμφισβήτηση και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και όσον αφορά την τελική πραγματοποίησή τους (!)

Από την άλλη, θετικές κρίνει για τις Ελληνικές Τράπεζες τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η Credit Suisse εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για τη συμμετοχή των ιδιωτών κατά 90%.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι με το core Tier I στο 10% οι Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν το μέγιστο επανακεφαλαιοποίηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Τονίζει ακόμη ότι με βάση οικονομετρικά υποδείγματα που “έτρεξε” παρατηρεί μια σημαντική συσχέτιση (της τάξεως του 60%) των τιμών των Κρατικών ομολόγων και των τιμών των μετοχών.

Περνώντας στις διεθνείς Αγορές, συνεχίζονται οι επιπτώσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που δεν κατόρθωσε να λάβει μία συνολική απόφαση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι πιέσεις στα Ιταλικά και Ισπανικά ομόλογα.

Σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού καταγράφηκε στην σημερινή δημοπρασία τριετών και 10ετών ομολόγων στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 7,97 δισ. ευρώ από την πώληση 10ετών και 3ετών ομολόγων, εντός του στόχου. Η μέση απόδοση όμως, εκτινάχθηκε στο 4,80% για τους τριετείς τίτλους που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008. Ως προς την δημοπρασία των 10ετών ομολόγων, η μέση απόδηση ενισχύθηκε στο 5,77% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2000.

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επαναξιολογήσει έως το τέλος του έτους τη διαβάθμιση στην οποία τοποθετεί το μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
“Βearish” για τις διεθνείς Αγορές δηλώνει και η UBS τονίζοντας:

“Η καθοδική διάσπαση των 1.295 μονάδων θα είναι το πτωτικό σημάδι, ενώ η διάσπαση του χαμηλού του Ιουνίου στις 1.258 μονάδες θα μας δώσει την επίσημη επιβεβαίωση ότι ο S&P 500 είναι σε πτωτική τάση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον τις 1.234 μονάδες και ίσως τις 1.193 νωρίς τον Οκτώβριο".

Αυτά εξηγούν οι κ. Michael Riesner και Marc Muller, τεχνικοί αναλυτές της UBS. "Να έχετε κατά νου ότι διάσπαση των 2.743 μονάδων στο Nasdaq Composite και των 12.296 στο DJI θα δώσει σήματα πώλησης στα ημερήσια διαγράμματα παντού", προσθέτουν.

"Εάν οι προβλέψεις μας είναι σωστές, τότε δεν είμαστε μακριά από μια σημαντική αντιστροφή στο δολάριο και, αν αυτό συμβεί, η τελική προσπάθεια απεμπλοκής του δολαρίου θα λάβει χώρα τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Συνιστούμε στους traders να είναι σε επιφυλακή για την αντιστροφή που θα φέρει την άνοδο στο δολάριο", εξηγούν οι αναλυτές της UBS.
 
“Για τον DAX, οι 7.000 μονάδες είναι το σημείο που τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο "θα δώσει τροφή στο “bear market”, αν και βραχυπρόθεσμα ο δείκτης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 7.600 μονάδες".

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του FTSE απέσπασαν το 91,5% του συνολικού τζίρου.

Από αυτούς οι Εθνική, Eurobank, MIG έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και πολύ κοντά σε αυτό οι Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, MPB.

Μάλιστα ίσως αξίζει υποσημείωσης η πίεση που υπέστησαν οι Κυπριακοί τίτλοι, καθώς μετά την χθεσινή υποβάθμιση από την Moody΄ς φαίνεται να προκύπτει και πολιτική κρίση στην Μεγαλόνησο.

Τεχνικά, με σαφώς επιδεινούμενη εικόνα ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε ταχύτατα προς την στήριξη των 1205 μονάδων την οποία αν καταστρατηγήσει καθοδικά, θα επιστρέψουν τα σενάρια επαναπροσέγγισης των 1170 μονάδων.

Υπέρβαση της ζώνης 1300 – 1350, επαναφέρει την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Επίσης ο FTSE έχασε εκ νέου και την στήριξη των 534 μονάδων και επαναφέρει σε δοκιμασία τις 510 μονάδες. Μόνο υπέρβαση των 568 μονάδων επιτρέπει συζητήσεις για πιθανή αναστροφή της βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης.

Μόλις 5 τίτλοι από το ταμπλό του 20αρη έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,95%), Ελ. Πετρέλαια (+0,48%), ΟΤΕ (+0,87%), Motor Oil (+2,48%), Jumbo (+0,20%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Κύπρου και MIG, του 4% για την Εθνική, του 3% για Πειραιώς και MPB και του 2% για Eurobank, Alpha Bank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο και σε ένα εύρος περίπου 19 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1226,94 (11.39) και χαμηλό τις 1207,89 (13.27), για να κλείσει τελικά πολύ κοντά σε αυτό και πιο συγκεκριμένα στις 1209,55 μονάδες με απώλειες 1,42%, ενώ ο “εντυπωσιακός” τζίρος ξεπέρασε τα 47 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά μοιρασμένη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών και 21 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 11,11%.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Γενική Εμπορίου, Σαράντης, Νηρέας, Βωβός, Ελ. Καλώδια, Χαλκόρ, Frigoglass κ.λ.π.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η βύθιση των Αμερικανικών Αγορών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έχει επιφέρει έντονες διαγραμματικές αναταράξεις γυρνώντας το σύνολο των ωριαίων διεθνών διαγραμμάτων σε “short” κατάσταση μεταβάλλοντας και το ημερήσιο chart του S&P 500 από ανοδικό σε καθοδικό με το όριο αλλαγής τάσης να βρίσκεται στις 1322 μονάδες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Από τα Ελληνικά δρώμενα ξεχώρισε η έντονη τμήση του επιπέδου των 9,00 ευρώ για τη ΔΕΗ, στοιχείο, που την επανέφερε “άδοξα” σε “short” θέση. Επίσης μπροστά στο κίνδυνο αλλαγής τάσης στα ωριαία διαγράμματα βρίσκονται και οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Κύπρου και ΟΠΑΠ.
 
Τέλος σε βραχυχρόνια καθοδική πορεία έχει εισέλθει η αναλογία του EUR/USD μετά και τη διάσπαση του γραμμικού σημείου 1,438. Προσοχή, πιθανή εύρεση λύσης στο επονομαζόμενο “ταβάνι” του Αμερικανικού χρέους θα απελευθερώσει έντονες βραχυχρόνιες ανοδικές δυνάμεις, εκτιμά ο κ. Μάνθος.

Σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η εγχώρια Αγορά καθώς το πτωτικό κλίμα στις ξένες Αγορές επέδρασε ανασταλτικά στην εκδήλωση αγοραστικών τάσεων, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε 2 συνεχόμενες συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης κάτω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών, εξέλιξη αρνητική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του.

Παρ’ όλα αυτά η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα αποτυπώνει την περιορισμένη προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η διατήρηση των βραχυπρόθεσμων σημάτων τοποθετήσεων του ταλαντωτή MACD.

Σημειώνεται ότι εφόσον η αρνητική εικόνα των διεθνών Χρηματαγορών διατηρηθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις, η επόμενη στήριξη για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά τοποθετείται στις 1.180 μονάδες, περιοχή από την οποία ξεκίνησε η πρόσφατη ανοδική αντίδραση, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ακόμα μία πτωτική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε οριακή υπερτίμηση 0,02%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια, με σχετικά περισσότερες τις αγορές.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5585, τιμή εκκαθάρισης 529,99) κινήθηκαν μεταξύ 529 και 539 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5978), Alpha Bank (2130), Πειραιώς (1845), Eurobank (1445), ΟΤΕ (222), Κύπρου (511), Ταχ. Ταμιευτήριο (362), ΔΕΗ (884), Αγροτική (1509), Μυτιληναίος (352), MIG (135), Ελλάκτωρα (113), Motor Oil (151), Intralot (118), ΟΠΑΠ (481).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (62116 τεμ.), Eurobank (20026 τεμ.), Πειραιώς (241579 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (22079 τεμ.), Alpha Bank (71597 τεμ.), ΟΤΕ (60000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (307600 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9260940 τεμ.), Eurobank (19276233 τεμ.), Εθνική (13851106 τεμ.), Κύπρου (6230431 τεμ.), Πειραιώς (21916379 τεμ.), MPB (5368687 τεμ.), MIG (4249913 τεμ.), ΟΤΕ (6616193 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,40 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v