Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεκάθαρα χαρτιά θέλει η αγορά

Η ασάφεια και οι εκκρεμότητες γύρω από την διαδικασία μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων συντηρεί την αβεβαιότητα. Κλειδί παραμένουν οι 530-550 μ. για FT 20, τα 3,1-3,2€ για Alpha, η επαναπροσέγγιση των 5€ για ΕΤΕ.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις μετρά το ΧΑ, συνέπεια αφ΄ενός της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων αφ΄ετέρου των ασαφειών- εκκρεμοτήτων, που περιέχει το περίφημο πακέτο.

Ετσι ξανά βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη στις 1.226,9, τον FTSE 20 στις 540 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να διολισθαίνουν εκ νέου προς τις μεσο- μακροπρόθεσμες στηρίξεις τους.

Σε…μυστικά και ψέματα για το πακέτο αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day και η ουσία είναι, πως μέχρις ότου αποσαφηνισθούν επί μέρους (ουσιαστικές όμως) παράμετροι η αγορά δεν θα ησυχάσει.

Εάν σε αυτή την εξέλιξη συνεκτιμήσουμε τα νεότερα από το "αμερικανικό μέτωπο" έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

Ενός ΧΑ, που όπως επιμένει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket "ψάχνει το χαμηλότερο σημείο του πυθμένα- με την ψυχολογική πίεση να ξεπερνά κάθε προηγούμενο" και την τεχνική εικόνα βασικών δεικτών, μετοχών υπό αμφισβήτηση.

Τουλάχιστον μέχρι τις 2-3 Αυγούστου εκτιμάται, πως θα έχει αποσαφηνισθεί η μία παράμετρος, εκτός και εάν συμβούν θεαματικές & ιστορικές ανατροπές σε Ουάσιγκτων και Νέα Υόρκη.

Ο τραπεζικός κλάδος έδωσε εχθές μία αντίδραση, παρουσίασε σημάδια αντίστασης με την Εθνική να επανέρχεται στα 4,96 ευρώ (1,64 με χαμηλό ημέρας τα 4,75 ευρώ). Η Alpha Bank στα 3,17 ευρώ (με 1,60% και 3,04 ευρώ) ενώ η Eurobank στα 2,83 (με 0,35% και 2,74 ευρώ). Αναφερόμαστε και στις ενδοσυνεδριακά χαμηλές τιμές καθώς εκτιμούμε, πως υπό προυποθέσεις μπορεί να λειτουργήσουν σαν στηρίξεις, τουλάχιστον για σήμερα- αύριο.

Τεχνικά η παραμονή του 20άρη στο κανάλι 505-612 μονάδων μένει ενεργή όσο δεν σηματοδοτείται ακραίο (θετικό είτε αρνητικό) γεγονός που θα οδηγήσει την αγορά είτε προς τα πολυετή χαμηλά είτε σε ανοδική διάσπαση των 615 μονάδων και μεταβολή πλέον της τάσης.

Από την άλλη η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους στην κατάσταση της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" συμπληρώνει τυπικά μεν την θέση της Αθήνας, υπενθυμίζει δε τα προβλήματα που θα έχει το εγχείρημα μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Αρνητικός παράγοντας σε αυτή την φάση η δραματική αδυναμία εισηγμένων όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ που άλλοτε προσέφεραν χρήσιμες στηρίξεις.

Καμένα χαρτιά θεωρεί πλέον η αγορά τους τρεις μη τραπεζικούς οργανισμούς με τον ΟΤΕ να απαξιώνεται με την ανοχή των νέων μεγαλομετόχων και την Επιχείρηση να υποτιμάται προς τα 2,06 δισ. ευρώ (!).

Κοψοχρονιά θα πείτε και μένει να δούμε ποιος είναι εν τέλει ο ρόλος της κάθε UBS και γενικότερα η…συμβολή των ξένων οίκων και συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης στην εκποίηση του "εθνικού πλούτου" και των υποδομών στους δανειστές.

Εάν στην γενικότερη συζήτηση συμπεριλάβουμε και το μέγιστο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων έχουμε ακόμη καλύτερη εικόνα. Βέβαια η κυβέρνηση τις βαφτίζει collateral arrangement (sic) ο πρωθυπουργός φέρεται (σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian) να εξανίσταται, να αρνείται τις πιεστικές ρυθμίσεις ωστόσο στην πραγματικότητα ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά και ποιες είναι οι επιπλέον υποχρεώσεις- δεσμεύσεις της Αθήνας (κυρίως) προς το Βερολίνο και (δευτερευόντως) στο Παρίσι.

Πρόγευση βεβαίως ελάβαμε, όταν εχθές έγιναν γνωστοί οι διορισμοί των συμβούλων για την διαδικασία μετακύλισης με την Deutsche Bank BNP Paribas (βεβαίως, βεβαίως…) να έχουν τον πρώτο λόγο (με τρίτη την HSBC).

Σε αυτό το περιβάλλον είμεθα υποχρεωμένοι ως παίκτες να παρακολουθούμε όσο πιο προσεκτικά γίνεται τις εξελίξεις, να έχουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και γνώση των όσων διαδραματίζονται από τους ισχυρούς παίκτες και τους insiders καθώς γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως σε αυτό τον ιστορικό κύκλο για τη χώρα το χρηματιστήριο θα είναι ο κύριος δίαυλος εκχώρησης πλούτου και αναδιάταξης δυνάμεων και σε επιχειρηματικό- οικονομικό επίπεδο.

Για αυτό επιμένουμε στην παρακολούθηση των ισχυρών ομίλων & επιχειρηματιών, την χρηματιστηριακή διαφοροποίηση εισηγμένων όπως , Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil αλλά και σχημάτων όπως Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Μέτκα κ.α. από την ευρύτερη κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v