Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και χαμηλός τζίρος

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και εναλλαγής προσήμων για τον ΓΔ και τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε εκ νέου χαμηλότερα των 100 εκατ. Κέρδη για ΕΤΕ, Alpha, Εurobank. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και εναλλαγής προσήμων για τον Γενικό και τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ ο τζίρος δείχνει να προσγειώνεται εκ νέου σημαντικά χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και αυτό δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 12 φορές πρόσημο, κινούμενος σε ένα εύρος περίπου 22 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1218,11 (-1,23%) και υψηλό ημέρας τις 1240,2 μονάδες (+0,57%).

Επίσης ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 37 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 866,49 (-2,46%) και υψηλό τις 903,76 μονάδες (+1,73%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε σημαντικά την εικόνα, καθώς ο Δείκτης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 1250 – 1240 και δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για δοκιμασία της στήριξης των 1205 μονάδων.
 
Σε κάθε περίπτωση οι πωλητές στο Χ.Α. έκαναν το 3Χ3 και βέβαια “κούρεψαν” σημαντικά την αισιοδοξία που προέκυψε από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι ελέγχουν τάση, τιμές και ψυχολογία.

Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. εκτός από την δική του παρατεταμένη εσωστρέφεια, σήμερα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις αρνητικές ειδήσεις – εκτιμήσεις και βέβαια το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα.

Μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι πιθανή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της Standard & Poor’s, που τόνισε ότι περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης του Ελληνικού χρέους είναι “αρκετά σίγουρη”, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η αξιολόγηση έχει αρνητικό outlook, έτσι είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα μειωθεί περαιτέρω διότι, βεβαίως, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους”, δήλωσε ο κ. David Beers, global head of sovereign ratings του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, στην τηλεόραση του CNBC.

Από την άλλη, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, σε "BAA1" από "Α2", προχώρησε η Moody's, με αρνητικό outlook.

Το Χ.Α.Κ. έκλεισε σήμερα στις 661,05 μονάδες με απώλειες 4,46%, ενώ από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 37,35%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση τιμών σε επιμέρους τίτλους έπαιξαν και οι “εισαγόμενες” εκθέσεις.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη ΔΕΗ σε "sell" από "neutral" και σε μείωση της τιμής-στόχου στα 8 ευρώ ανά μετοχή από 11,50 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η UBS. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το μη αποδοτικό παραγωγικό μίγμα, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σημαίνει ότι χωρίς μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια η Επιχείρηση θα υποστεί δραματική πτώση των κερδών της και σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα μόχλευσης.

Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με σημαντικότατες απώλειες, ενώ αν παραμείνει χαμηλότερα των 9,00 ευρώ δεν αποκλείεται να αναζητήσει στήριξη στην ζώνη 8,75 – 8,70 ευρώ.

Αντίθετα, στα 3,5 από την προηγούμενη των 4,3 ευρώ μείωσε την τιμή-στόχο για την μετοχή της Intralot η Merrill Lynch, ενώ διατηρεί τη σύσταση “buy”. Όπως τονίζει η Merrill Lynch, μετά από τη συμφωνία του Eurogroup για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, θεωρεί πως το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα ίσως αρχίσει τώρα να βελτιώνεται, κάτι που θα είναι θετικό για την εταιρεία.

”Θεωρούμε πως η μετοχή έχει deep value με P/E 4,4 και EV/EBITDA 3,7 για το 2012, με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας”, αναφέρει η Merrill Lynch. Σημειώνει ακόμη πως τα θεμελιώδη των δραστηριοτήτων συνεχίζουν να βελτιώνονται και βλέπει σημαντικό ανοδικό ρίσκο από τη συμμετοχή στη νέα Αγορά των video-lottos.

Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ έκλεισε και με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι μέχρι προχθές μέτρια αισιόδοξοι επαγγελματίες του χώρου που παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. και δεν έχουν φύγει για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, ο σκεπτικισμός που επέστρεψε στις Αγορές σχετικά με την ικανότητα της Ε.Ε. να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης και βέβαια οι εξελίξεις που αφορούν την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ, επιτείνουν την νευρικότητα στις Αγορές.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις που προέκυψαν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι τέτοιες που ποτέ δεν συμβαίνουν μόνο μια φορά. Γίνεται πολύ κουβέντα σήμερα για το ότι αυτό το σχέδιο είναι για την Ελλάδα και μόνο για την Ελλάδα, αλλά η αναμφίβολη φιλολογία προς αυτή την κατεύθυνση δεν αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση.
 
Ένα πράγμα είναι σίγουρο, αυτά τα “εργαλεία” θα χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον, ακόμα και για την Ελλάδα μιας και το σχέδιο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να της δώσει φερεγγυότητα όπως επίσης θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες Χώρες της Ευρώπης, με πιθανότητα μεγάλη να ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Γενικά, αυτό μοιάζει με μια συμφωνία που μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν πλαίσιο για μελλοντικές χρεοκοπίες/ανασυγκροτήσεις και βέβαια τίποτα διαβεβαιώνει τους κατόχους Πορτογαλικών και Ιρλανδικών ομολόγων- ή τους κατόχους Ισπανικών ή Ιταλικών ομολόγων- ότι είναι ασφαλείς.

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, φάνηκε και σήμερα, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στα Ιταλικά και Ισπανικά ομόλογα.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκαν οι επιφυλακτικές – αρνητικές εκτιμήσεις, όσον αφορά το μέλλον του Ελληνικού χρέους, αλλά και την συμμετοχή των ιδιωτών.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με “κούρεμα” 21%, είναι διαχειρίσιμη για τις Ελληνικές Τράπεζες αν το Core Tier 1 παραμείνει στο 7%, ωστόσο αν αυξηθεί στο 10% τότε οι Τράπεζες (πλην της Εθνικής), θα χρειαστούν άλλα 6 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η Deutsche Bank σε ανάλυση της.

Το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Nouriel Roubini, σημειώνοντας πως Ιρλανδία και Πορτογαλία, “έχουν επίσης χρεοκοπήσει”.

Σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο γνωστός οικονομολόγος προειδοποιεί ότι “σε λίγα χρόνια, το τρέχον πρόγραμμα στήριξης για την Πορτογαλία θα καταρρεύσει” και συμπληρώνει: “Το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία”.

Ως προς το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, ο Nouriel Roubini δηλώνει χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά “αγόρασαν χρόνο για άλλα πέντε χρόνια”. “Τελικά όμως, θα πρέπει να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις” καταλήγει και τονίζει: “Εκτιμώ πως οι πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη για την Ελλάδα ή την Πορτογαλία είναι στο 30%”.

Αρνητική η εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά και την έκθεση της Goldman Sachs που υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο σε “neutral” από “overweight” μετά το Τραπεζικό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ εκτιμά ότι μετά τον αρχικό ενθουσιασμό από το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν οι ανησυχίες στις Αγορές ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νέων πρωτοβουλιών και τον ευρύτερο ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και προσθέτει ότι οι ανησυχίες για την άντληση κεφαλαίων πιθανότατα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Πιέσεις δέχεται στις συναλλαγές και το ευρώ μετά τις δηλώσεις Schaeuble, οι οποίες περιόρισαν το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε μετά τη Σύνοδο της προηγούμενης Πέμπτης.

Ειδικότερα, ο Γερμανός Υπουργός Oικονομικών δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο να δοθεί “λευκή επιταγή” για αγορά ομολόγων από το EFSF στη δευτερογενή Αγορά αν δεν τηρούνται οι όροι. Υπενθυμίζεται, ότι η παρέμβαση του EFSF στη δευτερογενή Αγορά αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τον περιορισμό μετάδοσης της κρίσης χρέους στις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, αφού εντείνεται η αγωνία καθώς απομένουν μόλις έξι ημέρες πριν το Αμερικανικό χρέος “πιάσει ταβάνι” και ακόμα δεν φαίνεται κάποιο “φως στο τούνελ” στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, ώστε να αποφευχθεί η “χρεοκοπία” των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

“Οι συνεχιζόμενες αμφιβολίες για μακροπρόθεσμη λύση στο έλλειμμα των ΗΠΑ μπορεί να απειλήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και το κύρος των αμερικανικών ομολόγων που θεωρούνται από την αγορά ως τοποθετήσεις με μηδενικό κίνδυνο” συμφωνεί και ο Christopher Molumphy επικεφαλής επενδύσεων στην Frankling Templeton.

Η αξιοπιστία των Treasuries μειώνεται” υποστηρίζει και ο Tomohisa Fujiki, της BNP Paribas Securities.

Οι κίνδυνοι οι ΗΠΑ να χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση “ΑΑΑ” έχουν αυξηθεί, δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Αμερικανικό χρέος. Τούτο αναφέρουν στην τελευταία έκθεσή τους οι αναλυτές της Credit Agricole, εκτιμώντας παράλληλα ότι μια υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ θα ενισχύσει τη “bearish” διάθεση.

“Εκτίμησή μας είναι ότι όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, τότε το όριο δανεισμού θα αυξηθεί” αναφέρει ο Bob Doll, της BlackRock στο Bloomberg και συμπληρώνει: “Δύσκολα όμως, μπορεί να προβλέψει κανείς με τι θα συνοδεύεται αυτή η αύξηση στο όριο δανεισμού και για αυτό εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης”.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν αιφνιδιαστικά τον Ιούνιο κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές περίμεναν αναιμική αύξηση 0,3%. Τον Μάιο οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 2,1%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οι Coca-Cola (+1,6%), Alpha Bank (+1,6%), Eurobank (+0,35%), Ελλάκτωρ (+3,42%), Μυτιληναίος (+2,5%) και Εθνική (+1,64%) και με 241243 τεμ. ανεκτέλεστα προς πώληση) έκλεισαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-6,14%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1226,92 μονάδες με απώλειες 0,51%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 82 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών, 19 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 13,04% και άλλοι 17 με απώλειες από 4 έως 9,77%.

Στην διαπραγμάτευση του ΔΕΕ12 διακινήθηκαν 1450000 τεμ. η τιμή κλεισίματος στα 12,36 ευρώ με απώλειες 25,45%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στα πολύ γρήγορα διαγράμματα οι ενδείξεις για FTSE 20, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική τείνουν να αντιστραφούν σε “short” αφήνοντας όμως την αίσθηση “παραπλάνησης”, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μια εκ νέου ανοδική αναλαμπή δημιουργώντας “fake” καθοδικές τμήσεις, τονίζει με σημασία ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ανησυχητική είναι η ένδειξη, που πηγάζει από το ημερήσιο chart της Εθνικής Τράπεζας, καθώς δείχνει ότι συνεχίζει να απειλείται από χθες το όριο αλλαγής τάσης στα 4,9 ευρώ αν και φυσιολογικά θα χρειαστεί τη καθοδική επιβεβαίωση και από τα επόμενα κλεισίματα.

Τέλος τα σενάρια, που “τρέχουν” γύρω από το Αμερικανικό χρέος δημιουργούν έντονη “δυσφορία” και ταλαντώσεις στα ωριαία διαγράμματα δίχως όμως να έχουν “δηλώσει” ξεκάθαρα τις “καθοδικές ορέξεις” τους συντηρώντας ακόμα την αγοραστική θέση, που έχουμε λάβει προσφάτως.

Η φημολογία αναφορικά με περαιτέρω επιβάρυνση των ισολογισμών των Τραπεζών από το επικείμενο “haircut” (το οποίο κάποιοι οίκοι υπολογίζουν ότι ενδεχομένως να προσεγγίσει μέχρι και το 35%) καθώς και η επιφυλακτικότητα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους, επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στην επενδυτική κοινότητα, οδηγώντας μεγάλη μερίδα αυτής σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον αρνητικό παράγοντα αποτέλεσε και η απουσία ουσιαστικής εγχώριας ειδησεογραφίας τόσο από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων όσων από τα σενάρια των συγχωνεύσεων στον Τραπεζικό κλάδο.

Οι προαναφερθέντες παράγοντες αναμένεται να διατηρήσουν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, με τις ανακοινώσεις της τρόικας μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών την Πέμπτη να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στο τεχνικό κομμάτι, η διάσπαση της στήριξης του κινητού μέσου των 30 ημερών (1240 μονάδες) επιβάρυνε την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, ενεργοποιώντας συγχρόνως σήματα εξόδου σε χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται βάση τεχνικών χαρακτηριστικών.
 
Η επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη τοποθετείται στις 1.220 μονάδες, επίπεδα τα οποία εφόσον διακρατηθούν, σε συνδυασμό με την επιστροφή της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς πάνω από την χρονοσειρά των 30 ημερών, εκτιμάται ότι θα προσδώσουν εκ νέου δυναμική στην άνοδο και θα οδηγήσουν σε νέα ανοδική κίνηση. Αναφορικά με τη στρατηγική, η μείωση της μοχλευμένης θέσης προκρίνεται ως η καλύτερη στάση κατά το τρέχον χρονικό διάστημα.

Επιπλέον αρνητικό παράγοντα αποτελεί και η μη εξεύρεση ακόμα λύσης στο θέμα του χρέους της Αμερικής, γεγονός το οποίο ώθησε και τις υπόλοιπες διεθνείς Χρηματαγορές προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πιέσεων συνέχεια, ενώ σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με περίπου διπλάσιες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υποτίμηση 0,30%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7444, τιμή εκκαθάρισης 539,55) κινήθηκαν μεταξύ 535 και 547,5 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (9400 Αγροτική, 48800 Κύπρου, 500000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6041), Alpha Bank (2297), Πειραιώς (3762), Eurobank (1972), ΟΤΕ (367), Κύπρου (1291), Ταχ. Ταμιευτήριο (625), ΔΕΗ (822), MPB (314), Αγροτική (3030), Μυτιληναίος (461), MIG (572), Ελλάκτωρα (187), Βιοχάλκο (136), Motor Oil (131), ΕΧΑΕ (103), Ελ. Πετρέλαια (160).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (438268 τεμ.), Eurobank (10209 τεμ.), Πειραιώς (1217254 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (70000 τεμ.), Alpha Bank (114956 τεμ.).

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9027440 τεμ.), Eurobank (19344845 τεμ.), Εθνική (13701106 τεμ.), Κύπρου (6181631 τεμ.), Πειραιώς (21201447 τεμ.), MPB (5368687 τεμ.), MIG (4269913 τεμ.), ΟΤΕ (6617093 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v