Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόλις 4 ανοδικές συνεδριάσεις τον Ιούλιο!

Εθνική, ΕΛΠΕ, Alpha και ΟΠΑΠ προσπάθησαν σήμερα να αποτρέψουν τους πωλητές να κάνουν το 5x5, όμως οι δημοπρασίες είχαν διαφορετική... άποψη. Εβδομαδιαίες απώλειες 6,38% για το ΓΔ και 13,75% για τις τράπεζες.

Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Alpha Bank και ΟΠΑΠ (οι τρεις πρώτοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο μέχρι τις τελικές δημοπρασίες) προσπάθησαν να αποτρέψουν τους πωλητές να κάνουν το 5Χ5, όμως οι δημοπρασίες φαίνεται ότι είχαν διαφορετική άποψη, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο Εθνική και Alpha Bank και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας τον Γενικό Δείκτη, επιτρέποντας στους πωλητές να κάνουν το απόλυτο 5Χ5 στην εβδομάδα που έληξε.

Να σημειωθεί επίσης ότι μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Κύπρου, Βιοχάλκο, MIG, Jumbo, Eurobank, Ταχ. Ταμιευτήριο και πολύ κοντά σε αυτό οι Τιτάν και ΔΕΗ (νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο).

Ασφαλώς σαν κυριότερο χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης, βάζει υποψηφιότητα ο χαμηλός τζίρος που ασφαλώς δεν αφήνει και ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, μιας και ο … Αύγουστος έρχεται με βήμα ταχύ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συναλλακτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Χ.Α. έδειξε σχετικά ψύχραιμη συμπεριφορά, καθώς τα “εισαγόμενα” μηνύματα τόσο από τις Χώρες της Ευρωζώνης, όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μόνο θετικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, κάτι που επιβεβαιώθηκε τόσο από την αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, όσο και από το ξεκίνημα στο “βαθύ κόκκινο” της Wall Street, ενώ νέα ιστορικά υψηλά φαίνεται να διεκδικεί ο χρυσός.

Πιο συγκεκριμένα, υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε η Moody's την αξιολόγηση "ΑΑ2" της Ισπανίας. Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως οποιαδήποτε αλλαγή πιθανότατα θα είναι κατά μία βαθμίδα. Σύμφωνα με τη Moody's, η αναθεώρηση οφείλεται στην αυξημένη ευπάθεια των δημοσιονομικών της Ισπανίας. Επίσης, βλέπει αυξημένο ρίσκο συνεχιζόμενης ανόδου του κόστους χρηματοδότησης, μετά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Luis Rodrigo Zapatero. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός δήλωσε πως το κοινοβούλιο της Χώρας θα διαλυθεί τον Σεπτέμβριο και πως οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο (η όλη ειδησεογραφία έφερε νέες πιέσεις στις Αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου).

Το ταμείο Κρατικών διασώσεων της Ευρωζώνης EFSF, ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση δανείων που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ζητηθεί από την Ιταλία και την Ισπανία να δανείσουν απευθείας στην Ελλάδα, παρά το υψηλό κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Χώρας στην επόμενη δόση του δανείου για τη στήριξη της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αξιωματούχων των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της νέας δόσης του Ελληνικού δανείου, η Ιταλία είπε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση της ρήτρας για "εξαίρεση" τον Σεπτέμβριο εάν τα επιτόκια δανεισμού της Χώρας ξεπεράσουν αυτά των Ελληνικών δανείων.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εκτός από την παραμένουσα εκκρεμότητα, όσον αφορά την αύξηση του ορίου χρέους, η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο β΄ τρίμηνο με ρυθμό αισθητά χαμηλότερο από του προηγούμενου τριμήνου καθώς και των προσδοκιών των αναλυτών, σύμφωνα με την αρχική καταμέτρηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 1,3% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η παραγωγή της οικονομίας θα αυξηθεί 1,8%. Στο α΄τρίμηνο, το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη, είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9%.

Μοιραία εκτός των Δεικτοβαρών τίτλων που προαναφέρθηκαν, το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε λίγους επιμέρους τίτλους.

Έτσι οι διοικητικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις φήμες – εκτιμήσεις για πιθανές αλλαγές και στο μετοχολόγιο της Τράπεζας, έφεραν επιθετικούς αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης. Εδώ ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ασφαλώς και δεν προέρχεται από κωδικούς λιανικής.

Κινητικότητα και στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, όπου Ελ. Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου μάλλον δείχνουν να “κλέβουν την παράσταση”, με τον πρώτο τίτλο να κινείται σε υψηλά 21 μηνών και τον δεύτερο να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 16 μηνών. Κοντά σε υψηλά 12μηνου η Χαλκόρ.

Απόλυτα επιφυλακτικοί (και πώς να μην είναι με τέτοιους τζίρους) οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζουν ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης από λίγους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ήταν περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την συμμετοχή των Τραπεζών στην ανταλλαγή Κρατικών ομολόγων.

“Η Αγορά θα περιμένει να δει ποια θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών και αν θα επιτευχθεί ο στόχος του 90% καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους”, εκτιμούν και οι περισσότεροι αναλυτές, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το ύψος των ζημιών που θα εγγράψουν οι Τράπεζες στα αποτελέσματά τους από την συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του επταμήνου.

Κατά την εβδομάδα που έληξε ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 6,38% και ο Τραπεζικός 13,75%.

Ο Ιούλιος με μόλις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 5,86% και από τον Τραπεζικό 13,04%, ενώ στο επτάμηνο ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 14,84% και ο Τραπεζικός απώλειες 32,02%.

Σημαντικές ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την ΔΕΗ να υποχωρεί χαμηλότερα από τα 2 δισ ευρώ.

Έτσι μετά και την σημερινή συνεδρίαση η πρώτη δεκάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (6,62 δισ), Εθνική (4,52 δισ), ΟΠΑΠ (3,68 δισ), ΟΤΕ (2,85 δισ), ΔΕΗ (1,99 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,96 δισ), Alpha Bank (1,63 δισ), Eurobank (1,50 δισ), Κύπρου (1,37 δισ), Τιτάν (1,10 δισ).

Αρνητικό, όπως προαναφέρθηκε, το ξεκίνημα και στην Wall Street, καθώς εκτός από την ζητούμενη αύξηση του ορίου του χρέους και το ΑΕΠ, προέκυψαν και άλλα στοιχεία που έφεραν σχετικό προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Chicago PMI, επιβραδύνθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 58,8 τον Ιούλιο από 61,1 τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 61,9%.

Επιπλέον, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, διολίσθησε ελαφρώς τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο 63,7. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί στο 64 έναντι του 63,8 του Ιουνίου.

Μόλις τρεις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο από τις μετοχές του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+1,9%), ΟΠΑΠ (+3,49%) και Motor Oil (+0,77%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-6,25%), Jumbo (-2%) και Κύπρου (-3,8%).
Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, Τιτάν, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική και Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος περίπου 16 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1219,87 (13.37) και χαμηλό τις 1203,96 (17.09) για να κλείσει τελικά στις 1204,15 μονάδες με απώλειες 0,45%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 50 εκατ. από τα οποία τα 4 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών, 17 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 12,5% και άλλοι 16 με απώλειες από 4 έως 11,11%.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ο σκεπτικισμός για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών σε συνέχεια του “haircut” (21% όπως ανακοινώθηκε ή 34% όπως υπολογίζει η J.P.Morgan ;) των Ελληνικών ομολόγων που κατέχουν (ενώ έρχεται και η Βασιλεία ΙΙΙ) σε συνδυασμό με το μη καθορισμό ούτε του περιγράμματος των ενεργειών που είναι αναγκαίες προς την κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε., επανέφερε τη νευρικότητα στις Αγορές, καθώς δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος να επανέλθουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των οικονομιών Ιταλίας και Ισπανίας, αυξάνοντας τα spread των ομολόγων τους, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όσον αφορά το Χ.Α., η μεταστροφή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από Αγορά στην οποία συμμετέχουν επενδυτές με βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά σε Αγορά όπου το ειδικό βάρος επενδυτών μακράς πνοής θα βαίνει αυξανόμενο, θα απαιτήσει σε πρώτη φάση τη μείωση του Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα της με ανάδειξη εναλλακτικών κλάδων. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο:

Να εξειδικευθεί το ταχύτερο το αναπτυξιακό “πρόγραμμα Μάρσαλ” που αναγγέλθηκε (ύψος-ποιους κλάδους θα αφορά) ώστε να επισημανθούν οι εισηγμένες εταιρείες που δυνητικά θα ωφεληθούν (π.χ. εταιρείες ενεργειακού κλάδου, υποδομών κοινής ωφέλειας κοκ).

Να προωθηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει αρκετές εταιρείες εισηγμένες εταιρείες, με την κατάλληλη προεργασία (προβολή πειστικού growth story, βελτίωση εμπορευσιμότητας κλπ) ώστε να αποτελέσουν ελπιδοφόρες επενδυτικές επιλογές για μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.

Στη φάση που βιώνουμε, η οικονομική κρίση στη Χώρα μας είναι σε εξέλιξη και όλοι μας νιώθουμε τουλάχιστον άβολα για το μέλλον καθώς οι γενικότερες συνθήκες του διεθνούς περιβάλλοντος στο οποίο είναι ενταγμένη η Ελληνική οικονομία είναι αχαρτογράφητες.
Επομένως, οι προβλέψεις που μπορεί να διατυπωθούν για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας (αισιόδοξες, ρεαλιστικές ή απαισιόδοξες) ενσωματώνουν ουσιαστικά τον προσωπικό – υποκειμενικό βαθμό αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας για το μέλλον που διαπνέει τον προβλέποντα.
 
Φυσικά, υπάρχουν και οι καθοδηγούμενες προβλέψεις που υπηρετούν σκοπιμότητες, κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι προβλέψεις των διαφόρων επενδυτικών οίκων, που επιπλέον είναι βραχυχρόνιου χαρακτήρα.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί κάποιος να επισημάνει τα παρακάτω:

Η συνολική αποτίμηση της Αγοράς φθάνει σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ, επίδοση που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 14 ετών.

Η υποτιμητική κερδοσκοπία που έχει ασκηθεί επί των μετοχών και ειδικότερα στις Τραπεζικές, έχει πρωτοφανή διάρκεια καθώς συμπληρώνονται 19 συνεχιζόμενοι μήνες (από τον Νοέμβριο του 2009).

Οι αποτιμήσεις πλειάδας μετοχών της κατηγορίας υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ιδιαιτέρως χαμηλές (δείκτες Ρ/Ε, Ρ/BV) χωρίς να συντρέχουν συνθήκες αρνητικές για τις προοπτικές της. Αντιθέτως, τα ποιοτικά και ποσοτικά χρηματοοικονομικά στοιχεία τους παραμένουν υγιή.

Φυσικά, υπάρχει και πλειάδα εταιρειών που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας ζητώντας την ειδική προστασία που προβλέπεται (§99 N. 3588/2007). Και βεβαίως, το σύνολο του Τραπεζικού κλάδου αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς ουδείς γνωρίζει τι τελικά θα συμβεί με τα Ελληνικά ομόλογα (αν θα “κουρευτούν”, πότε και πόσο) και ποια αύξηση θα χρειασθεί στα κεφάλαια των Τραπεζών στη συνέχεια.

Επιπλέον, οι αποτιμήσεις ομοειδών Ελληνικών εταιρειών με αντίστοιχες εταιρείες εισηγμένες σε διεθνή Χρηματιστήρια είναι έως 3 φορές (!) χαμηλότερες.

Επομένως, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι παράλογα υποτιμημένο και οι υγιείς εταιρείες με ελπιδοφόρο μέλλον αξίζει να τύχουν της προσοχής με στόχο μια τοποθέτηση μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας. Ασφαλώς, τίποτε δεν αποκλείει οι τιμές αυτών των μετοχών να γίνουν και φθηνότερες αφού τα Χρηματιστήρια ποτέ δεν ήταν “ναοί δίκαιης αποτίμησης” των αξιών. Όμως, η πιθανότητα τέτοιας εξέλιξης είναι καθημερινά μικρότερη.

Αντίθετα, είναι πιθανό να μπορέσει σύντομα η Ελληνική οικονομία να ισοσκελίσει την τρέχουσα δημοσιονομική διαχείριση της και να εισέλθει σε πορεία υπέρβασης της ύφεσης και τελικά θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα λειτουργήσει ο εμπροσθοβαρής μηχανισμός στο Χρηματιστήριο και θα κινηθεί ανοδικά προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ίσως αξίζουν προσοχής μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή προσανατολισμό που διαρκώς αυξάνουν τις πωλήσεις τους σε αγορές εξωτερικού (π.χ. Frigoglass, Τιτάν, Folli Follie).

Μετοχές του ενεργειακού κλάδου και του κλάδου πετρελαιοειδών που είναι δυνατό να παρουσιάσουν σοβαρή αύξηση των μεγεθών τους (π.χ. Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος).
Μετοχές εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην επικείμενη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων με το σκεπτικό ότι οι μεταβιβάσεις θα γίνουν σε υψηλότερες τιμές (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ κοκ).

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ως μετοχής-πιλότου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Εκτιμάται τέλος, ότι οι εναλλακτικές τοποθετήσεις σε Αγορές εξωτερικού ενσωματώνουν υψηλότερο επενδυτικό κίνδυνο στην παρούσα φάση καθώς συντρέχουν διάφοροι λόγοι που συνηγορούν στο σενάριο “διορθωτικής κίνησής τους” (μείωση ρυθμού μεγέθυνσης ή άλλος διαταρακτικός παράγοντας), τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Παρά τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σε σύντομο σχετικά διάστημα η Αγορά αναμένεται να παραμείνει σε καθεστώς μεταβλητότητας αφού οι εσωτερικές εκκρεμότητες αναφορικά με την συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων και οι ανησυχίες για το Αμερικανικό χρέος θα διατηρήσουν την νευρικότητα, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Γενικός Δείκτης πιθανόν να δοκιμάσει και επίπεδα κάτω από τις 1.200 μονάδες αφού η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1.190 μονάδες. Μοναδική ίσως θετική ένδειξη είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα η οποία σε κάποιο βαθμό θα μπορούσε να θεωρηθεί αναχαιτίσιμη ως προς την πτωτική δυναμική που αναπτύσσει, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας διορθωτικής ανοδικής κίνησης.

Εκτιμάται πάντως ότι το κόστος, ακόμη και με Core Tier I στο 10%, είναι διαχειρίσιμο για τις Ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες συγχωνεύσεων και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αν θέλουν να ανταποκριθούν στις νέες αυστηρές απαιτήσεις.

Σε διεθνές επίπεδο, η άνοδος των spreads σε Ιταλία και Ισπανία δημιουργεί προβληματισμό στις Αγορές, καθώς είναι ορατός ο συστημικός κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ και η μη εξεύρεση λύσης σχετικά με το όριο χρέους στις ΗΠΑ δεν λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Στα καθ' ημάς, από την ερχόμενη εβδομάδα αποτελέσματα β' τριμήνου ανακοινώνουν αρκετές εισηγμένες (π.χ. ΟΤΕ, Coca Cola, Frigoglass, Μέτκα, Μυτιληναίος κ.ά.) και εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης αν και ακολούθησε πτωτική πορεία κατάφερε να παραμείνει πάνω από τη ψυχολογική στήριξη των 1.200 μονάδων, ενώ και ο ταλαντωτής MACD διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα σήματα τοποθετήσεων, στοιχεία ενθαρρυντικά για τη βραχυπρόθεσμη τάση του. Σημειώνεται ότι απαιτούμενο στοιχείο αποτελεί η διάσπαση των 1.240 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται η χρονοσειρά των 30 ημερών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πιέσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας την οριακή υπερτίμηση στο 0,03%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3978, τιμή εκκαθάρισης 527,27) κινήθηκαν μεταξύ 524,75 και 534 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6100 Μυτιληναίος, 6700 Βιοχάλκο, 8200 Ελ. Πετρέλαια, 8900 Ελλάκτωρ, 9500 Ταχ. Ταμιευτήριο, 59100 Κύπρου, 57100 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3068), Alpha Bank (616), Πειραιώς (370), Eurobank (746), ΟΤΕ (195), Κύπρου (275), ΔΕΗ (388), Αγροτική (1731), Μυτιληναίος (101), MIG (784), Ελλάκτωρα (100), Motor Oil (154), ΕΧΑΕ (109), ΟΠΑΠ (535), MPB (361).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (176229 τεμ.), Eurobank (17803 τεμ.), Πειραιώς (129744 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (49483 τεμ.), Alpha Bank (72335 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (44000 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9260940 τεμ.), Eurobank (19252764 τεμ.), Εθνική (14418006 τεμ.), Κύπρου (6380431 τεμ.), Πειραιώς (21916379 τεμ.), MPB (5368687 τεμ.), MIG (4269913 τεμ.), ΟΤΕ (6657208 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v