Σε κλοιό ύφεσης-διόρθωσης οι αγορές

Σε χαμηλά 9 μηνών οι ευρωαγορές σε υψηλά 14 ετών τα spreads ισπανικών- ιταλικών ομολόγων. Κλοιός ύφεσης ρίχνει τις αγορές, συγκριτικά καλύτερα το ΧΑ. Προσπάθεια αντίδρασης σε Alpha, ΕΥΡΩΒ, σημαντικές απώλειες για ΠΕΙΡ.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διορθώνουν τα ευρωχρηματιστήρια (συμπεριλαμβανομένου του Χ.Α.), καθώς τα νεότερα από την αμερικανική οικονομία προκαλούν εύλογες ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς.

Στο Χ.Α. βασικοί δείκτες και μετοχές έκλιναν αρχικά ακόμη χαμηλότερα προς τους πυθμένες 13 - 15ετίας, με τον Γ.Δ. έως τις 1.171 μονάδες, τον FTSE-20 έως τις 509 μονάδες και τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση. Για να γυρίσουν λίγο μετά τις 11:10 με αφορμή συντονισμένες αγορές στις μετοχές των Alpha Bank - Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά του αντέδρασε προς τις 1.190 και ο FTSE-20 προς τις 518 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αρκετά ευρωχρηματιστήρια διορθώνουν σε χαμηλά εννέα -  δέκα μηνών: ο DAX συνεχίζει χαμηλότερα προς τις 6.897 μονάδες (-0,9%), ο CAC 40 προς τις 3.567 (-0,6%), ενώ περαιτέρω πιέζεται προς το 1,42 δολάριο το ευρώ.

Ξεφεύγουν οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων (10ετών) και σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: "Σε υψηλό 14 ετών εκτινάσσεται η απόδοση των ισπανικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων, δείχνοντας την ανησυχία των επενδυτών ότι -παρά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ για τα χρέη- ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη δεν έχει περιοριστεί, ενώ την κατάσταση δεν βοηθούν τα προβληματικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ και στην Ασία".

Όσοι παρακολουθούν (και) από διαγραμματική πλευρά την πορεία των spreads των ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας (της τέταρτης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε.) εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί.

Προβληματισμένοι γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού από τους συνήθεις υπόπτους (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) και επιφυλακτικοί διότι οι ηγεσίες (πολιτική και οικονομική) της Ε.Ε. αδυνατούν να ελέγξουν επί της ουσίας αποτελεσματικά τη μετάδοση του προβλήματος χρέους. Σε αυτό το περιβάλλον, η υφεσιακή απειλή από τις ΗΠΑ επιβαρύνει το πρόβλημα.

Προσώρας, το Χ.Α. τα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα απ' ό,τι άλλες ευρωαγορές, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές δεν βουτούν σημαντικά χαμηλότερα.

Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11:10), αν και οι σημαντικότερες πωλήσεις εκδηλώνονται σταδιακά μετά τις 13:30 - 14:00, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για τη συνέχεια.

Από τις μετοχές του 20άρη, ισχυρή αντίδραση σημειώνεται για τη Βιοχάλκο, με αφορμή -όπως θεωρούμε- την ομολογουμένως καλή συμφωνία των Ελληνικών Καλωδίων και της Fulgor, στην οποία είχαμε αναφερθεί από χθες, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση ενδυναμώνει τη θυγατρική και δείχνει -ύστερα από καιρό- πως κάτι κινείται στον ισχυρό βιομηχανικό όμιλο. Πάντως, η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων μέχρι και πριν από λίγο διόρθωνε στο 1,69 ευρώ.

Στα 4,88 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 7,80 η ΜΟΗ, στα 14,65 ο Τιτάν, αλλά με μέτριες συναλλαγές. Στο 1,26 ευρώ αντιδρά η Intralot και η μετοχή ενισχύεται προφανώς λόγω των νέων συμφωνιών με τον ΟΠΑΠ. Η μετοχή του οργανισμού αντιδρά στα 11,42 ευρώ, σε μία εμφανή προσπάθεια να κρατηθεί μακριά από το ιστορικό χαμηλό των 9,97 ευρώ. Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλεται και στη ΔΕΗ, που σε σαφώς δυσχερέστερη θέση κυμαίνεται μόλις στα 13 λεπτά πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 8,40 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v