Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε απόσταση 16 μονάδων από τον πυθμένα

Μόλις δεκαέξι μονάδες πάνω από το χαμηλό των 1.166 μονάδων ο ΓΔ στο ΧΑ. Ανατροπές στο… ταμπλό με πιέσεις σε μη τραπεζικούς τίτλους και ανατροπές με τα ΕΛΠΕ να ξεπερνούν τη ΔΕΗ στην κατάταξη των αποτιμήσεων.

Για κόκκινο ποδαρικό και για τον Αύγουστο κάναμε λόγο χθες, με το Χ.Α. να πλησιάζει επικίνδυνα προς τις ελάχιστες τιμές 13 - 15ετίας. Στις 1.182 ο Γενικός Δείκτης, δηλαδή μόλις δεκαέξι μονάδες από τον πυθμένα, στις 515,19 ο FTSE-20, οριακά πιο πάνω από τις 504,77 μονάδες.

Σε μία συγκυρία όπου η Wall παγώνει από τον δείκτη μεταποίησης, ο DJIA υποχωρεί στις 12.132 μονάδες, ο S&P 500 στις 1.286, ο δε DAX διορθώνει ύστερα από καιρό χαμηλότερα των 7.000, συγκεκριμένα στις 6.953 μονάδες.

Πρακτικά, παρακολουθούμε μία διορθωτική κίνηση στο Χ.Α., που πέραν των εγγενών αιτιών και αφορμών συγχρονίζεται με την τάση που εξελίσσεται διεθνώς.

Διάχυτη κατά την εκτίμηση διορατικών αναλυτών η στάση αναμονής (ανάμικτη με αρκετή επιφυλακτικότητα αλλά και προσδοκίες) στην πλειονότητα των αγορών, με το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές (στα 95,17 και στα 116,81 δολ. οι δύο βασικοί τύποι), τον χρυσό στα 1.623,5 δολ. η ουγκιά (από το goldpice.org) και το ευρώ σε πτωτική φορά προς το 1,43 δολάριο. Αξιοσημείωτη και η συμπεριφορά του Volatility Index (VIX) ξανά τις τελευταίες ημέρες. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον και για τη συνέχεια.

Για το Χ.Α. το μεγάλο στοίχημα παίζεται κυρίως στο τελικό πλαίσιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν… κατάλληλο διάστημα το τρίτο 10νθήμερο του Αυγούστου.

Ομάδα διορατικών παικτών, που μέχρι τώρα διατηρεί θέσεις πώλησης -short- στον 20άρη και σε συγκεκριμένους μη τραπεζικούς τίτλους, προσβλέπει σε ήπια διευθέτηση των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια σταδιακές αναβαθμίσεις τόσο της αγοράς ελληνικών ομολόγων όσο και του τραπεζικού κλάδου και επιμέρους επιχειρηματικών ομίλων.

Μας ακούγεται πολύ αισιόδοξο σενάριο και χωρίς να συνεκτιμά τις όποιες αντιδράσεις αναπόφευκτα θα πυροδοτηθούν με το που θα γυρίσει ο κόσμος από τις διακοπές του. Αισιόδοξο όμως ή όχι, το παραθέτουμε και το συνεκτιμούμε για τη συνέχεια.

Προσώρας, αυτό που χρήζει προσοχής είναι η τεχνική εικόνα τραπεζικών μετοχών, των τίτλων της τριάδας ΟΠΑΠ, ΟΤΕ - ΔΕΗ, σε συνδυασμό με μετοχές ισχυρών ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων. Στα 5,45 ευρώ η τιμή του ΟΤΕ, με ελάχιστη τα 5,16 και αποτίμηση 2,67 δισ. ευρώ. Στα 11,40 η τιμή του ΟΠΑΠ, με την ελάχιστη στα 9,97 ευρώ και αποτίμηση 3,64 δισ.

Στα 8,40, δηλαδή στον πάτο, η μετοχή της ΔΕΗ με ορθάνοιχτη την… κατηφόρα για τιμές και χρηματιστηριακές αξίες, που θα προκαλούν... ναυτία (λόγω του βάθους τους), ενώ η αποτίμηση της Επιχείρησης έχει εξαερωθεί στο 1,95 δισ. ευρώ.

Γελάγαμε όταν κάποιοι παίκτες μας έλεγαν πως ποντάρουν στην εκτόπιση της ΔΕΗ από τα Ελληνικά Πετρέλαια στον σχετικό πίνακα αποτιμήσεων, όμως χθες, κοιτάζοντας το 1,97 δισ. ευρώ των δεύτερων, τους βγάζουμε το καπέλο. Μπράβο, παίκτες μου, και εάν σας βγει -σε βάθος εύλογου χρόνου- το μεγαλύτερό σας ποντάρισμα (Εθνική των 4,4 δισ. ευρώ vs 6,49 δισ. ευρώ της Coca Cola 3E ), ε, τότε τα ρέστα σας, που λένε.

Αυτές βέβαια οι συγκρίσεις αφορούν σε κάποιον που τοποθετείται σε ορίζοντα μερικών μηνών και ελάχιστα απασχολείται από το αν οι δείκτες γράψουν νέο ελάχιστο ή ο 20άρης διορθώσει προς τις 480 μονάδες, όπου αρκετοί τον περιμένουν.

Οι πιο βραχυπρόθεσμοι, όμως, θα πρέπει να προσέχουμε πως σε αυτήν την προσέγγιση των χαμηλών συγκεκριμένοι τραπεζικοί τίτλοι παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερη διακύμανση απ' ό,τι λ.χ. ο ΟΠΑΠ,ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ. Όπως επίσης μετοχές ισχυρών επιχειρήσεων ή τίτλοι εταιριών που είναι στην πρώτη φάση αποκρατικοποιήσεων.

Και σωστά, φίλοι, αναφέρονται στην ΕΥΑΘ ή στην ΕΥΔΑΠ, με τη χρηματιστηριακή αξία της πρώτης να κυμαίνεται στα 155 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v