Σε νέα χαμηλά 15 ετών βουλιάζει το ΧΑ

Νέα πολυετή χαμηλα μετρά ο ΓΔ, που υποχωρεί προς τις 1.150 μονάδες. Επανέρχονται οι πιέσεις στις τράπεζες, εντείνεται το… ποντάρισμα για νέα χαμηλά, κοντά σε ιστορικά ελάχιστα ΔΕΗ, ΟΤΕ. Πιέσεις στις ευρωαγορές.

"Ήρθαμε για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά επίσης ήρθαμε για να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση για μία ολόκληρη γενιά, γιατί τόσο χρειάζεται για να μειωθούν αυτά τα μεγέθη σε χαμηλότερα επίπεδα ως προς το ΑΕΠ", δήλωσε ο κ. Angel Gurria, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Επιλέγουμε το…δια ταύτα της θέσης του Οργανισμού για να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για τη συνέχεια.

Προσώρας οι αγορές δέχονταν την πίεση που δημιουργούν οι ανησυχίες για ύφεση, η αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα στην διαχείριση του χρέους κρατών- μελών της ΕΕ με τον DAX να παραμένει χαμηλότερα των 7.000 μονάδων και το ευρώ πιο αδύναμο προς τα 1,43 δολάρια.

Οι πωλητές σταδιακά μετά τις 13.15-13.20 έγιναν περισσότεροι και πιο επίμονοι στις τράπεζες με συνέπεια την υποχώρηση μετοχών του κλάδου, ενώ χαμηλότερα συνεχίζεται η "ταλαιπωρία" της τριάδας ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Τάση, που παρασύρει και αρκετές μη τραπεζικές μετοχές ενώ η επιβάρυνση (με -12%) για τη μετοχή της Proton Bank και (με -6%) της Alapis επηρεάζει ανάλογα τους δείκτες χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας.

Πριν από λίγο (στις 14.05) ο FtMid υποχωρούσε κατά 0,8%, κατά 2,2% ο Small Cap έναντι -0,8% του 20άρη.

Χαμηλότερα το ΧΑ με τον ΓΔ να…μετρά ήδη νέο πυθμένα 14-15 ετών, στις 1.162,24 μονάδες, χαμηλότερα από το ελάχιστο των 1.166 μονάδων που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο. Στις 510 μονάδες ο Ftse20, δηλαδή μετά βίας περί τις 5-6 μονάδες υψηλότερα από το πολυετές χαμηλό.

Αναπόφευκτη βλέπουν την καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών 14-15ετίας όλο και περισσότεροι παίκτες κυρίως στην αγορά Παραγώγων εκτίμηση, που αποτυπώνεται τόσο στα ΣΜΕ όσο στον δανεισμό τίτλων, ανοιχτές πωλήσεις κ.α.

Προφανώς και όλα αυτά δεν μας είναι άγνωστα ούτε παράλογα, από τη στιγμή που το ΧΑ είναι εγκλωβισμένο σε ένα καθοδικό κανάλι δημιουργίας του πολύ σημαντικού- ιστορικού πυθμένα που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες.

Στα 4,52 ευρώ η μετοχή της Εθνικής ( -1,8%) με την ελάχιστη τιμή στα 4,15 (12/7/2011), στα 3,03 η Alpha Bank (2,86 στις 18/7), στα 2,60 η Eurobank με την ελάχιστη λίγο πιο κάτω στα 2,53 ευρώ.

Απ΄ ότι φαίνεται διαγραμματικά ολοκληρώνεται ένας βραχύβιος κύκλος, που ξεκίνησε ανοδικά με αφορμή την αρχική εκτίμηση που δημιουργήθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής και σταδιακά πιάνει και πάλι τους πυθμένες, που δημιουργήθηκαν στα μέσα Ιουλίου.

Προφανώς οι αγορές συνειδητοποίησαν, πως το πακέτο χρηματοδότησης έχει πολύ…ουρά, πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή άντε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία.

Συν την προεξόφληση της διόρθωσης της Wall αλλά και ισχυρών ευρωπαικών χρηματιστηρίων και το ΧΑ μετρά αντίστροφα προς τα πολυετή χαμηλά.

Σχεδόν νομοτελειακά, όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας, σε μία περίοδο που απαξιώνονται (εμφανώς χρηματιστηριακά ) πάλαι ποτέ κραταιοί Οργανισμοί και Επιχειρήσεις.

Σε νέα ελάχιστα η ΔΕΗ, καθώς υποχωρεί 1,90 % στα 8,24 ευρώ με την…κατηφόρα να ανοίγεται…διάπλατη. Στα 5,38 ευρώ ο ΟΤΕ μόλις 16 λεπτά πάνω από το ιστορικά χαμηλό του Οργανισμού, ενώ δεν τα πηγαίνει καλύτερα ο ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v