Νέος πυθμένας για Γενικό Δείκτη και FT 20

Σε νέα χαμηλά 15ετίας ΓΔ και FΤ20 με τον δεύτερο κάτω και από τις 500 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, ιστορικά χαμηλά για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Συγχρονισμένο άδειασμα στις διεθνείς αγορές λόγω Ισπανίας- Ιταλίας.

Σε αλλοτινές εποχές…επέστρεψε το ΧΑ με βασικούς δείκτες, μετοχές να διορθώνουν σε νέα ελάχιστα 14-15 ετών. Σύνθετο το πτωτικό μείγμα με έξωθεν αλλά και εγγενή αίτια και αφορμές που ως συνέπεια είχαν τη συγχρονισμένη υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου με την πλειονότητα των ξένων.

Στις 1.144,29 μονάδες διαμορφώθηκε τελικά ο Γενικός Δείκτης, που ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως τις 1.144,28, ενώ ο FΤ20 έκλεισε τελικώς στο χαμηλό ημέρας, στις 497,65 μονάδες.

Στα δύο σχετικά διαγράμματα που παρατίθενται δίνεται μία πληρέστερη χρονικά εικόνα της έκτασης της…επιστροφής τόσο του ΓΔ όσο και του 20άρη στα προ ετών επίπεδα και ακόμη χαμηλότερα.


Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη από το 1990 




Η διαγραμματική εικόνα του FT 20 από το 1998




Το… κλίμα ήταν αρνητικό από την αρχή της συνεδρίασης ελέω της διόρθωσης στην Wall των ανησυχιών για τον φόβο της ύφεσης ήρθαν και τα νεότερα από το μέτωπο των ομολόγων Ισπανίας- Ιταλίας για να δημιουργηθούν προυποθέσεις ξεπουλήματος στις αγορές μετοχών. Σχεδόν ταυτόχρονη η εκτίναξη των αντασφαλιστικών εργαλείων ξεκινώντας από τον χρυσό, το ελβετικό φράγκο μέχρι τις αντίθετες θέσεις στις αγορές παραγώγων.

Ούτως ή άλλως το ΧΑ έχει τα δικά του…αίτια και αφορμές για να συνεχίσει χαμηλότερα. Για την ουσιαστικότερη αφορμή, που αφορά την ασάφεια και την εκκρεμότητα γύρω από το πλαίσιο ανταλλαγής ομολόγων τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Και έχουν αναλυθεί εμπεριστατωμένα από τις σελίδες του euro2day. Κατά την εκτίμηση μας σε κάποιο βαθμό αρνητικά συμβάλλουν και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Proton Bank, καθώς τόσο η τραπεζική όσο η μετοχή της Alapis συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες FT Mid και Small Cap αντίστοιχα.

Εν πάση περιπτώσει στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης θα συμπεριλαμβάναμε την επιβεβαίωση της χρηματιστηριακής απαξίωσης της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΗ, το σχεδόν παράλληλο άδειασμα των ΟΠΑΠ- ΟΤΕ, τις σημαντικές απώλειες με αυξημένες συναλλαγές της Πειραιώς αλλά συνάμα την ανθεκτικότητα μετοχών όπως ο Τιτάν, Βιοχάλκο των μόνων που διασώθηκαν από τον 20άρη.

Νέες χαμηλότερες τιμές για την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών, ενώ από την δεύτερη ταχύτητα του κλάδου σχολιάστηκε σε αρκετά γραφεία η πρόθεση της Attica Bank να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Proton Bank. Στην αγορά ορισμένοι μίλησαν για κίνηση, που παραπέμπει (τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια) με το εγχείρημα ΤΤ-TBank.

Σταθερές οι πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής, που υποχώρησε έως τα 4,41 ευρώ με ελάχιστη τιμή τα 4,15. Εως τα 2,95 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank που ως ελάχιστη έχει τα 2,86 ευρώ.

Οριακά πάνω από τα 2,53 ευρώ- ελάχιστη τιμή- σταμάτησε η μετοχή της Eurobank που όπως και η Alpha Bank εκτιμάται, πως θα δοκιμασθούν και αύριο. Τουλάχιστον σε κάτι τέτοιο παραπέμπουν οι αυξημένες θέσεις, που ελήφθησαν εσπευσμένα στην αγορά Παραγώγων.

Αναλυτικά στοιχεία για το ΧΠΑ και δανεισμό τίτλων "ανεβαίνουν" σε σχετικό- απογευματινό- σχόλιο του δικτύου. Χαμηλές τιμές όμως και για Κύπρου, Marfin Popular, Πειραιώς που διόρθωσε έως τα 0,83 ευρώ. Για την τελευταία η ελάχιστη τιμή έχει διαμορφωθεί μόλις… ένα λεπτό χαμηλότερα στις 14/7/2011.

Δυσάρεστη ήταν όμως έκπληξη για πολλοστή συνεδρίαση από την τριάδα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ με τη μετοχή της Επιχείρησης να γράφει δεύτερο συνεχόμενο ιστορικό χαμηλό υποχωρώντας σήμερα έως τα 8 ευρώ, όπου αποτιμάται μόλις 1,86 δις. ευρώ. Σε δεινή θέση- όπως άλλωστε η ΔΕΗ- και ο ΟΤΕ με εικόνα πλήρους εγκατάλειψης καθώς τα 5,13 ευρώ είναι νέο ιστορικά χαμηλό γι ατον Οργανισμό των μόλις 2,59 δις. ευρώ.

Στο υπόλοιπο της αγοράς η ένταση των πιέσεων στις αγορές ομόλογων Ισπανίας- Ιταλίας (δες σχετικό θέμα του euro2day) η συντήρηση του DAX χαμηλότερα των 7.000 μονάδων επέτεινε τη ρευστοποίηση θέσεων, που κάποια στιγμή μετά τις 16.30 είχε και κάποια σημάδια πανικού.

Περίπου την ίδια στιγμή, που στις αγορές σημειώνονταν νέα ζήτηση- άνοδος για ελβετικό φράγκο κα ιεκτινάσσονταν ο χρυσός σε νέα ιστορικά (www.goldprice.org) σημειώνονταν νέες πωλήσεις μετοχικών θέσεων από Μαδρίτη μέχρι Ρώμη, που παρέσερναν χαμηλότερα και το ΧΑ. Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν, πως η σημερινή ήταν από τις χειρότερες συνεδριάσεις (στο πλαίσιο της έντασης, της γεωγραφικής έκτασης, της αναζωπύρωσης ανησυχιών για τον ρυθμό ανάπτυξης, τα σύννεφα πάνω από την αμερικανική οικονομία) σε σημείο που ορισμένοι να κάνουν λόγο για διεθνές ξεπούλημα.

Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε, πως τα χρηματιστήρια βρίσκονται πολύ κοντά στη φάση ενός γενικευμένου "βυθίσματος" που θα οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Και μαζί με αυτά το ΧΑ στην τελευταία- και από κάθε άποψη- ισχυρή και επίπονη διόρθωση του όπως επίμονα υποστηρίζει εδώ και καιρό η ομάδα ανάλυσης της eZMarket.

Όμως αυτό, που γράφει το…ταμπλώ είναι η υποχώρηση του Ftse20 σε νέα ελάχιστα ενισχύοντας την εκτίμηση αρκετών αναλυτών και κύκλων παικτών, που εδώ και καιρό έβλεπαν ως πολύ πιθανή την υποχώρηση του 20άρη προς τις 480 μονάδες. Με ταυτόχρονη δημιουργία έντονων πιέσεων σε πολλαπλά επίπεδα.

Εάν δικαιωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξανά μιλήσουμε για τη συνέχεια της προσέγγισης τους, που θέλει τα χρηματιστήρια, το ΧΑ σε έναν επόμενο θεματικό ανοδικό κύκλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v