Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με "ανακυκλώμενο" τζίρο στο ΧΑ

Δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ με τον τζίρο να παραμένει στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα. Ισχυρή άνοδος 2,34% για τον τραπεζικό κλάδο. Κέρδη για Εθνική (3,19%), Κύπρου (2,85%), ΟΠΑΠ (3,6%).

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο και απομακρυνόμενος από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, όμως ούτε το τεχνικά επιθυμητό επετεύχθη, που είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 1550 μονάδων και βέβαια η επιμονή του τζίρου να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (ο τρίτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος), μόνο προβληματισμό μπορεί να δημιούργησε.

Επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς η Αγορά θα αξιολογήσει το περιεχόμενο των αναμενόμενων Κυβερνητικών ανακοινώσεων σχετικά με το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων προς κάλυψη της απόκλισης του ελλείμματος και βέβαια το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Αν στην πρώτη σειρά των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται μόνο αυτά που κάνουν τον γύρο της Αγοράς, δηλαδή κάποιο ποσοστό της ΔΕΠΑ, ένα επιπλέον 10% του ΟΤΕ και ένα 11% της ΔΕΗ (ποιος θα βάλει τα χρήματά του σε μία Επιχείρηση που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα συνεχίσει να έχει το Ελληνικό Δημόσιο), δεν αποκλείεται τα αμέσως προηγούμενα χαμηλά να μην “κρατήσουν” τον Δείκτη.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο “ποντάρει” ίσως για τελευταία φορά σε λιγότερο Κράτος και αν για πολλοστή φορά οι προσδοκίες διαψευστούν από τις γνωστές Κυβερνητικές παλινωδίες, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι πωλητές θα ξαναπάρουν τον πρώτο λόγο.

Η Αγορά περιμένει να γίνει η υπέρβαση από το οικονομικό επιτελείο και να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο (απόλυτης ορατότητας) το οποίο θα αλλάζει τα τρέχοντα δεδομένα, όχι βέβαια με νέα φοροεπιδρομή στα γνωστά “υποζύγια”.

Αν για πολλοστή φορά κατέβει ο πήχης των προσδοκιών, τότε το Χ.Α. θα είναι μία Αγορά που πραγματικά δεν θα μπορεί να ελπίζει σε τίποτα βραχυπρόθεσμα θετικό.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να “ποντάρουν” οι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας και οι διατηρούντες θέσεις “short”, υποστηρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι στην παρούσα φάση και αν δεν υπάρξει ένα εντυπωσιακά θετικό “σοκ”, οι πιθανότητες για περαιτέρω υποχώρηση των αποτιμήσεων δείχνει σαν εντυπωσιακά επικρατέστερο σενάριο.

Φυσικά και θα υπάρξουν ανοδικά διαλείμματα προκειμένου η Αγορά να δείξει ότι παραμένει “εν ζωή”, όμως οι ανοδικές διορθώσεις θα είναι χαμηλού κόστους και απλά θα δίνουν την ευκαιρία στους εν δυνάμει πωλητές να ρευστοποιήσουν σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Συμπερασματικά και προκειμένου η εγχώρια Αγορά να ξαναποκτήσει ανοδική διάθεση και δυναμική, χρειάζονται άμεσα πειστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο οποίο το χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί με “θρησκευτική ευλάβεια”, σημαντική μείωση του “υδροκέφαλου” Δημόσιου τομέα και επιτέλους επιχειρηματικά deals.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., Τράπεζες (με τον κλαδικό τους δείκτη να κερδίζει 2,34%) και ΟΠΑΠ υποστήριξαν την άνοδο για Γενικό Δείκτη και FTSE, ενώ υποαπέδωσαν σαφώς FTSEM (+0,46%) και FTSES (+0,64%).

Αντίθετα τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΟΤΕ υποχώρησαν σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας, καθώς ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών βρέθηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 8,04% (3,34%) και ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού μέχρι τα 12,15 ευρώ (+4,11%), “επιχορηγούμενη” και από την είδηση για υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και τη δημιουργία μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα, με την Κινεζική εταιρεία Sinovel Wind Energy Group Co. Ltd.

Επιστροφή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, όμως οι διατηρούντες θέσεις “short” δύσκολα θα ανησυχήσουν αν δεν δουν τον τίτλο να δίνει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 6,50 ευρώ.

Εκτός 20αρη, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis, μπορεί να υποστηριχθεί ότι συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικές συναλλαγές.

Οι Χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των Αγορών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης ώστε να αυξήσουν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρούν, επισημαίνεται σε έκθεση που παρουσίασε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι.

Οι υπερχρεωμένες Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρεών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Neel Kaskari, ένα από τα ανώτερα στελέχη της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στην Αγορά ομολόγων διεθνώς. "Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία απλούστατα έχουν πάρα πολλά χρέη, περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οι οικονομίες τους", ανέφερε στο πρακτορείο ο κ. Kaskari, επικεφαλής νέων επενδύσεων της Pimco.

Εν τω μεταξύ, νέα εμπόδια παρουσιάζονται στην υλοποίηση της συμφωνίας της Ε.Ε. για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013, καθώς το Γερμανικό Κοινοβούλιο αντιδρά μετά και τις αναφορές ότι η συμμετοχή του Βερολίνου μπορεί να αποδειχθεί σημαντικά υψηλότερη από ότι είχε αρχικά οριστεί.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, οι Γερμανοί βουλευτές διεκδικούν τώρα το δικαίωμα να καταψηφίσουν στο Κοινοβούλιο οιαδήποτε συμπληρωματική συμμετοχή της Γερμανίας στο ταμείο στήριξης.

Εν τω μεταξύ, αναταραχή στην Αγορά ομολόγων δημιούργησαν οι δηλώσεις του Moritz Kraemer, επικεφαλής ομολόγων της S&P, περί "κουρέματος" 50-70% στο Ελληνικό χρέος.

Από την άλλη θετική η εικόνα στις μεγάλες Αγορές, με το θετικό πρόσημο να ξεκινά από την Ασία, να επεκτείνεται στην Ευρώπη και να συνεχίζεται στο άνοιγμα της Wall Street που θα κληθεί να τιμολογήσει θα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της JP Morgan και τα ασθενικά μηνύματα από τις λιανικές πωλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του Αμερικανικού λιανεμπορίου τον Μάρτιο αυξήθηκαν με το αναιμικό ποσοστό του 0,4%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο 2010. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν 0,5%.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η συνάντηση των Υπουργών οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών των Χωρών που απαρτίζουν τη G-20 στην Washington, ΗΠΑ.

Διόρθωση της τάξης του 10% με 15% στη Wall Street κατά το γ' τρίμηνο προβλέπει η UBS, επισημαίνοντας πως η Αμερικανική Αγορά μετά τη διόρθωση του Μαρτίου, ανέκαμψε την προηγούμενη εβδομάδα, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Για τον S&P 500 η UBS θεωρεί κρίσιμο σημείο στήριξης τις 1.249 μονάδες, ενώ για τους traders επίπεδο αντίστασης αποτελούν οι 1.405 μονάδες.

Ανοδική τάση έως τις αρχές Μαϊου (“sell in May and go away”), βλέπει ο οίκος και για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα για τον Πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50 ο οίκος θεωρεί πως μετά την επιστροφή του στις 2880 μονάδες, αναμένεται να υπάρξει νέα ανοδική κίνηση νωρίς το Μάιο, οπότε και θα ολοκληρωθεί το ράλι που ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου.

Για τον FTSE 100 στο Λονδίνο οι τεχνικοί αναλυτές της UBS θεωρούν πιθανό να ξαναβρεθεί στο υψηλό Φεβρουαρίου, στις 6100 μονάδες.

Ωστόσο επισημαίνουν πως θα υπάρξει μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση, για να συνεχιστεί το ράλι στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Όσον αφορά τον Γερμανικό DAX η UBS αναμένει πως θα κινηθεί διολισθητικά το επόμενο διάστημα, με τις στηρίξεις να τίθενται στις 7050 και 6950 μονάδες.

Μετά από αυτό το διάλειμμα το Γερμανικό Χρηματιστήριο προς τα τέλη Απριλίου θα εισέλθει σε φάση ανάκαμψης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο.

Σημαντικό σημείο αντίστασης θεωρούνται οι 7356 μονάδες, το οποίο εάν διασπαστεί θα ανοίξει το δρόμο για τα υψηλά Φεβρουαρίου, τις 7.438 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις δύο οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (-0,20%) και Alpha Bank (-0,44%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Πειραιώς και ΟΠΑΠ (έκλεισε στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 15.20 ευρώ και αν συνεχίσει ανοδικά η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 16,20 ευρώ) και του 2% για Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB.

Με μικρότερα ημερήσια κέρδη οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1540,31 μονάδες (11.45) και έκλεισε τελικά στις 1531,04 μονάδες με κέρδη 1,65%, ενώ ο χαμηλός τζίρος ξεπέρασε τα 72 εκατ.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, 16 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 4 έως 20% και άλλοι 19 με απώλειες από 4 έως 19,61%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ευκαιρία μείωσης θέσεων ή αύξησης ρευστότητας θα μπορούσε να θεωρηθεί η σχετική ανάκαμψη που ξεκίνησε από χθες και η οποία σε κάποιο βαθμό είχε στοιχεία τεχνικής εκτόνωσης αφού δεν συνοδεύτηκε από κάποια αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας που να δικαιολογεί περισσότερη αισιοδοξία, επισημαίνει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Δεν παραγνωρίζουμε ωστόσο ότι το επόμενο διήμερο να δώσει περισσότερες αφορμές επιμέρους διακρίσεων λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων όπως και το γεγονός της αρνητικής φημολογίας αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης”.

“Οι δύο αυτές επισημάνσεις κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση και είναι λογικό να εντείνουν την νευρικότητα και το εύρος μεταβολής σε περιβάλλον χαμηλών τζίρων”.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς οι συνθήκες εντός και εκτός της Αγοράς παραμένουν «απαιτητικές» για μια μεσοπρόθεσμη θετική οπτική.

Καθαρά τεχνικά θα μεταβάλαμε την άποψη μας μόνο εφόσον η Αγορά βρεθεί πάνω από το κομβικό επίπεδο των 1550 μονάδων.

Στόχος μας στην παρούσα φάση είναι η προστασία του κεφαλαίου παρά το κυνήγι των αποδόσεων στο οποίο επιδίδεται μεγάλο μέρος της επενδυτικής λιανικής, σε Τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι ταλαιπωρούνται από συστηματική προσφορά και αυξημένη μεταβλητότητα παρά την καθήλωση των τιμών τους στα χαμηλά δωδεκαετίας.

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι εν δυνάμει στόχοι αποκρατικοποιήσεων (Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ) για τους οποίους παρατηρούνται θετικές αυτονομήσεις και πιο συντηρητικές διακυμάνσεις έναντι των υπολοίπων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αποφασισμένος να ξεφύγει από τα στενά όρια του Χ.Α. και πιο επίκαιρος από ποτέ (λόγω συνεχόμενων ιστορικών υψηλών), ο Πάνος Δάντης εκτιμά ότι ο χρυσός θα παραμείνει σε παρατεταμένο “bull market”.

Οι κάτοχοι χρυσού έχουν πολλούς λόγους για να γιορτάζουν αυτές τις μέρες. Το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά, ενώ και το μεγάλο “bull market” ξεκίνησε 10 χρόνια πριν, κόντρα σε όλους τους ειδικούς και τις προβλέψεις.

Πολλά άλλαξαν από τότε που ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 264 δολάρια η ουγκιά, τον Μάιο του 2001.

Μια δεκαετία μετά, με τον χρυσό στο κατώφλι των 1500 δολαρίων και ενώ οι Αγορές μετοχών έχουν βιώσει μια δύσκολη δεκαετία, με ενδιάμεσα “bear market rally”, όπου ο δείκτης ορόσημο των Αγορών S&P500 έχει κερδίσει μόλις 16,6% σε αντίθεση με το 469,3% του χρυσού.

Χωρίς κανένα πτωτικό έτος, ο χρυσός ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η καλύτερη επένδυση της περασμένης δεκαετίας. Επιπλέον τα θεμελιώδη στοιχεία του παραμένουν, δέκα χρόνια μετά, εξαιρετικά αισιόδοξα και υποστηρικτικά της ανοδικής του κίνησης η οποία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Όλες οι ανοδικές Αγορές όπως και του χρυσού, εμπεριέχουν ανοδικές και πτωτικές κινήσεις. Μαζικά ανοδικά κύματα ακολουθούνται πάντα από βίαιες διορθώσεις. Αυτές οι βραχυπρόθεσμες εναλλαγές της τάσης δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για τους κερδοσκόπους και τους επενδυτές που γνωρίζουν. Οι εκρηκτικές άνοδοι αποτελούν ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών και οι βίαιες διορθώσεις μοναδικές αγοραστικές ευκαιρίες.

Σήμερα η τεχνική εικόνα του χρυσού δείχνει αρκετά “υγιής”. Κινείται μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι μετά τον πανικό του 2008 και δεν είναι ούτε υπερπουλημένος αλλά και ούτε υπεραγορασμένος και στοχεύει καθαρά τα 1500 δολάρια αν χρησιμοποιήσουμε τον ΚΜΟ 200 ημερών σαν βάση και συσχετίσουμε όλες τις τιμές με αυτόν.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον ΚΜΟ50 ημερών με μέση τυπική απόκλιση + - 2,5 για πιο γρήγορη σύγκριση.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η εποχικότητα του χρυσού. Απρίλιος και Μάιος είναι καλοί μήνες για το πολύτιμο μέταλλο το οποίο έχει δώσει το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου μέση απόδοση 4,1% !

Όλα αυτά πριν την συνηθισμένη του πτωτική κίνηση από τα τέλη Μαΐου που συνήθως δίνει ένα χαμηλό κοντά στον Αύγουστο!

Ουσιαστικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα για τον χρυσό προέρχεται από τις υπεραγορασμένες μετοχικές Αγορές που οφείλουν μια διόρθωση σαφώς μεγαλύτερη του 6,4% που είδαμε τον πρόσφατο Μάρτιο.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση, ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί το volatility αν δεν βρεθεί η οριστική λύση που προβληματίζει την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Μέχρι τότε το Χ.Α. θα συνεχίσει να “τρέχει” πίσω από τις εξελίξεις και οι όποιες ανοδικές διορθώσεις θα αποδεικνύονται παγίδες για τους γρήγορους “παίκτες”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια, με ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συναλλαγών.
Τα συμβόλαια του 20αρη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν οριακά τις υποτιμήσεις στο 0,10%, σε σχέση με την θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6874, τιμή εκκαθάρισης 696,92) κινήθηκαν μεταξύ 685 και 703,5 μονάδων, όλα για την σειρά του Ιουνίου.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 υποχώρησε αισθητά στο 40%, ενώ αυξημένος ήταν ο όγκος για τα δικαιώματα αγοράς με 1.920 δικαιώματα, ενώ διακινήθηκαν 621 δικαιώματα πώλησης.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50000 ΟΤΕ, 5000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2983), Alpha Bank (647), Πειραιώς (913), Eurobank (321), ΟΤΕ (2820), Ταχ. Ταμιευτήριο (198), ΔΕΗ (386), Αγροτική (241), ΟΠΑΠ (331), ΓΕΚ (1366), Ιντρακόμ (101), ΕΧΑΕ (160), Κύπρου (403), Motor Oil (242), Intralot (170), MPB (168).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Αγροτική (82946 τεμ.), Πειραιώς (100000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Κύπρου (31000 τεμ.), ΟΠΑΠ (11468 τεμ.), Alapis (35423 τεμ.), Alpha Bank (35000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10266780 τεμ.), Eurobank (13644668 τεμ.), Εθνική (13440893 τεμ.), Πειραιώς (7998943 τεμ.), MPB (4496164 τεμ.), Κύπρου (5633908 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4319420 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v