Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους… προεξοφλεί

Παρά τις διαψεύσεις οι πιέσεις για ήπια, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση πληθαίνουν. Εντείνεται η προσπάθεια προεξόφλησης των χειρότερων με τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 1.500, τον FT 20 να κρατά τις 675-680 αλλά την ΕΤΕ κάτω των €6.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της τρόικας για τις σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την κατάρτιση του πακέτου μέτρων για το 2011 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο 2012-2014 που δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν τις αρχές Μαΐου.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο κατατοπιστικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναδεικνύοντας μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη πτυχή της όλης υπόθεσης.

Στην ίδια συγκυρία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η νέα προειδοποίηση- αυτή τη φορά- της Pimco, που εκτιμά πως "…οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρεών".

Όπως επίσης, ό τι "…Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία απλούστατα έχουν πάρα πολλά χρέη, περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οι οικονομίες τους", όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Neel Kaskari, επικεφαλής νέων επενδύσεων της Pimco. "Είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν ή να χρεοκοπήσουν. Το ερώτημα είναι πως γίνεται κάτι τέτοιο με έναν ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να προκληθεί μετάδοση στην Ισπανία και άλλες χώρες που θα προκαλούσε χάος".

Και μαζί με όλα αυτά η τρόικα φαίνεται, πως αρχίζει τα…παιχνίδια με την δόση του Ιουνίου.

Ερχεται και…δένει, που λένε το όλο σκηνικό με το ΧΑ να έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικές φήμες, διεργασίες, αντιπαραθέσεις και εξελίξεις.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να έχουν "βουλιάξει" κοντά στα χαμηλά, τον ΓΔ και τον FTSE 20 να βρίσκουν- πρόσκαιρα; – στηρίξεις σε κρίσιμες περιοχές. Αλλά με την ΕΤΕ να παραμένει υπό πίεση και συντονισμένο short με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται χαμηλότερα των 6 ευρώ, δοκιμάζοντας και πάλι την ζώνη στήριξης των 5,8-5,9 ευρώ.

Στις 1.506 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κρατά μέχρι τώρα τις 675-680 μονάδες ο FTSE 20 που ωστόσο αδυνατεί να υπερβεί τις 693-695 με αρκετές μετοχές του τραπεζικού κλάδου να δοκιμάζονται χωρίς σταματημό.

Ενδιαφέρουσα, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της Αγροτικής καθώς, όπως υποστηρίζουν φίλοι αναλυτές και παίκτες, η τιμή έρχεται και ακουμπά σε πολύ εμφανή σχηματισμό.

Ωστόσο όσο εντείνεται η αντιπαράθεση γύρω από το ενδεχόμενο, τον χρονισμό και την έκταση μίας "ήπιας χρεοκοπίας" και όσο πληθαίνουν οι πιέσεις τόσο (κυρίως) οι τράπεζες θα παραμένουν δέσμιες μίας λογικής (αρνητικής) προεξόφλησης.

Μένει να φανεί, και ίσως όλα αυτά γίνουν σε αυτόν τον χρηματιστηριακό χρόνο, εάν σε αυτές τις αποτιμήσεις (του κλάδου και επιμέρους ομίλων) έχει ενσωματωθεί (και σε ποιο βαθμό) αυτό που αναμένουν και "εκβιάζουν" οι αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v