Νωρίτερα η Μεγάλη Εβδομάδα στο Χ.Α.

Πτώση στο ΧΑ με το ΓΔ να επιστρέφει εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.500. "Νηστεία" στον τζίρο. Οριακά κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Jumbo. Πτώση 3,82% για ΕΤΕ. Νέο ιστορικό χαμηλό για την Αγροτική.

Αν η Δευτέρα προϊδεάζει για την εβδομάδα που ξεκίνησε, με “νηστεία” στον τζίρο και “προσευχή” από τους εμπλεκόμενους να αποφευχθούν τα χειρότερα, τότε δεν αποκλείεται το Χ.Α. να βιώσει την Μεγάλη εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Γενικός Δείκτης μετά την σύντομη ανοδική διόρθωση, επέστρεψε εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων και τώρα όλοι ελπίζουν να αντέξει η ζώνη 1482 – 1457 προκειμένου ο Δείκτης να μην κινηθεί απειλητικά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

“Ατμομηχανή” της κίνησης σε “νοτιότερα” επίπεδα, οι γνωστοί “ύποπτοι” των τελευταίων ημερών που δεν είναι άλλοι από τις Τραπεζικές μετοχές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το () του Τραπεζικού δείκτη.

Ασφαλώς η νέα υποχώρηση όχι μόνο επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τεχνική εικόνα και ψυχολογία και αδυνάτισε ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη στα χαρτοφυλάκια των “αμετανόητων traders”, αλλά δημιούργησε και νέους εγκλωβισμούς στους λίγους που πίστεψαν ότι ο πρόσφατος πυθμένας που δημιουργήθηκε στις συνεδριάσεις 4-6/4 δημιούργησε κάποιες πρώτες προϋποθέσεις προκειμένου η Αγορά να ισορροπήσει σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση και αν δεν αντέξουν οι πρόσφατες στηρίξεις θεωρείται βέβαιο ότι στο ταμπλό θα παρατηρηθούν κινήσεις περικοπής ζημιών και αυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο και την ακόμα χαμηλότερη ζήτηση, δεν αποκλείεται να “αναγκάσουν” τον Δείκτη να αναζητήσει στήριξη προς την περιοχή των 1353 μονάδων.

Όμως στην παρούσα φάση το ζητούμενο δεν είναι το που θα ισορροπήσει ο Δείκτης, αλλά το αν υπάρχουν (και τι “ποιότητας”) οι δυνάμεις που θα δώσουν την επόμενη ανοδική αντίδραση.
Σε αυτό το “γκρίζο” τοπίο, ελάχιστοι τίτλοι σε ρόλο “μοναχικού καβαλάρη” προσπαθούν να δώσουν την δική τους “αναρχοαυτόνομη” κίνηση.

Έτσι η εβζ συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Reds και CPI.

Κυρίαρχο θέματα στην Αγορά δείχνουν οι εξαγγελίες που αναμένονται την προσεχή Πέμπτη, όσον αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν για την μείωση του ελλείμματος και βέβαια οι “παρενέργειες” που θα ακολουθήσουν των ανακοινώσεων.

Πολλοί επαγγελματίες του χώρου φοβούνται ότι για πολλοστή φορά στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινωθούν οι γνωστές παλινωδίες και αοριστολογίες που θα δώσουν το τελικό χτύπημα στην Αγορά, ενώ άλλοι περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι μία Κυβέρνηση και ένα οικονομικό επιτελείο που δεν βρίσκει ερείσματα ακόμα και σε βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος, πως μπορεί να πείσει τις Αγορές;

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που εκτιμούν ότι η επικείμενη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων θα συντηρήσει την ύφεση επιτείνοντας τα τεράστια προβλήματα στο μέτωπο των εσόδων.

Ευνόητο είναι ότι οι πρόσφατες και επικείμενες εξελίξεις να επαναφέρουν στο προσκήνιο τόσο τα σενάρια για επικείμενο Κυβερνητικό ανασχηματισμό, όσο και αυτά για πρόωρες εκλογές.
Από την άλλη οι “ψίθυροι” για πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους γίνονται πλέον και επίσημες συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και ξένων οίκων και αυτά συντηρούν τα επιφυλακτικά σενάρια για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

H βελτίωση των όρων δανεισμού των 110 δισ. που κέρδισε η Ελλάδα στις 11 Μαρτίου (επιμήκυνση - μικρότερο επιτόκιο) ίσως δεν είναι αποτελεσματική για να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πορεία της Ελλάδας πρέπει να παρακολουθείται στενά και ότι η Χώρα έχει σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει τα επόμενα χρόνια.

Δημόσια προειδοποίηση να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες, απηύθυνε στην Ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επίσης σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” ορισμένοι Υπουργοί οικονομικών εξέφρασαν την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δε θα μπορέσει να βγει στις Αγορές το 2012 και αναρωτήθηκαν μήπως η αναδιάρθρωση “σε αυτή τη χρονική περίοδο έχει κάποια λογική”.

Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις, σε μια "αναδιοργάνωση" που δεν θα κατηγοριοποιηθεί ως χρεοκοπία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurria, μιλώντας στο Bloomberg. "Το πρόγραμμα προσαρμογής μιας Χώρας όπως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επίπονο και εάν η αναδιοργάνωση των πληρωμών είναι αυτό που απαιτείται ώστε να αποδώσουν αυτές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό θα έπρεπε να γίνει", δήλωσε.

Δύσκολη θεωρεί η Morgan Stanley την επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές ομολόγων, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι και η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Η συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης καθιστά τους επενδυτές ακόμα πιο απρόθυμους να αγοράσουν τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα, διαπιστώνει ο οίκος. Μάλιστα, προβλέπει ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα παραμείνει σε επίπεδα που καθιστούν απαγορευτική την επιστροφή της Χώρας στις Αγορές τουλάχιστον για το σύνολο του 2012.

Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley προβλέπει την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 11,2% για το 2011 και στο 10,8% για το 2012.

Επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με μικρά κέρδη το ξεκίνημα της Wall Street, όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις των εταιρειών για τα μεγέθη α΄ τριμήνου 2011 (σήμερα η Alcoa, για να ακολουθήσουν οι JP Morgan (13/4), και Bank of America, Google Inc. (15/4)), όμως όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με την “ανοσία” που δείχνουν οι Αγορές στα αρνητικά δημοσιονομικά μηνύματα και στις ψηλές τιμές του πετρελαίου.

Ευνόητο είναι τι θα γίνει στο Χ.Α. αν κάποια στιγμή τα διεθνή Χρηματιστήρια αποφασίσουν να διορθώσουν ουσιαστικά.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ουδείς διεσώθη με θετικό πρόσημο στο Τραπεζικό ταμπλό, ενώ από τον υπόλοιπο 20αρη με οριακά κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Jumbo (συνεχίζονται οι υψηλοί όγκοι και τα “πακέτα”).

Όπως προαναφέρθηκε, μόλις τρεις τίτλοι από το ταμπλό του 20αρη διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,96%), ΟΠΑΠ (+0,27%) και Jumbo (+0,20%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Αγροτική και Eurobank, του 5% για Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 4% για Alpha Bank, MPB και του 3% για ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική, Κύπρου και MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1483,67 (13.15) και έκλεισε τελικά στις 1491,83 μονάδες με απώλειες 2,57%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 66 συνεδριάσεων) μόλις και υπερέβη τα 74 εκατ. από τα οποία τα 6,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Η τελική εικόνα, για πολλοστή φορά, δίνει την αίσθηση ότι η πτωτική κίνηση ξεκίνησε σήμερα (!), με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 129 πτωτικών και 34 τίτλους να κλείνουν με απώλειες από 6 έως 20%.

Από εκεί και πέρα το νέο ιστορικό χαμηλό για την Αγροτική, μάλλον δεν αποτελεί είδηση, ενώ ξάφνιασαν οι πιέσεις που δέχθηκε (με αυξημένους όγκους) ο τίτλος της Coca-Cola. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 18,5 ευρώ (-5,13%).
 
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της Αγοράς

Η έλλειψη σοβαρών εγχώριων καταλυτών και η αναιμική εικόνα των τζίρων της Αγοράς ενδεχομένως να διατηρήσουν το κλίμα μεταβλητότητας και πλαγιοκαθοδικής κίνησης, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Όσο οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της τάσης θα παραμέναμε σε στάση αναμονής και θα μεταβάλλαμε την άποψη μας μόνο σε κλείσιμο της Αγοράς πάνω από τις 1.550 μονάδες.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός της αυξανόμενης δραστηριότητας στο δανεισμό Τραπεζικών τίτλων στην Αγορά Παραγώγων κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις το οποίο εντείνει την επιφυλακτικότητα μας.

Σημείο αναφοράς για κάποια μερική μεταστροφή και σταθεροποίηση της Αγοράς είναι η αυριανή δημοπρασία των 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δισ ευρώ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο κουπόνι και την κάλυψη της προσφοράς”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στη σημερινή συνεδρίαση η Αγορά έδειξε ότι ετοιμάζεται για τα χειρότερα, η απογοήτευση είναι έκδηλη στις τάξεις των εναπομεινάντων επενδυτών, ενώ εντείνονται οι φόβοι για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, που οι περισσότερες διεθνείς Αγορές δοκιμάζουν τα υψηλά τους, παρά την άνοδο του Ευρωπαϊκού επιτοκίου και της τιμής του πετρελαίου, η Ελληνική Αγορά φλερτάρει για ακόμα μια φορά με τα χαμηλά της, φορώντας το “προσωπείο του φόβου” στην παραμικρή αληθινή, ή μη, αρνητική ειδησεογραφία για την πληγωμένη οικονομία, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), ενώ εφιστά την προσοχή στο εβδομαδιαίο “Doji candlestick” του Γενικού Δείκτη, καθώς δείχνει να “κυοφορεί” εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον κ. Μάνθο τα τεχνικά διαγράμματα τόσο στον Τραπεζικό δείκτη όσο και στον 20αρη, δείχνουν να ξαναπαίρνουν πτωτική φορά.

Ο πρώτος έχασε την στήριξη των 1251 μονάδων και οι αμέσως επόμενες οριοθετούνται στις 1167 και 1118 μονάδες και ο δεύτερος αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 663, 655 και 624 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικών απωλειών, έστω και με σχετικά χαμηλότερες συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,29%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6974, τιμή εκκαθάρισης 674,45) κινήθηκαν μεταξύ 671 και 694 μονάδων.

Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων (17900 Eurobank, 21100 Ελ. Πετρέλαια, 155000 Ιντρακόμ, 40000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2738), Alpha Bank (1097), Πειραιώς (816), Eurobank (1093), ΟΤΕ (576), Ταχ. Ταμιευτήριο (364), ΔΕΗ (204), Μυτιληναίος (104), Αγροτική (945), ΟΠΑΠ (359), MPB (761), ΓΕΚ (180), Ιντρακόμ (1260), Μέτκα (258).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (134231 τεμ.), ΟΤΕ (101000 τεμ.), Alpha Bank (49796 τεμ.), Eurobank (24821 τεμ.), Πειραιώς (93492 τεμ.), Ελλάκτωρα (13237 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (20000 τεμ.), Coca-Cola (100848 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10404580 τεμ.), Eurobank (13693545 τεμ.), Εθνική (12854778 τεμ.), Πειραιώς (7998943 τεμ.), MPB (4496164 τεμ.), Κύπρου (5650508 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4620920 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 08/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.: Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ISIN: GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.300.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,14%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 07/04/2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 11/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (127.334) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,17%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 08 Απριλίου 2011.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v