Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλού κόστους "σφυροκόπημα" στις τράπεζες

Εντείνονται οι πωλήσεις και η διόρθωση στις τράπεζες (-4%). Έως 5,2% οι απώλειες σε μετοχές του κλάδου που πιέζουν χαμηλότερα και των 680 μονάδων τον FT 20. Με μέτριες συναλλαγές το υποτιμητικό παιχνίδι σε τράπεζες-παράγωγα.

Πιέσεις χωρίς αντίσταση επιδεινώνουν την εικόνα στο ΧΑ.

Με τον Γ.Δ. έως 2,5% χαμηλότερα, πριν από λίγο στις 13:10, υποχωρούσε στις 1.490 μονάδες.

Έως 2,8% χαμηλότερα ο FTSE-20 διόρθωνε στις 680, καθώς οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές έφταναν το 5,1% με εξαιρετικά αρνητική εικόνα πλέον και για τις Eurobank, Alpha Bank.

Θα έλεγε κάποιος πως μετά τις 12:05 – 12:10 οι αγοραστές… αποχώρησαν συντονισμένα από τις μετοχές της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank με τους πωλητές να αποκτούν κυρίαρχο ρόλο.

Στα χαμηλά των 4,17 ευρώ «εξασθενεί» η Eurobank, στα 1,31 της Πειραιώς, στα 4,41 της Alpha Bank, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο οι συναλλαγές στη Eurobank ξεπερνούσαν τις 440.000 τεμάχια, το μισό εκατομμύριο στην Alpha Bank, τις 890.000 στην Πειραιώς.

Πρόκειται, όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας για μία εμφανή προεξόφληση αρνητικών ανακοινώσεων, εξελίξεων που σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες θέσεις πώλησης, τον δανεισμό τίτλων ευτελίζει περισσότερο την αποτίμηση των εγχώριων οίκων.

Άλλοι παράγοντες προεξοφλούν πως δεδομένου του τεταμένου πολιτικού κλίματος και των ανοιχτών πλέον αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προγραμματίζεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, θα είναι κατώτατο των προσδοκιών των ξένων.

Κατά την εκτίμησή μας, η τελευταία σαφής αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών λειτουργεί ως αφορμή για την επίσπευση και άλλων πωλήσεων, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους.

Πριν από λίγο οι απώλειες για τον Γ.Δ. έφταναν το 3% ενώ ξεπερνούσαν το 3,3% για τον 20άρη.

Περίπου την ίδια ώρα, ο Dax στη Φραγκφούρτη διόρθωνε έως 0,60% υποχωρώντας στις 6.175 μονάδες.

Όμως, για το ΧΑ τα αίτια και οι αφορμές είναι καθαρά ελληνικές, καθαρά εγγενείς, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό από τις 13:05 με μία… σχεδόν κάθετη διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών.

Οριακά στα 6 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που για ακόμη μία φορά θα δοθεί μάχη να κρατήσει τα 6 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v