Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Σοφοκλέους

Το 3 στα 3 θα επιχειρηθεί στο ΧΑ, καθώς στο ταμπλό προεξοφλείται το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης (15/4). Αντίσταση ή στήριξη οι 1.550 μονάδες για τον ΓΔ με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την ΕΤΕ.

Θα κάνει το τρία στα τρία σήμερα το ΧΑ, με οδηγό τις τράπεζες;

Οι βασικοί δείκτες έπιασαν και πάλι κρίσιμες τιμές ο μεν Γενικός τις 1.552,2 μονάδες, ο δε FTSE 20 τις 716,54 μονάδες.

Έχουμε δηλαδή επαναφορά της αγοράς σε τεχνικές περιοχές που μέχρι και λίγο πριν την τελευταία διόρθωση αποτελούσαν στηρίξεις και μένει να φανεί κατά πόσο θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν ισχυρές αντιστάσεις.

Η αγορά αντιδρά με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική Τράπεζα, με 3,6% για τον κλαδικό δείκτη και τη μετοχή-σηματωρό της ΕΤΕ να ξεπερνά άνετα τα 6 ευρώ.

Σημειοτέον πως η αντίδραση της ΕΤΕ έρχεται από πολλαπλούς τοπικούς πυθμένες στη ζώνη των 5,8-5,99 ευρώ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει συνέχεια.

Εν μέσω ταχύτατων και ουσιαστικών εξελίξεων στην ευρωζώνη, διεργασιών στις διεθνείς αγορές, αλλά με εμφανή την καλλιέργεια προσδοκιών –στο εσωτερικό- για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Κυρίως ξένοι παίκτες ποντάρουν στο ότι το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει αφενός κάτι χειροπιαστό, αφετέρου κάτι ουσιαστικό προκειμένου να είναι ελκυστικό το σχετικό πακέτο.

Αρκετοί είναι αυτοί που προεξοφλούν πως πολύ ψηλά στον σχετικό κατάλογο θα είναι κάποιο από τα «βαριά χαρτιά» της κυβέρνησης, δηλαδή κάποιος από τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ή και ΔΕΗ.

Ούτως ή άλλως οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15 του μήνα και αν μέχρι τότε βοηθήσουν οι ξένες αγορές, το παιχνίδι προεξόφλησης μπορεί να έχει συνέχεια.

Εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τις τράπεζες, με την ευρωπαϊκή περιφέρεια να έχει ενσωματώσει την προσφυγή της Πορτογαλίας σε «πρόγραμμα βοήθειας-δανεισμού». Σ

Στο εσωτερικό της αγοράς, τα επιμέρους είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά, καθώς χθες επισημοποιήθηκε και τυπικά η ομάδα των εταιρειών που εντάσσονται στην κατηγορία «Επιτήρησης».

Στο μεγαλύτερο μέρος τους πρόκειται για επιχειρήσεις από τον χώρο των ΜΜΕ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Η άλλη παράμετρος που ενδεχομένως θα αποτυπωθεί στο ταμπλό είναι η νέα… αστοχία του υπουργού Οικονομικών, ο νέος γύρος αντιπαράθεσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπακωνσταντίνου (με αφορμή το νομοσχέδιο για τον τζόγο) και τα όσα ακούγονται, φημολογούνται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια και πολιτικά στέκια.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον παρακολουθούμε όσο πιο προσεκτικά γίνεται το παιχνίδι προεξόφλησης που εξελίσσεται (με… δέλεαρ την παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων), τη σημαντική τελευταία διόρθωση των τραπεζικών μετοχών και τις καθησυχαστικές νουθεσίες-προτροπές ισχυρότατων επενδυτικών παραγόντων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μένει να φανεί και πρακτικά ποια θα είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης του G. Soros με τον Γ. Παπανδρέου.

Από τεχνικής πλευράς μένει να φανεί εάν οι 1.550 μονάδες για τον ΓΔ και οι 715-720 για τον 20άρη μπορεί να αποτελέσουν εκ νέου περιοχές στήριξης προκειμένου να συνεχιστεί η αντίδραση, κατ’ αρχήν προς τις 1.580-1.600 μονάδες και 740-750 μονάδες αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v