Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασταθές σκηνικό στη Σοφοκλέους

Αδύναμο το ΧΑ, υπό συνεχή αμφισβήτηση και πίεση οι τράπεζες. Ο… κίνδυνος α.μ.κ, το ρευστό πολιτικό σκηνικό δίνουν προβάδισμα στους πωλητές. Προς νέα δοκιμασία η ζώνη των 675-680 μονάδων για τον FTSE 20.

Μετά από μιάμιση συνεδρίαση ανοδικής διόρθωσης και παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέλεξαν να κινηθούν με θετικές διαθέσεις, στο Χ.Α. επέστρεψε η επιφυλακτικότητα και οι εναλλαγές προσήμων.

Όλα αυτά μέχρι τις 16:00, καθώς από εκεί και πέρα οι πωλητές πήραν σημαντικότερες πρωτοβουλίες, η Αγορά ξαναπήρε επικίνδυνη κλίση και ο Γενικός Δείκτης απώλεσε αυτό που κέρδισε χθες, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα από την χρονοσειρά των 200 ημερών στις 1550.

Αυτά μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, που βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στις 1.531, τον FTSE 20 στις 703 μονάδες, τις τράπεζες υπό συνεχή πίεση με την Εθνική στα 6,28 ευρώ.

Με αυξημένες είναι αλήθεια συναλλαγές (αξία 14,5 στα 76,7 εκατ. ευρώ) και με αρνητική διαγραμματική απεικόνιση για Τραπεζα Κυπρου, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και τις λοιπές του κλάδου με την ΑΤΕ μάλιστα να… συρρικνώνεται στα 0,59 ευρώ(!).

Είναι προφανές, πως το ΧΑ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των ευρωαγορών, καθώς λίγο τα προβλήματα της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» περισσότερο οι εγγενείς αδυναμίες συντηρούν τις πωλητικές τάσεις. Κάτι, που είναι εμφανέστερο στις τράπεζες, που λόγω τις εικοτολογίας περί αναδιάρθρωσης κ.λ.π παραμένουν επισφαλείς, σταθερά υποτιμώμενες και με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών πως «…μόνο η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου ενδέχεται να μην επαρκούν για την διευθέτηση του εκρηκτικού ελληνικού χρέους» έρχεται στην χειρότερη συγκυρία.

Για «καυτό» 6μηνο για τις εισηγμένες κάνει λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης και αναφέρεται εκτός των άλλων στις αναπόφευκτες αυξήσεις κεφαλαίου, με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για επί μέρους κλάδους, τον FTSE 20, την αγορά.

Η περίπτωση της ΑΤΕ είναι ενδεικτική μίας τάσης, που έχει διαμορφωθεί και αναπόφευκτα βαραίνει (και θα βαρύνει) τον κλάδο, τον 20άρη που οδηγείται σε ακόμη μία δοκιμασία στην ζώνη των 675-680 μονάδων.

Εάν σε αυτό το περιβάλλον συνεκτιμήσουμε το ασταθές, ρευστό κλίμα που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή το ν/σ για τον στοιχηματισμό έχουμε μία ευρύτερη εικόνα (και) του ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v