Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ασανσέρ του τρόμου τιμές και ψυχολογία!

Έχασαν τα κέρδη του διημέρου την Παρασκευή οι τράπεζες, με τον ΓΔ να επιστρέφει κάτω των 1.550 μονάδων εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές. Ισχυρές απώλειες και για ΟΠΑΠ-ΟΤΕ. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Αγροτικής.

Μετά από μιάμιση συνεδρίαση ανοδικής διόρθωσης και παρά το γεγονός ότι σήμερα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέλεξαν να κινηθούν με θετικές διαθέσεις, στο Χ.Α. επέστρεψε η επιφυλακτικότητα και οι εναλλαγές προσήμων.

Όλα αυτά μέχρι τις 16.00, καθώς από εκεί και πέρα οι πωλητές πήραν σημαντικότερες πρωτοβουλίες, η Αγορά ξαναπήρε επικίνδυνη κλίση και ο Γενικός Δείκτης απώλεσε αυτό που κέρδισε χθες, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα από την χρονοσειρά των 200 ημερών στις 1550 μονάδες, ενώ έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Και αυτά παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και υψηλότερα των 1561 μονάδων, δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες ότι η αντίδραση μπορεί να έχει διάρκεια και η επιχείρηση “τεχνητή ευφορία” θα συνεχιζόταν.

Σύμφωνα με χρηματιστές, οι πιέσεις ισχυροποιήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, λόγω της φημολογίας σε Λονδίνο και Αθήνα περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται.

Περίπου αναμενόμενη η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, καθώς ακόμα και χθες μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδειχναν μάλλον δυσκίνητες στο να ακολουθήσουν την αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών.

Πάντως αξίζει να επισημανθεί η κινητικότητα στην εβζ, η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την CPI (με ελάχιστες συναλλαγές), επέστρεψε στα ιστορικά χαμηλά η Alapis, επιμένιε πλαγιοανοδικά η Mermeren (με λίγες συναλλαγές και “καθυστερημένες” εντολές αγοράς), αλλά και το τέταρτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο για την Reds.

Στο Τραπεζικό ταμπλό και το ταμπλό του 20αρη, όπου οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο ήταν ελάχιστοι, ξεχώρισαν οι πιέσεις σε Αγροτική (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), Γενική και Proton Bank.

Επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που παρουσιάζει από τα 5,88 ευρώ (14/3) η μετοχή της Jumbo και μάλιστα με διαθέσεις αύξησης της συναλλαγών, άσχετα αν σήμερα και προς το τέλος έβγαλε αγοραστές.

Αν συνεχιστούν οι διαθέσεις για “νότια” πορεία, πάρα πολλά για τον εν λόγω τίτλο θα κριθούν στην θεωρούμενη “σκληρή” ζώνης στήριξης 4,80 – 4,60 ευρώ.

Από την άλλη το σημαντικό νέο κάθισμα του τζίρου ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η πρώτη φάση ανοδικής αντίδρασης έχει ήδη ολοκληρωθεί και βέβαια με τέτοιες συναλλαγές όλα παραμένουν ανοιχτά για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδα, έστω και αν τα μηνύματα στο εσωτερικό συνεχίζουν να δείχνουν επιεικώς “γκρίζα”.

Άλλωστε το εκρηκτικό μίγμα με την ύφεση να επιμένει, το έλλειμμα του 2010 πιθανότατα να ξεπερνά το 10,5% και ο πληθωρισμός να επιστρέφει στο 4,5% (Μάρτιος), τα περιθώρια για συγκρατημένη αισιοδοξία δείχνουν ελάχιστα.

Πολλά θα κριθούν και την ερχόμενη Τρίτη 12 Απριλίου 2011 όπου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Οκτωβρίου του 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά δεν απορροφηθεί κατά κύριο λόγο από τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα.

Άκρως ενδιαφέρουσες δείχνουν οι εξελίξεις στις περισσότερες διεθνείς Αγορές, με το πετρέλαιο να συνεχίσει τον “ανηφορικό” του δρόμο, τον χρυσό να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά και το ασήμι να κινείται εκ νέου υψηλότερα των 40 δολαρίων ανά ουγκιά.

Εντυπωσιακή κίνηση και από το Euribor 3μηνου που δείχνει να προεξοφλεί και νέες αυξήσεις στα Ευρωπαϊκά επιτόκια. Σήμερα πέρασε το 1,29% και κινείται σε νέα υψηλά 23 μηνών (!)

Εξ ίσου ενδιαφέρουσες δείχνουν οι εξελίξεις και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς με την απειλή διακοπής πληρωμών έχουν έλθει αντιμέτωπες οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο Λευκός Οίκος δεν κατάφερε ούτε στην δεύτερη ολονύχτια προσπάθεια συνομιλιών, να βγει από αδιέξοδο στον προϋπολογισμό και να πάρει το ΟΚ των Ρεπουμπλικάνων (έστω και αν οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι την ύστατη στιγμή θα υπάρξει συμφωνία).

Με λίγες ώρες ακόμη περιθώριο, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί θα υποστούν άμεσες συνέπειες από το “λουκέτο” στην Κυβέρνηση και η οικονομία θα υποφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι την κατάθεση του προϋπολογισμού κρατούν καθηλωμένη οι διαφωνίες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το τι πρέπει να περικοπεί από τον προϋπολογισμό. Η τελευταία φορά που συνέβη “μπλακ άουτ” στην Αμερικανική Κυβέρνηση ήταν 15 χρόνια πριν. Σε μια τέτοια περίπτωση, διακόπτεται η εργασία όλων των εργαζόμενων που δεν είναι απαραίτητοι και καθυστερούνται οι πληρωμές των απαραίτητων εργαζόμενων.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ασφαλώς και τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει, ακόμα και στις “εισαγόμενες” εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα παρέμεινε η πιο επικίνδυνη Χώρα από πλευράς Κρατικού χρέους, επί δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στο α΄ τρίμηνο 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η ανεξάρτητη εταιρεία δεδομένων πιστωτικών Αγορών, CMA.

Στην έρευνα Sovereign Debt Credit Risk η Ελλάδα διατηρεί την Νο1 θέση όσον αφορά το προφίλ επικινδυνότητας, με πιθανότητες 58% να κάνει αναδιάρθρωση χρέους εντός πέντε ετών.

Στην έκθεση καταγράφονται οι 10 πιο επικίνδυνες και οι 10 λιγότερο επικίνδυνες Κρατικές θέσεις στις Αγορές ομολόγων, με βάση το προφίλ επικινδυνότητας των Εθνικών ομολόγων και των αξιών των Credit Default Swap στους τρεις πρώτους μήνες του 2011. Το ελληνικό CDS διαμορφώθηκε στο 10,37%. Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν Βενεζουέλα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Ουκρανία, Ντουμπάι, Λίβανος, Ιράκ και Αίγυπτος.

Επιστροφή απαισιοδοξίας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται κοντά στα χαμηλά ημέρας και τα Σ.Μ.Ε. του FTSE να σημειώνουν σαφώς μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά.

Με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και η χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσαν τρεις αρνητικές και δύο θετικές συνεδριάσεις και έκλεισαν με εβδομαδιαία κέρδη 0,3% και 1,61% αντίστοιχα.
 
Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης επέστρεψε σε θετική μεταβολή από τις 31/12/2010 (0,3%), ενώ στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 8,29%.

Σε “κόκκινο φόντο” η τελική εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου “πράσινες” εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι Motor Oil (+1,54%), ΔΕΗ (+0,67%), Ελλάκτωρ (+0,32%) και Jumbo (+0,20%). Αμετ’αβλητος έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική (-4,84%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG και του 2% οι ΟΤΕ, Alpha Bank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Eurobank, MPB, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας τις 1561,74 μονάδες (10.31), για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 13.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μετά τις 16.00 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1526,9 μονάδες (16.56) και τελικά έκλεισε στις 1531,12 με απώλειες 1,36%.

Κακή η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών, 28 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 20%, ενώ στις πρώτες θέσεις των αρνητικών πρωταγωνιστών βρέθηκαν και αρκετοί τίτλοι που από σήμερα μεταφέρθηκαν στην κατηγορία “επιτήρησης”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Είναι εμφανές από την κίνηση των Αγορών, ότι κάποιοι γνωρίζουν τις εκθέσεις – εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και των οίκων αξιολόγησης πριν δημοσιοποιηθούν, κερδοσκοπώντας και αποκομίζοντας σημαντικά και γρήγορα κέρδη, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Αυτό το τελευταίο έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο Χ.Α. που συνεχίζει να “εκτίθεται” από τον Τραπεζοκεντρικό και τον “ξενοκρατικό” του χαρακτήρα.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance η αίτηση της Πορτογαλίας για βοήθεια από την Ε.Ε. συνοδεύτηκε με βραχύβια ανοδική αντίδραση των Αγορών του Ευρ. Νότου, που δεν αποκλείεται να είχε σχέση και με σημαντικό κλείσιμο “short” θέσεων.

Όσον αφορά το Χ.Α. ο κ. Παπαριστείδης εκτιμά ότι σαν μόνοι θετικοί καταλύτες δείχνουν αυτός των αποκρατικοποιήσεων και αυτός των πιθανών Τραπεζικών συγχωνεύσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις σημαντικότατο ρόλο θα παίξουν η ταχύτητα και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών περιόρισαν το ανοδικό περιθώριο και επανέφεραν το αρνητικό πρόσημο, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι του Τραπεζικού κλάδου καθώς και εκείνοι των εταιρειών με σημαντική συμμετοχή του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο επίκεντρο (για διαφορετικούς λόγους), με τις διακυμάνσεις των τελευταίων να αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στην 15η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και χθες διέσπασε την αντίσταση του κινητού μέσου των 200 ημερών (1550 μονάδες), σήμερα επέστρεψε χαμηλότερα από αυτόν, εξέλιξη η οποία δεν αποσαφηνίζει πλήρως τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από την άλλη διατηρείται η φημολογία για περαιτέρω υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τη Fitch και αυτό επιβαρύνει περαιτέρω το υπόλοιπο αρνητικό μείγμα ειδήσεων.

Ένα περιβάλλον το οποίο είχε ήδη επιφορτιστεί από την αβεβαιότητα που εκφράζεται αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, καθώς και από τη διαφαινόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση ιδιαίτερα στους ισολογισμούς των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να λαμβάνουν, ως αποτέλεσμα, κεντρικότερη θέση στην ατζέντα των διοικήσεών τους.

Η υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ασφαλώς και δεν ευνοείται από την κωλυσιεργία που παρατηρείται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ενώ η “τέλεια καταιγίδα” σε επίπεδο κακών θεμελιωδών συμπληρώθηκε και από τα αδύναμα αποτελέσματα 12μήνου που ανακοίνωσε η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών, η εικόνα των οποίων αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς οι συστημικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από την αλληλεξάρτηση της οικονομικής τους δραστηριότητας σχεδόν εξαλείφουν την όποια πιθανότητα ανάκαμψης εμφανίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι ή/και Επιχειρήσεις.

Στο όλο σκηνικό δεν συντείνει θετικά και η επιστροφή των διεθνών αγορών σε ευμετάβλητο και ελαφρώς διορθωτικό περιβάλλον, οι οποίες παραμένουν αρνητικά επηρεασμένες από τις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο (άνοδος τιμών πετρελαίου), καθώς η εύθραυστη οικονομική άνοδος “απειλείται” από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Τεχνικά και αν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση ο Δείκτης δεν επιστρέψει υψηλότερα των 1550 μονάδων, το σενάριο για κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, θα κερδίσει σημαντικούς πόντους, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Επέστρεψε το αρνητικό πρόσημο και μάλιστα με αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφείς διαθέσεις αρνητικής υπεραπόδοσης από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη όχι μόνο έσβησαν τις υπάρχουσες υπερτιμήσεις, αλλά γύρισαν και σε discount 0,59%.

Λίγες και μικτές οι κιν\ήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8958, τιμή εκκαθάρισης 694,54) κινήθηκαν μεταξύ 693,5 και 719 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (50000 ΟΤΕ, 45000 Πειραιώς, 121900 Coca-Cola, 1450000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2895), Alpha Bank (1271), Πειραιώς (538), Eurobank (1029), ΟΤΕ (1181), Κύπρου (529), Ταχ. Ταμιευτήριο (693), ΔΕΗ (409), MPB (127), Αγροτική (487), ΟΠΑΠ (409).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (142134 τεμ.), Alpha Bank (17000 τεμ.), Intralot (10500 τεμ.), ΟΤΕ (163117 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (17000 τεμ.), Coca-Cola (50000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10398042 τεμ.), Eurobank (13693545 τεμ.), Εθνική (12009778 τεμ.), Κύπρου (5650508 τεμ.), Πειραιώς (7953943 τεμ.), MPB (4496164 τεμ.), MIG (7451254 τεμ.), Αγροτική (4620920 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED
γνωστοποιεί με την από 08/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED.Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (137.034) μετοχές.

Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,18%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 07 Απριλίου 2011.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.531,12 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,3% και ετήσια κέρδη 8,29%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 0,42%, ο Mid 30 με πτώση 1% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 2,78%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 9,5% ο κλάδος της Υγείας, 5,17% τα Ταξίδια & Αναψυχή και 4,25% το Εμπόριο.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Τρόφιμα & Ποτά 2,63%, Τράπεζες 1,61% και Χημικά 1,58%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: CPI (55,56%), Vivere (46,77%), Γαλαξίδι (28,57%), εβζ (21,15%), REDS (19,05%), PC Systems (15,38%), Profile (10,42%), Ηellas On Line (10,34%), Q&R (10%) και Δίας Ιχθ/γειες (9,09%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (-33,87%), Βωβός (-32,28%), Εδραση (-28,57%), Δούρος (-28%), Μηχανική (ΠΟ) (-25%), Alapis (-25%), Μηχανική (ΚΟ) (-20,86%), Euromedica (-22,66%), Alfa Grissin (-21,82%) και Interfish ( -21,05%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v