Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με αρνητικές "πινελιές"

Θετική συνεδρίαση με επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.500, μακριά όμως από τα υψηλά ημέρας. Αρνητικό γύρισμα στο "φινάλε" για Εθνική και Eurobank. Ξεχώρισαν ΟΤΕ (+3,73%), ΤΤ (+6,35%), ΜΙG (+4,05%).

Με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους (ο αμέσως χαμηλότερος στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου) επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες και να κρατηθούν τα όποια προσχήματα έχουν απομείνει στο Χ.Α.

Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή έπεσε σε μάλλον κακό timing, τουλάχιστον όσον αφορά την “χορηγία” των μεγάλων διεθνών Αγορών που δείχνουν να βυθίζονται σε δεύτερες σκέψεις και ανησυχίες.

Ξεκινώντας λοιπόν από το εξωτερικό που σαφώς και έπαιξε τον αρνητικό του ρόλο στην σημερινή προσπάθεια αντίδρασης του Χ.Α., η Alcoa (χθες το βράδυ) παρουσίασε ελαφρώς καλύτερα κέρδη από τα αναμενόμενα ($0,28/μετοχή) επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την άλλη η Ιαπωνία αναβάθμισε το πυρηνικό ατύχημα σε αντίστοιχα επίπεδα με του Chernobyl δημιουργώντας αναταράξεις στις διεθνείς Αγορές. Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε πως, βάσει των αθροιστικών επιπτώσεων και της ραδιενέργειας που έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα, η σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης αναβαθμίζεται στο 7, δηλαδή στο ανώτερο επίπεδο στη διεθνώς αναγνωρισμένη κλίμακα.

Στο συνάλλαγμα, το γεν ενισχύθηκε καθώς η BOJ έχει ήδη αναφερθεί μέσω αξιωματούχων της ότι είναι έτοιμη να παρέμβει σε όλες τις ισοτιμίες του ιαπωνικού νομίσματος.

Σχεδόν κατά το ήμισυ συρρικνώθηκε ο δείκτης προσδοκιών του οικονομικού ινστιτούτου ZEW για την Γερμανία τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα μειώθηκε στο 7,6 από 14,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν σαφώς μικρότερη μείωση του δείκτη στο 10.

Και μέσα σε όλα αυτά ας προστεθούν οι όλο και περισσότερες απόψεις διεθνών αναλυτών που εστιάζουν την προσοχή τους στην Ισπανία και πολύ περισσότερο στο τεράστιο χρέος Ιαπωνίας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι νέος ισχυρότερος (οικονομικός) σεισμός, μπορεί να έλθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ποσό του 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,8% (από 4,75% στην προηγούμενη δημοπρασία).

Αυτό βέβαια και δεν καθησύχασε τις Αγορές ομολόγων, με το spread (για το Ελληνικό 10ετές) να ξεπερνά τις 940 μονάδες.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στα CDS 5ετίας όπου η Ελλάδα δείχνει να “καπαρώνει” εκ νέου την πρώτη θέση, αφού το Ελληνικό CDS ξεπέρασε τις 1063 μονάδες βάσης, αφήνοντας στις επόμενες θέσεις και σε απόσταση τις Βενεζουέλα (948), Αργεντινή (556), Πορτογαλία (555), και Ιρλανδία (530).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., η τελική εικόνα μάλλον κρίνεται απογοητευτική, ενώ σημειώθηκαν και αρκετοί εγκλωβισμοί για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να επέστρεψε (σε κλείσιμο) υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, όμως οι πρωτοβουλίες που πήραν οι πωλητές λίγο πριν τις 16.25, τον απομάκρυναν σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 1511,11 μονάδων (+2,55%).

Εντυπωσιακά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας των 1230,41 μονάδων (+2,55%) και το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη που διασώθηκε τελικά με απόλυτα οριακά κέρδη.

Χειρότερη η εικόνα σε επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με τις Εθνική και Eurobank να αποκομίζουν τις αλγεινότερες εντυπώσεις, καθώς όχι μόνο απώλεσαν το σύνολο των ενδοσυνεδριακών τους κερδών, αλλά γύρισαν και έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής υποχώρησε από το υψηλό των 6,17 ευρώ (+2,15%) και της Eurobank από το υψηλό των 4,29 ευρώ +3,62%).

Μάλιστα στην περίπτωση της Εθνικής και στις 17.18, εντολή αγοράς περίπου 33000 τεμ. “εξυπηρετήθηκε” πλήρως από τους πωλητές και μάλιστα έμεινε και ανεκτέλεστο προς πώληση (!)

Ο εν λόγω τίτλος συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, βρέθηκε να κλείνει εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, οριακά υψηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό της 5/4 (5,94 ευρώ) και δεν αποκλείεται (αν επιμείνουν οι πωλητές) να ξαναβάλει σε δοκιμασία την περιοχή στήριξη των 5,80 ευρώ η οποία στην αμέσως προηγούμενη περίπτωση δοκιμάστηκε με επιτυχία.

Έτσι το μεγαλύτερο βάρος προκειμένου να εξασφαλιστεί το τελικό πρόσημο του Δείκτη το “επωμίστηκαν” ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών να έρχεται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστεί η εκ νέου η επιβεβαιωμένη κίνηση υψηλότερα των 8,00 ευρώ, προκειμένου να επιστρέψουν οι θετικότερες τεχνικές εκτιμήσεις.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, ξεχώρισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και οι επειμένοντες ανοδικά Reds και CPI, ενώ ο τίτλος της Σαράντης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αυξάνοντας των όγκο συναλλαγών.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιορίζονται στο να τονίσουν ότι η σημερινή επιχείρηση αντίδρασης χαμηλού κόστους, όχι μόνο δεν έπεισε αλλά αντίθετα μάλιστα ενέτεινε τις ανησυχίες και έδωσε την εντύπωση ότι το τελικό θετικό πρόσημο ήταν περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, είναι φανερό ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι επίκειται μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα είτε να αυξάνονται τα πτωτικά “πονταρίσματα”, είτε να επιλέγεται η απόλυτη αποχή από την Αγορά.

Από την άλλη “ακούραστες” δείχνουν οι αρνητικές εκτιμήσεις για το Ελληνικό χρέος και δείχνει τελικά απίθανό οι πάντες να έχουν “συνωμοτήσει” κατά της Χώρας, όπως τουλάχιστον θέλει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση.

Σε εκτενή του ανάλυση για την Ελλάδα το πρακτορείο Reuters διαπιστώνει μεταστροφή του κλίματος υπέρ της αναδιάρθρωσης του Κρατικού χρέους, με περισσότερους υποστηρικτές εντός αλλά και εκτός της Χώρας. “Έναν χρόνο αφού η Ελλάδα έλαβε τη στήριξη των 110 δισ. ευρώ, ο πολιτικός κόσμος αλλά και οι πολίτες της Χώρας έχουν κουραστεί από τη λιτότητα και πιέζουν την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους”.
 
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να μην πετύχει τους στόχους για τα ελλείμματα λόγω της απογοητευτικής πορείας των εσόδων αλλά και της βαθιάς ύφεσης, ενώ όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, κατ’ ιδίαν, εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι πλέον αναπόφευκτη, αν και δεν το παραδέχονται δημοσίως ώστε να μην πανικοβάλουν τις Αγορές.

Όπως εξηγεί το Reuters: “Ωστόσο, χρειάζονται μήνες για να επιτευχθεί τέτοια συναίνεση, κατά συνέπεια οιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν θα συμβεί φέτος”.

Η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn στο Reuters.

Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε ο Sinn σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters. Το χρέος ύψους 300 δισ ευρώ της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 158% του ΑΕΠ το 2012. "Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη Χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους". Οι δανειστές θα πρέπει στο μεταξύ να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μερική αντιστροφή της εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου οι τίτλοι με θετικό πρόσημο υπερίσχυσαν.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές οι Βιοχάλκο (-2,61%), ΔΕΗ (-0,43%), Εθνική (-1,32%) και Eurobank (-0,97%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+6,35%) και MIG (+4,05%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΟΤΕ και Τιτάνα, του 2% για Κύπρου, Coca-Cola, Alpha Bank και μικρότερα κέρδη για τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1477,47 μονάδες (10.37), όμως μετά τις 10.51 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1515,11 μονάδες (15.41), ακολούθησαν “αψιμαχίες” μεταξύ 1510 και 1515 μονάδων, όμως μετά τις 16.20 οι πωλητές πήραν επιλεκτικές πρωτοβουλίες και τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 1506,25 μονάδες με κέρδη 0,97%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 71,8 εκατ. από τα οποία τα 1,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα επιφυλακτικός για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς δηλώνει ο Θεόδωρος Κρίντας, ο οποίος με βάση της σημερινή και τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις επισημαίνει:

Στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων εντοπίζονται ο χαμηλός τζίρος (συνεχίζει με φθίνουσες διαθέσεις) που αποτελεί ενδεχομένως και έναν από τους κυριότερους λόγους αδυναμίας της Αγοράς.

Δεύτερο στοιχείο η αμφισβητούμενη “ποιότητα” και “δυναμική” των ημερήσιων αγοραστών, παρά την σημαντική πίεση των αποτιμήσεων, ενώ πολλοί από αυτούς αλλάζουν “στρατόπεδο” ακόμα και μέσα στην μέρα, στην πρώτη αλλαγή του κλίματος.

Επίσης στην πλευρά των γρήγορων “παικτών” θα πρέπει να προστεθούν και τα λίγα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν αντικαταστήσει τα ξένα χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά εκινούντο με τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, συνθέτουν την εικόνα μίας Αγοράς εξαιρετικά αδύναμης, ευμετάβλητης και δύσπιστης που περιμένει υπομονετικά τις όποιες θετικές ειδήσεις, καθώς “βαρέθηκε” να τις προεξοφλεί και στην συνέχεια να απογοητεύεται.

Διατήρηση του νευρικού κλίματος και των αναιμικών συναλλαγών αναμένει και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς είναι εμφανής η επιβάρυνση της ψυχολογίας με αρνητικές επιρροές από την εγχώρια και διεθνή ειδησεογραφία αναστέλλοντας κάθε διάθεση νέων εισροών από υγιή κεφάλαια στην Χρηματιστηριακή Αγορά.

Το ρευστό περιβάλλον επιβαρύνεται και από την αρνητική φημολογία που αφορά τα νέα μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη προκειμένου να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού κατά το α’ τρίμηνο του έτους.

“Θα αναμέναμε την προσέγγιση των 1450 μονάδων όπου με καλύτερες προϋποθέσεις θα εξετάζαμε κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας” τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αν και από τα πρόσφατα υψηλά (1620 μονάδες) έχει συμπληρώσει απώλειες της τάξης του 7% ο Γενικός Δείκτης, δεν έχει εισέλθει ακόμα σε υποτιμημένες τεχνικές ζώνες οι οποίες θα ευνοούσαν ένα δυναμικότερο ανοδικό rebound που δεν θα περιορίζονταν σε “μιάμιση συνεδρίαση” δικαιολογώντας εν μέρει την επιφυλακτική στάση μας.

Γενικά μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας ο μόνος καταλύτης που μπορεί να δώσει κάποια διαφορετική κατεύθυνση στις μετοχές είναι η ανακοίνωση των αποκρατικοποιήσεων όπου όμως η Αγορά αναμένει σαφές χρονοδιάγραμμα και σχέδιο πώλησης καθώς ήδη ως είδηση η εν λόγω εξέλιξη έχει υποστεί αρκετή φθορά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,15%, σε σχέση με την θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8287, τιμή εκκαθάρισης 683,04) κινήθηκαν μεταξύ 667,5 και 690 μονάδων, όλα για την σειρά του Ιουνίου.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 45% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.815 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.266 δικαιώματα αγοράς και 549 δικαιώματα πώλησης).

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 ΔΕΗ, 5000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3100), Alpha Bank (666), Πειραιώς (859), Eurobank (867), ΟΤΕ (1614), Ταχ. Ταμιευτήριο (1026), ΔΕΗ (241), Μυτιληναίος (127), Αγροτική (377), ΟΠΑΠ (468), ΓΕΚ (144), Ιντρακόμ (200), Ελ. Πετρέλαια (250), ΕΧΑΕ (267), Κύπρου (383), Motor Oil (297), MIG (233).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΟΤΕ (140000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (70000 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10315580 τεμ.), Eurobank (13710168 τεμ.), Εθνική (13454778 τεμ.), Πειραιώς (7998943 τεμ.), MPB (4496164 τεμ.), Κύπρου (5650508 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4660920 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v