Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σαν το… μαρτύριο της σταγόνας

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται για οικονομία και κοινωνία με το ΧΑ να προεξοφλεί χειρότερες εξελίξεις. Στα όρια της στήριξης των 675 μονάδων ο FTSE20, στο χείλος των 6 ευρώ η Εθνική, αδιάκοπη πίεση σε τράπεζες, ασημικά.

Νωρίτερα η… Μεγάλη Εβδομάδα στο ΧΑ, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο και το… ταμπλώ τον δικαιώνει. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.491,8, τον FTSE 20 στις 681,5 μονάδες, τις τράπεζες σε σταθερή πίεση-υποτίμηση, την Εθνική στα 6,04 ευρώ.

Εν μέσω γενικότερα ασταθούς κλίματος στην αγορά, στην οικονομία, την κοινωνία, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Με τους γερμανούς να πιέζουν μεθοδικά- αφού πρώτα εξασφάλισαν (χωρίς σημαντικές αντιστάσεις από την κυβέρνηση) όσα ήθελαν για τον Μόνιμο Μηχανισμό «Στήριξης» και για τα… ενδιάμεσα.

Οσοι νόμισαν, πως το πρόσφατο δημοσίευμα του Der Spiegel ήταν «τυχαίο» και αρκέστηκαν στις καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ και των κοινοτικών αξιωματούχων, αντιλαμβάνονται πλέον που το πάνε με τις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του γερμανικού… ΣΕΒ.

Το παιχνίδι υποτίμησης απ΄ότι φαίνεται δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αποτιμήσεις των τραπεζών δεν είναι ακόμη αυτές, που θα διευκολύνουν μία ελεγχόμενη «διάσωση». Στα 5,77 δισ. ευρώ η Εθνική, στα 2,37 η Alpha Bank, στα 2,23 δισ. ευρώ της Eurobank.

Η αποτίμηση του ΟΤΕ στα 3,68 δισ. ευρώ τη στιγμή, που γνώστες του παρασκηνίου μόνο τυχαία δεν θεωρούν την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον γερμανό επικεφαλής (για θέματα Ευρώπης).

Ειδικότερα όμως για τον Οργανισμό φαίνεται, πως κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να ανοίξουν ένα θέμα (που το Βερολίνο θα ήθελε να… θάψει) και έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το Bloomberg.

Στα 4,72 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΠΑΠ σε μία συγκυρία, που όπως αναφέρεται στο euro2day «… σε ανανέωση των αδειών του ΟΠΑΠ για τα παιχνίδια που διαχειρίζεται και στην επανέκδοση και πώληση του ΞΥΣΤΟ στηρίζεται το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει την «τρύπα» που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η μη διάθεση τυχερών παιγνίων φέτος.
Από την έκδοση νέων αδειών και τα φορολογικά έσοδα από τα «φρουτάκια» το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για το 2011».

Για να δούμε γιατί και άλλη μεγάλη «πληγή» έχει ανοίξει για μία εισηγμένη του 20άρη και μάλιστα δημόσιου συμφέροντος. Από τεχνικής πλευράς όλο και περισσότεροι παίκτες… διολισθαίνουν προς την ευκολία της προεξόφλησης μίας πιθανότατης προσέγγισης των «χαμηλών» της αγοράς, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε 2-3 τελευταίες τεχνικές περιοχές του FTSE 20 πριν την δοκιμασία των 623,9 μονάδων.

Πρακτικά ένα κάποιο… δέλεαρ, δηλαδή της ανακοίνωσης (στις 15/4) ενός ουσιαστικού-μεστού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μπορούσε να ποντάρει κάποιος βραχυπρόθεσμος φαίνεται πως εξανεμίζεται.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες μας υποχρεώνουν να χαμηλώσουμε τον… πήχη των προσδοκιών μας, τη στιγμή που κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο έχουν «πολλές φωτιές» να σβήσουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v