Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομάδα για όλα τα… γούστα

Εβδομάδα με τα όλα της αυτή, που ξεκινά με το ΧΑ να έχει εξέλθει από το βραχυπρόθεσμα καθοδικό κανάλι. Κλειδί η Εθνική, απαραίτητη η συνδρομή και των μη τραπεζικών δυνάμεων. Η ελληνική πλευρά "παίζει το χαρτί του ΔΝΤ".

Μάχη για τις έσχατες στηρίξεις στο ΧΑ, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν τα… ρέστα τους αυτή την εβδομάδα. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.486, τον FTSE 20 στις 705 μονάδες, τις τράπεζες σε σημείο καμπής, την Εθνική Τράπεζα σε… συζητήσεις και την κυβέρνηση να παίζει εμφανώς πλέον το χαρτί του ΔΝΤ και του αμερικανικού παράγοντα. Αυτά σε μία ιδιαίτερη, ρευστή και κρίσιμη συγκυρία με πολλά μέτωπα ανοιχτά και άλλα τόσα υπό αναδιάταξη δυνάμεων.

Στο Eurogroup γίνεται χοντρό… παζάρι με φόντο το (ελληνικό) μνημόνιο (όπως αναφέρει σχετικά η Αγγελική Παπαμιλτιάδου), η έλευση της αφρόκρεμας των δανειστών μας στην Αθήνα προκαλεί κινητικότητα σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ πηγή της Citi επιβεβαιώνει στο euro2day τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης.

Το ό,τι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις έγιναν από τον αρμόδιο υπουργό προφανώς έχει τη σημασία του βεβαιώνει όμως και τον κυρίαρχο ρόλο- τον πρώτο λόγο που έχει το Δημόσιο και η εκάστοτε κυβέρνηση στα της Εθνικής Τράπεζας.

Αυτά για να μην ξεχνάμε όχι μόνο τη μετοχική σύνθεση του ομίλου, αλλά και τη σύνθεση του ΔΣ, τις λεπτές ισορροπίες που παίζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση και βεβαίως τον πρωτεύοντα ρόλο που έχει στην χάραξη της γενικότερης πολιτικής αυτός που εν τέλει διορίζει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.

Εξ΄αρχής άλλωστε- και αναφερόμαστε στην περίοδο πριν την ανακοίνωση της α.μ.κ- το euro2day επέμενε πως ο μόνος δρόμος για να βγει η ελληνική οικονομία προς τις αγορές είναι η μέσω της Εθνικής διέξοδος.

Θα επιμείνουμε και τώρα, που η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει στα 6,71 ευρώ παρασύροντας την αποτίμηση των υπόλοιπων και του κλάδου γενικότερα για να εκτιμήσουμε πως οι «δουλειές και οι συμφωνίες» θα γίνουν σε κεφαλαιοποιήσεις που βολεύουν τους ξένους. Είτε αμερικανούς (Citi) είτε γερμανούς (Deutsche Telekom, Deutsche Bank, Hochtief) είτε γάλλους (Suez, Vinci ) είτε όποιους άλλους έχει ως συνομιλητές της η κυβέρνηση.

Θα γίνει της… Γενικής στην περιφέρεια υποστηρίζει ο Στέφανος Κοτζαμάνης το σίγουρο όμως είναι πως η προηγούμενη εβδομάδα πρόσφερε αποδόσεις έως και 55% κυρίως σε μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης. Με την Γενική στο 55%, την Forthnet στο 46%, την Εμπορική Τράπεζα ( με 34%) αλλά και τις Αγροτική, Βιομηχανία Ζάχαρης, Δρομέα, Euroline, IntraKom και αρκετές ακόμη από αυτή την ευρύτερη κατηγορία.

Θεωρώντας πως το ΧΑ θα επιβεβαιώσει την στήριξη των 1.460 μονάδων ο Γενικός Δείκτης θα επιχειρηθεί να προσεγγίσει την περιοχή των 1.500 μονάδων. Το, ό τι έχει βγει εκτός βραχυπρόθεσμου καθοδικού σχηματισμού μένει να δείξει εάν η αγορά έχει τις δυνάμεις, τα πονταρίσματα αλλά και τα… σενάρια για να εκτεθεί προς τις 1.550-1.555 μονάδες. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v