Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η επιστροφή πάνω από τις 1.600

Κέρδη 5,73% σε δυο συνεδριάσεις για τον τραπεζικό κλάδο, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων. "Άλμα" 5,7% για ΕΤΕ, 4,1% για Eurobank, 3,7% για ΟΠΑΠ.

Η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, σηματοδότησε την άρση της επιφυλακτικότητας που επικρατούσε στο Χ.Α. και η Σοφοκλέους αγνοώντας την διστακτική κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτων κερδών, έχοντας ως συνήθως επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο που στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις συγκέντρωσε κέρδη 5,73%, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί (σε κλείσιμο) από την συνεδρίαση της 19/8.

Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης μέσω των δημοπρασιών έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι Motor Oil, Τιτάν, Εθνική και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ, Αγροτική, Πειραιώς, MPB, MIG.

Αυτό για να συμβεί έπρεπε να διατηρηθούν ή και να αναζωπυρωθούν οι φήμες για άμεσες ανακατατάξεις στο εγχώριο Τραπεζικό σύστημα, όμως μέχρι πότε το Χ.Α. θα έχει ως “καύσιμο” ανόδου απλά τις φήμες;

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα εκτός 20αρη, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +3,78% του Τραπεζικού δείκτη και το +3,09% του FTSE, έναντι του +1,37% του FTSEM και του +0,28% FTSES.

Μόλις δύο οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ταχ. Ταμιευτήριο (-3,34%) και Ελ. Πετρέλαια (-0,99%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Jumbo.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+5,74%) και Eurobank (+4,13%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Alpha Bank, MPB και του 2% για Τιτάνα, Κύπρου, MIG.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil και θετική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, και έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1613,41 μονάδες με κέρδη 2,69%, ενώ ο τζίρος ελαφρώς χαμηλότερος από χθες ξεπέρασε τα 105 εκατ. από τα οποία τα 2,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα, έστω και αν οι περισσότεροι θετικοί πρωταγωνιστές δεν συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικές συναλλαγές, με 115 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 11,11%.

Επίσης η υπερσυγκέντρωση του τζίρου σε τίτλους του 20αρη που απέσπασαν το 91% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, επιβεβαιώνει τις προτιμήσεις των traders, που ξέρουν ότι οι κινήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους, “εγγυώνται” αν μη τι άλλο την μικρή πιθανότητα εγκλωβισμών και την εύκολη “αποβίβαση” με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, σε περίπτωση αλλαγής κλίματος.

Οι αισιόδοξοι αναφέρονται σε αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον, που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, η οποία έχει την δυνατότητα να διατηρήσει τον θετικό βηματισμό στο Χ.Α. (βοηθούμενη και από το short covering) και να βάλει σε δεύτερες σκέψεις όσους επιμένουν να παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.

Μάλιστα η αισιόδοξη σχολή σκέψης εκτιμά ότι αν οι αγοραστές συνεχίσουν να επιδεικνύουν τον ίδιο “ενθουσιασμό”, οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που μπορεί να ακολουθήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις, δεν θα διαταράξουν την ανοδική διάθεση της Αγοράς.

Η θετική εικόνα στο Χ.Α. είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα “σκληρού trading” και θα αλλάξει όψη μόλις επιδεινωθεί εκ νέου το διεθνές κλίμα, υποστηρίζουν οι επιφυλακτικοί και οι απαισιόδοξοι.

Μάλιστα οι τελευταίοι δεν παραλείπουν να προσθέσουν ότι όσοι στην παρούσα φάση σπεύδουν να τοποθετηθούν με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και χωρίς “σφιχτά” “stop loss”, αν μη τι άλλο πρέπει να έχουν “άγνοια κινδύνου” (!)

Στο μήκος κύματος της επιφυλακτικότητας οι απόψεις των διεθνών αναλυτών, που θεωρούν ότι η σημερινή κίνηση του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ να διατηρήσει τους μηχανισμούς απεριόριστης ρευστότητας προς τις Τράπεζες μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, απλά επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα ρευστότητας για το Τραπεζικό σύστημα είναι εδώ και συνεχίζει να δείχνει απειλητικό.

Οι προσπάθειες της Federal Reserve να σταθεροποιήσει τις πιστωτικές Αγορές στη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης δεν δημιούργησαν “ηθικό κίνδυνο”, ότι η Wall Street μπορεί να υπολογίζει στο ότι θα διασωθεί εκ νέου και στο μέλλον, δήλωσε ο αποχωρών αντιπρόεδρος της Fed, Donald Kohn, δημιουργώντας αν μη τι άλλο προβληματισμό.

Ανήσυχη και η Bank of America Merrill Lynch που υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας το 2010, ενώ εκτίμησε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Τράπεζα στις τελευταίες της εκτιμήσεις κάνει λόγο για ανάπτυξη του Αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,6% το 2010 από 2,7% στις προηγούμενες προβλέψεις της. "Η οικονομία θα καταφέρει να κινηθεί με θετικό ρυθμό, ωστόσο η ανάπτυξη δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει και νέα άνοδο των ποσοστών ανεργίας", αναφέρει η ομάδα των αναλυτών της BofA με επικεφαλής τον Ethan Harris. Για το 2011 η Τράπεζα βλέπει ανάπτυξη μόλις 1,8% του ΑΕΠ, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα ξεπεράσει και πάλι το 10% από 9,5% σήμερα.

Η BofA σημειώνει ότι η αδύναμη ανάπτυξη θα αναγκάσει την Federal Reserve να επαναλάβει τις παρεμβάσεις της στις Αγορές για να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ένα "σημαντικό" πρόγραμμα από την Κεντρική Τράπεζα θα περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 500 δισ. έως 750 δισ. δολάρια κάθε έξι μήνες, εκτιμά η Τράπεζα (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Κράτος πρέπει να αλλάξει άμεσα χαρακτήρα και συμπεριφορές, τονίζει με σημασία ο Δημήτρης Τζάνας.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο (-3,5%) πιστοποιούν και με επίσημο τρόπο ότι η ύφεση είναι πλέον παρούσα στην Ελληνική οικονομία. Επιχειρηματικός κόσμος και καταναλωτές έχουν υιοθετήσει κατά τους τελευταίους μήνες εμφανώς φοβική στάση σε σχέση με την οικονομική συμπεριφορά τους καθώς εδραιώνονται οι προσδοκίες για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Έτσι, ο επιχειρηματικός κόσμος αναστέλλει οποιεσδήποτε νέες πρωτοβουλίες επενδυτικού χαρακτήρα και επικεντρώνεται στη προσπάθεια περιστολής του κόστους λειτουργίας, προβαίνοντας μεταξύ άλλων και σε απολύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε (όχι σπάνιες δυστυχώς) διακόπτει τη λειτουργία της Επιχείρησής του κηρύσσοντάς την σε πτώχευση.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα είτε λόγω αισθητής συρρίκνωσης στα τρέχοντα εισοδήματά τους είτε λόγω του φόβου ενδεχόμενης δραματικής επιδείνωσής τους αν απολυθούν, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να διαμορφώνεται μόνο από τις υφιστάμενες αποταμιεύσεις.

Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης διαμορφώνει προϋποθέσεις έντασης του φαύλου κύκλου ολοένα και μικρότερης δαπάνης στην οικονομία είτε για καταναλωτικούς είτε για επενδυτικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται και έξαρση του πληθωρισμού (τρέχει ήδη με 5,5% τον Ιούλιο) που στην παρούσα φάση τροφοδοτείται από αναπροσαρμογές των φορολογικών επιβαρύνσεων (αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, υψηλότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.).

Δεδομένων όμως των ολιγοπωλιακών συνθηκών σε αρκετές Αγορές αλλά και της αδυναμίας των καταναλωτών να αντιδράσουν αποτελεσματικά είτε λόγω έλλειψης πληροφόρησης είτε λόγω απαθούς στάσης εκ μέρους τους, συντηρείται το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού στην Ελληνική οικονομία συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την εμβάθυνση της ύφεσης.

Τα παρόντα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία σε σχέση με πρωτοβουλίες που μπορούν άμεσα να ληφθούν προς την κατεύθυνση της υπέρβασης της παρούσας κρίσης. Η ευλαβική τήρηση των όρων του μνημονίου αποτελεί τον υπέρτατο στόχο καθώς συνιστά την μόνη οδό μέσω της οποίας προσφέρεται ρευστότητα στο Ελληνικό Δημόσιο για την εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.

Έτσι, η όποια συζήτηση για αύξηση των δημοσίων δαπανών αποκλείεται καθώς η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος επιβάλλει το αντίθετο, δηλαδή τη περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του στόχου αύξησης των δημοσίων εσόδων καθώς οι προσπάθειες περιορισμού της φοροδιαφυγής δεν έχουν ακόμη θεαματικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών στα πλαίσια των όρων του μνημονίου, διαμορφώνουν προϋποθέσεις ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δεν μπορούν ωστόσο να έχουν άμεσες αντιδράσεις σε σχέση με την αναστροφή της παρούσας δυσπραγίας.

Μπορεί επομένως να κάνει κάτι το Κράτος σε σχέση με την προσπάθεια δρομολόγησης οικονομικής ανάπτυξης; Μπορεί να πείσει τον επιχειρηματικό κόσμο να πάρει επενδυτικές πρωτοβουλίες; Μπορεί να πείσει τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν τη φοβική στάση τους και να καταναλώσουν περισσότερο σήμερα;

Αν ζητούμε απαντήσεις που να οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα μάλλον θα απογοητευθούμε καθώς αποτελεί εδραιωμένη πεποίθηση τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και των καταναλωτών ότι το “δια ταύτα” της οικονομικής πολιτικής για την υπέρβαση της κρίσης απαιτεί σοβαρή προσπάθεια όλων των παραγωγικών τάξεων και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Το γεγονός ότι, το Ελληνικό Κράτος έχει συνδυαστικά τρία χαρακτηριστικά είναι δηλαδή ταυτόχρονα υπερτροφικό, αναποτελεσματικό και συχνά διεφθαρμένο, οφείλει επιτέλους να μας αφυπνίσει προς την κατεύθυνση της αλλαγής του, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Συγκρατημένος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης που εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης “οφείλει” να υπερβεί υψηλότερες περιοχές (1.620 – 1.640 μονάδες) τιμών για να θεωρηθεί “αγοράσιμος”.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ παραμένει επιφυλακτικός σε ότι αφορά την αύξηση της έκθεσης στην Αγορά, αναμένοντας καλύτερες τεχνικές προϋποθέσεις και επιβεβαιωμένα σήματα αγορών από τους δείκτες τάσης καθώς εκτιμά ότι η περίοδος θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις και μεταβλητότητα.

Από την άλλη πλευρά δεν παραβλέπει τις χαμηλές αποτιμήσεις οι οποίες έχουν περιορισμένο ρίσκο ειδικά σε όσες εταιρείες ξεχώρισαν στο εξάμηνο σε επίπεδο τελικής γραμμής.

Τα τεχνικά σήματα ενισχύουν όσους traders ακολουθούν την ανοδική αντίδραση, υποστηρίζει ο Απόστολος Μάνθος που θεωρεί ότι η εικόνα των βασικών δεικτών δίνει σήματα επιβίβασης.

Κατά την άποψη του μέλους της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1609 μονάδων, θα δώσει τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1640 και 1689 μονάδων.

Επίσης τρία κλεισίματα του FTSE υψηλότερα των 764 μονάδων, δημιουργούν τεχνικές συνθήκες αναρρίχησης του εν λόγω δείκτη προς τις 800 μονάδες ανοδική διάσπαση των οποίων δίνει κίνηση προς τις 829 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική συνεδρίαση που δεν συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις περίπου στο 0,75%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7528, τιμή εκκαθάρισης 786,22) κινήθηκαν μεταξύ 766 και 790,5 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (48100 Εθνική, 65000 Πειραιώς, 14200 Coca-Cola, 16000 Alpha Bank, 150200 ΟΠΑΠ, 5300 Ταχ. Ταμιευτήριο, 16000 ΕΧΑΕ, 23000 Κύπρου, 21000 Alapis, 80000 Motor Oil, 30000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3034), Alpha Bank (1474), Πειραιώς (2755), Eurobank (575), ΟΤΕ (585), MIG (305), Κύπρου (994), Ταχ. Ταμιευτήριο (781), ΔΕΗ (133), Coca-Cola (112), Μυτιληναίος (113), Αγροτική (641), MPB (852), ΕΧΑΕ (168), Ελλάκτωρ (822), ΟΠΑΠ (120), Motor Oil (125).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Alpha Bank (31670 τεμ.), Eurobank (47127 τεμ.), Αγροτική (169127 τεμ.), ΟΠΑΠ (48347 τεμ.), Πειραιώς (294795 τεμ.), Alapis (21000 τεμ.), Coca-Cola (38654 τεμ.).

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank (23430 τεμ.), Eurobank (134204 τεμ.), Εθνική (224527 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7779841 τεμ.), Eurobank (10255800 τεμ.), Εθνική (14524940 τεμ.), Κύπρου (5550028 τεμ.), Πειραιώς (8284568 τεμ.).

Ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,80 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 2/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει τις ακόλουθες καθαρές ανοικτές θέσεις σε μετοχές των εκδοτριών εταιρειών ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ και ALPHA BANK ΑΕ:


Α. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. ISIN: GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 775.000 μετοχές – CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης Θέσης: 0,14%. Ημερομηνία Μεταβολής 0,10%: 01/09/10.

Β. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. ISIN: GRS014013007. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 680.205 μετοχές – CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης Θέσης: 0,20%. Ημερομηνία Μεταβολής 0,10%: 01/09/10.

Γ. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA BANK AE. ISIN: GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 785.000 μετοχές – CFD. Ποσοστό Θέσης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,15%. Ημερομηνία Μεταβολής 0,10%: 01/09/10.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v