Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθινοπωρινό ποδαρικό από τους αγοραστές

Άνοδος στο ΧΑ μετά το αρχικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ αγοραστών-πωλητών με αφορμή το διεθνές κλίμα και την επιστροφή του short selling. Ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων. Κέρδη για ΚΥΠΡ, ΤΤ, ΕΤΕ.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του ημερολογιακού Φινοπώρου συνεδρίαση να εξελιχθεί σε ένα ενδιαφέρον μπρα-ντε-φερ μεταξύ αγοραστών – πωλητών με αφορμή το ευμετάβλητο διεθνές κλίμα και την επιστροφή στο Χ.Α. του “short selling”.

Πράγματι έτσι ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τις “αντιμαχόμενες” πλευρές να προσπαθούν να ανιχνεύσουν διαθέσεις και τον τζίρο την πρώτη ώρα να ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ, νούμερο μάλλον ασυνήθιστο για τα πρόσφατα δεδομένα της Σοφοκλέους.

Στα χαρακτηριστικά τους ξεκινήματος της συνεδρίασης η εμφάνιση εντολών πώλησης 145000 τεμ. για τον τίτλο της Εθνικής στα 9,95 ευρώ και 200000 τεμ. στα 5,08 και άλλων 200000 τεμ. στα 5,09 ευρώ για τον τίτλο της Alpha Bank που σταδιακά απορροφήθηκαν από τους αγοραστές.

Ευνόητο είναι ότι στην συνέχεια ο τζίρος κατέβασε ρυθμούς, οι αγοραστές κέρδισαν τις πρώτες εντυπώσεις και ο Γενικός Δείκτης μετά τις 12.30 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο έχοντας σημαντικές βοήθειες από τους περισσότερους τίτλους του 20αρη.

Αξιοπρόσεκτες αρνητικές εξαιρέσεις οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Πειραιώς (κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο), με τον τίτλο του πρώτου να κλείνει με δυσβάσταχτες απώλειες στο χαμηλό ημέρας και τον τίτλο της δεύτερης μέσω των δημοπρασιών να κλείνει στο προηγούμενο κλείσιμο και στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όλοι πλην Πειραιώς έκλεισαν με αγοραστές.

Μόλις τρεις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (-4,18%), Αγροτική (-1,82%) και Eurobank (-1,17%), με τους δύο πρώτους να κλείνουν και στο χαμηλό ημέρας, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς.

Αντίθετα με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και τα μεγαλύτερα κέρδη οι Μυτιληναίος (+6,67%), Κύπρου (+5,25%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,13%), ΔΕΗ (+3,03%) και MIG (+5,38%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Motor Oil, Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Εθνική, Jumbo, MPB.

Όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμου, όμως μετά τις 12.30 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1579,36 μονάδες (16.35) και έκλεισε τελικά στις 1571,12 με κέρδη 1,01%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 110 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και 16 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 20%.

Σημαντικό ρόλο για την επικράτηση του θετικού κλίματος έπαιξε και η μετά από διακυμάνσεις σταθεροποίηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών σε θετικό βηματισμό.

Επίσης θετικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό η Αγορά “άκουσε” deals. Στις Τράπεζες τα περίμενε, στον αμυντικό κλάδο των Τροφίμων προέκυψαν. Vivartia – ΜΕΒΓΑΛ και Chipita – Elbisco, φαίνεται να προηγούνται των εξελίξεων.

Σύμφωνα με την άποψη παραγόντων της Αγοράς η “αψιμαχίες”, που θα συντηρήσουν την μεταβλητότητα στο Χ.Α., μεταξύ αγοραστών – πωλητών θα συνεχιστούν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και όλα θα κριθούν από το ποιας πλευράς θα τελειώσουν πρώτα τα “πολεμοφόδια”.

Εννοείται ότι το θετικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης δεν άλλαξε τον τρόπο σκέψης όσων παραμένουν επιδεικτικά απαισιόδοξοι.

Άλλωστε οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περιορίζονται στο να αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των εισηγμένων απλά επιβεβαίωσαν αυτά που φοβόταν η Αγορά, δηλαδή τις συνθήκες κλιμακούμενης ύφεσης.

Αυτό αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν οι επενδυτές στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους (αν και θεωρητικά τα περισσότερα αρνητικά σενάρια έχουν προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις), οι Τράπεζες με την συνεχιζόμενη αύξηση των επισφαλειών και βέβαια το Κράτος που θα εισπράξει σημαντικά λιγότερα από την φορολόγηση των εισηγμένων.

Όσον αφορά την θετική εικόνα των διεθνών Αγορών, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα σημερινά στοιχεία από την Κίνα και την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας PMI στην Κίνα αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 51,7 μονάδες από 51,2 τον Ιούλιο με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία. Με βάση τις εκτιμήσεις των HSBC Holdings και Markit Economics ο δείκτης ενισχύθηκε στις 51,9 μονάδες από 49,4. Παράλληλα η Αυστραλιανή οικονομία “έτρεξε” με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών κατά το β’ τρίμηνο καθώς τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία αναβάθμισαν την αύξηση του ΑΕΠ σε 1,2% από 0,7% πριν.

Επίσης ο δείκτης μεταποίησης ISM βελτιώθηκε αναπάντεχα τον Αύγουστο στην Αμερικανική Αγορά και διαμορφώθηκε στο 56,3, ενώ αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 52,7. Τον Ιούλιο, ο δείκτης που καταγράφει την κατάσταση του κλάδου μεταποίησης είχε διαμορφωθεί στο 55,5.

Αντίθετα οι Αγορές έδειξαν προς στιγμήν να αγνοούν τα αρνητικά στοιχεία που δεν ήταν και λίγα.

Την εικόνα της επιβράδυνσης της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του Markit για τον δείκτη ΡΜΙ βιομηχανικού κλάδου για τον Αύγουστο. Στην τελική αναθεώρηση των στοιχείων του Αυγούστου, ο δείκτης ΡΜΙ τοποθετείται στο χαμηλότερο επίπεδο 6 μηνών, στο 55,1. Αν και ο δείκτης αναβαθμίστηκε οριακά από την αρχική εκτίμηση του 55, η απόσταση από το 56,7 που καταγράφηκε τον Ιούλιο είναι σημαντική.

Επίσης οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της Αμερικανικής απασχόλησης περικόπηκαν κατά 10.000 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών ADP. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 15.000.

Νέα υποχώρηση σημείωσαν τον Ιούλιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ για να διολισθήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα υποχώρησαν 1,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 805,16 δισ. δολ.

Τα μεγέθη του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν παράλληλα καθοδικά και έδειξαν υποχώρηση των δαπανών κατά 0,8% αντί για άνοδο 0,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση των δαπανών κατά 0,5%.

Εντυπωσιακά χειρότερα τα πράγματα για την Ελληνική οικονομία. Ασφυκτική δείχνει να είναι η κατάσταση στον Ελληνικό κλάδο μεταποίησης σύμφωνα με τα στοιχεία Αυγούστου που δημοσιοποίησε το Markit.

Ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ κατέγραψε τον Αύγουστο νέα “βουτιά” παρά την μικρή βελτίωση του προηγούμενου μήνα, ενώ αποτυπώνεται συρρίκνωση της παραγωγής για 11ο συνεχή μήνα, αλλά και των νέων πωλήσεων για 12ο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον μεταποιητικό κλάδο του Markit μειώθηκε στο 43 τον Αύγουστο από 45,3 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε ύφεση.

Ανεξάρτητα της βραχυπρόθεσμης τάσης οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν πως το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (παραδοσιακά αρνητικό) θα φέρει μαζί του τα σημάδια ενός νέου γύρου κάμψης στις Αγορές και τις οικονομίες. Η νέα αστάθεια είναι κομμάτι της κρίσης που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2007, ανοίγοντας τις πύλες της οικονομικής ύφεσης που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα.

Η πρόσφατη δέσμευση της FED για διατήρηση της νομισματικής χαλαρότητας για όσο χρόνο ακόμα χρειασθεί, φανερώνει την δραματική κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Όταν επί 3 σχεδόν χρόνια παραμένουν τα επιτόκια στο μηδέν, τυπώνεται μαζικά χρήμα και αγοράζεται οποιοδήποτε μη “εμπορεύσιμο” χρεόγραφο προσφέρεται, αυξάνοντας ιλιγγιωδώς την νομισματική ρευστότητα στην Αγορά σαν Κεντρική Τράπεζα και παράλληλα η πραγματική οικονομία δεν αντιδρά ουσιαστικά, τότε κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει.
 
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δείχνει κάτι σημαντικό να περιμένει που θα μπορέσει να αλλάξει επί το θετικότερον την βραχυπρόθεσμη τάση, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας που συμπληρώνει ότι παρά τα deals που ανακοινώθηκαν σήμερα στον κλάδο των Τροφίμων, οι προσδοκίες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στον Τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την άποψη του σύμβουλου επενδύσεων της Proton Bank, ζητούμενο είναι η διατήρηση του θετικού κλίματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το οποίο είναι συνυφασμένο με μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής τα οποία κάποια στιγμή η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά και όχι για την δημιουργία εντυπώσεων.

Κατά την εκτίμηση του κ. Τζάνα, ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα μακράς πνοής και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από την άλλη, βέβαια, τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, οπότε σημαντικό κομμάτι στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα παραμείνει στο διεθνές κλίμα.

“Συμπαθητική” χαρακτηρίζει την σημερινή κίνηση της Αγοράς ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το όριο των 1.580 μονάδων παραμένει σε ισχύ ενώ σε ότι αφορά την τάση κομβικό σημείο αντιστροφής θεωρείται η ζώνη των 1620 – 1640 μονάδων.

Τα αποτελέσματα 6μήνου δεν έδωσαν κανένα θετικό έναυσμα αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος πλην κάποιων περιορισμένων διαφοροποιήσεων σε επιμέρους εταιρείες (Μυτιληναίος, Μέτκα, Τρ. Κύπρου, Τιτάν, Frigoglass).

Ως εκ τούτου η Αγορά θα έχει σαν μοναδικό καταλύτη κάποιας ανόδου την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων και ενδεχομένως κάποια υπερτιμήματα αποτιμήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Η διαδικασία αυτή επί του παρόντος φαίνεται ότι θα έχει πολλά στάδια ο δε χρόνος περάτωσης απέχει αρκετά από το σήμερα. Επίσης θα εξετάζαμε κάθε ποιοτική μεταβλητή που ενδεχομένως να προκύψει σε ότι αφορά το τίμημα (μετρητά, μετοχές ή συνδυασμός) καθώς και τις συνέργιες που ενδεχομένως να προκύψουν, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής τελικής ανόδου που συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη άνοδο των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις περίπου στο 0,20%.

Αγορές ιδιαίτερα προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10501, τιμή εκκαθάρισης 766,97) κινήθηκαν μεταξύ 743,5 και 773,75 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (235300 Εθνική, 126700 Πειραιώς, 53200 Coca-Cola, 64200 MIG, 127700 Alpha Bank, 6000 MPB, 6900 ΟΤΕ, 9800 Ελ. Πετρέλαια, 13100 Τιτάν, 30000 ΔΕΗ, 54500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3156), Alpha Bank (2919), Πειραιώς (2452), Eurobank (2331), ΟΤΕ (2047), MIG (702), Κύπρου (4562), Ελ. Πετρέλαια (286), Ταχ. Ταμιευτήριο (525), ΔΕΗ (513), Coca-Cola (223), Μυτιληναίος (453), Αγροτική (187), MPB (213), ΕΧΑΕ (109), Μέτκα (100), ΓΕΚ (154).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Alpha Bank (821121 τεμ.), Eurobank (1473579 τεμ.), Eurobank Properties (5750 τεμ.), MIG (47972 τεμ.), Αγροτική (120000 τεμ.), ΔΕΗ (28993 τεμ.), Εθνική (706760 τεμ.), ΟΠΑΠ (42042 τεμ.), Πειραιώς (774400 τεμ.), Τιτάνα (10646 τεμ.).

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7652426 τεμ.), Eurobank (9784214 τεμ.), Εθνική (13752210 τεμ.), Κύπρου (5550028 τεμ.), Πειραιώς (7560740 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v