Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "χορό" των αποτελεσμάτων η Σοφοκλέους

Αντιμέτωποι με τον χρόνο και την απειλή νέας διόρθωσης βρίσκονται όσοι επιχειρούν να…μοχλεύσουν τις τράπεζες και τον FΤ 20. Αδύναμη η βραχυπρόθεσμη τάση, μετά και το χθεσινό ΄΄γύρισμα΄΄ στην Wall.

Επέστρεψαν οι φόβοι για την οικονομία στην Wall, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day. Και το ερώτημα είναι μήπως τυχόν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε με την προοπτική μίας ΄΄διπλής ύφεσης΄΄ με ό τι αυτό και αν συνεπάγεται μεσοπρόθεσμα για τα χρηματιστήρια και το ΧΑ.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι εκτιμήσεις διορατικών παικτών, διεθνώς, για τον επερχόμενο κύκλο διόρθωσης-ταλαιπωρίας και επενδυτικής καταπόνησης με την Wall να ΄΄στέλνει΄΄ τα΄…δεύτερα ανησυχητικά σήματα. Μία απλή και μόνο ματιά στο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη (Banks Index/BKX) θα πρέπει να μας καταστήσει …δύο φορές πιο προσεκτικούς.

Όμως επιμένουμε να παρακολουθούμε και βραχυπρόθεσμα την αγορά, το ΧΑ την τάση που εξελίσσεται κάθε φορά για τους βασικούς δείκτες και τις κύριες μετοχές. Στις 1.561 μονάδες ο ΓΔ, στις 759 ο FΤ 20, με τις τράπεζες στις 1.660 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα αδύναμη για την υπέρβαση των 10,4-10,5 ευρώ.

Πρακτικά η χθεσινή τεχνική εικόνα της αγοράς αναδεικνύει την αδυναμία άνετης επαναπροσέγγισης των 1.600 μονάδων με τον ΓΔ να φτάνει ενδοσυνεδριακά έως τις 1.581,5 μετατρέποντας τις εν λόγω τιμές σε πρώτες αντιστάσεις.

Πέρα όμως από τον διεθνή περίγυρο τελευταία ενισχύεται η εκτίμηση πως συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί- επενδυτικοί κύκλοι επιδιώκουν τη δημιουργία μόχλευσης, την αυτονόμηση-στο βαθμό του δυνατού- ενός τμήματος του ταμπλώ.

Αιχμή της προσπάθειας οι πολυσυζητούμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και η εικόνα των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου-πρώτου 6μηνου. Αρκετά τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν εχθές σημαντικά ως προς την βαρύτητα των εταιρειών στην διαμόρφωση του 20άρη, που υπό προυποθέσεις μπορεί να συνεχίσει προς τις 780 μονάδες. Με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενδιάμεσης διόρθωσης προς τις 720 μονάδες, κάτι που θα φανεί άμεσα.

Ο Dr Money επιχειρεί να αναδείξει ένα από τα ελάχιστα πλεονεκτήματα της…Σοφοκλέους αυτή την περίοδο αν και το ΧΑ δεν μπορεί να αυτονομείται για πολύ σε ένα ευρύτερα διορθωτικό περιβάλλον.

Πράγματι θεαματική (και υπό προυποθέσεις ελκυστική ) η απόκλιση ολόκληρων κλάδων από αντίστοιχους ευρωπαικούς αλλά το πρόβλημα είναι πως…η Ελλάδα ακόμη δεν πουλάει, παρά το ότι είναι εμφανώς φθηνότερη. Παραμένει δεύτερη στην ΄΄μαύρη λίστα΄΄ του Cmavision με το κόστος χρήματος να ΄΄πνίγει΄΄ την πραγματική οικονομία.

Το…καμπανάκι ρευστότητας στο Νεώριον Σύρου, όπως αναδεικνύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης είναι ακόμη μία μικρή ψηφίδα της όλο και πιο ανησυχητικής εικόνας, που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Που διαχέεται με ταχύτητα…μολυσματικού ιού σε επιχειρήσεις, σε κλάδους σε κλίμακες οικονομίας ολόκληρες.

Και αυτό είναι-νομιζουμε- το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας πίσω από την…εικονική πραγματικότητα των τραπεζικών εξελίξεων, τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις των υπουργικών συμβούλων, την αίσθηση πως η…μπάλα χάνεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v