Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δένει" τις 1.540 μονάδες το ΧΑ

Το ΧΑ "κράτησε" όσο διόρθωναν οι ευρωαγορές και τώρα που αντιδρούν λίγο καλύτερα, δείχνει να "δένει" τις 1.540 μονάδες. Υπεραπόδοση για Eurobank, CCH, MIG, Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου.

Ανοδικά κινούνταν στο ΧΑ ο ftse20 όσο στις κυριότερες ευρωαγορές οι βασικοί δείκτες παρέμεναν στο μείον. Εδώ και 25-30΄ που "γυρίζουν" σταδιακά στο…πράσινο ο DAX (έστω με 0,2%) η τάση για αρκετές μετοχές του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ισχυροποιείται.

Πέριξ των 1.555-1.560 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 760 ο Ftse20 με τις Eurobank και Πειραιώς να αντιδρούν ανοδικά. Στα 5,20 η πρώτη, στα 4,24 ευρώ η Πειραιώς τη στιγμή που Εθνική και Alpha Bank κινούνται στα 10,20 και 5,20 ευρώ αντίστοιχα.

Ο συνολικός τζίρος δεν ξεπερνά 36 εκατ. ευρώ (στις 14.15΄) από τα οποία 7,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και 4,3 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, όπως δηλαδή συμβαίνει εδώ και εβδομάδες στο ΧΑ.

Το ενδιαφέρον είναι, πως η προσπάθεια μερικής αυτονόμησης του 20άρη από την πτωτική φορά των ευρωπαικών αγορών είχε επιτυχή έκβαση για 1-2 συνεδριάσεις ακριβώς όσες χρειάζονταν το ελληνικό χρηματιστήριο για να κρατήσει τις 1.500 μονάδες, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των "τριών συμβούλων" και να "γυρίσει" κάπως η αγορά.

Κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε κερδισμένο το ΧΑ- πρακτικά ένα μέρος αυτού- από τη στιγμή που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα (η υποχώρηση χαμηλότερα των 1.500 μονάδων) και σταδιακά σταθεροποιήθηκαν οι τιμές ορισμένων μετοχών-σηματωρών. Γεγονός, που έδωσε άλλον…αέρα στους βραχυπρόθεσμους και ως αποτέλεσμα έχει τη μερική βελτίωση της εικόνας.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες είναι αυτές, που θα καθορίσουν την τάση στη συνέχεια με… πληθώρα σεναρίων και συνδυασμών να αναμένεται στον τύπο του Σαββατοκύριακου. Σε ποίο βαθμό όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να συντηρήσει τη μόχλευση -εν όψει και της ΔΕΘ- παράλληλα να καταστήσει πιο ευχερές το έργο της Deutsche Bank θα φανεί στη συνέχεια.

Εξαρτάται βέβαια και από το κλίμα που θα επικρατεί στις ξένες αγορές αν και η χθεσινή υποχώρηση του DJIA χαμηλότερα και των 10.000 μονάδων αφήνει (από τεχνικής πλευράς) ένα ισχυρό ενδεχόμενο αντίδρασης του (πριν την επόμενη μεγαλύτερη…βουτιά). Τρέχουν να…φτάσουν λοιπόν κυβερνητικοί, τραπεζίτες, Deutsche Bank (επιλογή προτεραιότητας για τον υπουργό Οικονομικών) και λοιποί εμπλεκόμενοι με πιθανή περαιτέρω βελτίωση του κλίματος να προσμετράται στα συν του οικονομικού επιτελείου.

Στα 0,99 ευρώ η μετοχή της MIG, στα 17,80 ευρώ της CCH, στα 4,26 ευρώ του Μυτιληναίου.

Από το υπόλοιπο…ταμπλώ ξεχωρίζει η αντίδραση της Μηχανικής στα 0,49 ευρώ, της Επιλέκτου στα 0,35 ευρώ, της ΕΛΒΑΛ στα 1,14 ευρώ όλων όμως με μέτριους τζίρους..

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v