Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βοήθειες από τις δημοπρασίες σε θετικό κλίμα

Σημάδια ζωής έδειξε το ΧΑ μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες 5,17% για ΓΔ και 6,94% για Τραπεζικό και τα σενάρια για πιθανή επαναπροσέγγιση των χαμηλών έτους στην επιφάνεια.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που έφεραν απώλειες 5,17% για τον Γενικό Δείκτη, 6,94% για τον Τραπεζικό δείκτη και τα σενάρια για πιθανή επαναπροσέγγιση των χαμηλών έτους στην επιφάνεια, η Σοφοκλέους αποφάσισε να αντιδράσει εκμεταλλευόμενη και την διάθεση αντίδρασης των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ο τζίρος δεν ήταν αυτός που θα έπειθε για επιστροφή των αγοραστών, δίνοντας το δικαίωμα στους επιδεικτικά απαισιόδοξους να αναφέρονται περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων και ασφαλώς όχι σε ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα η απαισιόδοξη σχολή σκέψης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των σημερινών τοποθετήσεων ήταν από traders που θα αλλάξουν διάθεση και σκέψεις με την παραμικρή υποτροπή του γενικότερου κλίματος.

Απόλυτα φυσικό ήταν σε μία τέτοια περίπτωση στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αγοραστών να βρεθούν οι τίτλοι του 20αρη, απλά και μόνο γιατί πραγματοποιούν σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και έτσι εξασφαλίζουν την “άνετη” επιβίβαση και αποβίβαση των βραχυπρόθεσμων “παικτών”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ο ουσιαστικός ρόλος των τελικών δημοπρασιών που έδωσαν στον Τραπεζικό δείκτη (+4,05%) την ώθηση να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ από τον υπόλοιπο 20ρη πολύ κοντ΄λα στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό ο τίτλος του ΟΤΕ.

Μόλις τρεις οι τίτλοι από το ταμπλό του 20αρη με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,08%), Coca-Cola (-0,8%) και ΟΤΕ (-1,83%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+8,09%), Alpha Bank (+5,22%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+6,98%) και Εθνική (+4,10%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο και Πειραιώς.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1545,23 μονάδες (16.31), ακολούθησε υποχώρηση μέχρι τις 1535,33 μονάδες (16.44), για να επιστρέψουν οι αγοραστές και με την βοήθεια των δημοπρασιών να κλείσει στις 1541,72 μονάδες με κέρδη 1,69%, ενώ ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα ξεπέρασε τα 81 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θετική η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 19 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 10%.

Από τους πρωταγωνιστές ημέρας, κέρδη και πειστικές συναλλαγές συνδύασαν οι Ιντρακάτ, ΕΛΒΑΛ και Σιδενόρ.

Σε κάθε περίπτωση με την σημερινή ανοδική αντίδραση η Σοφοκλέους “αγόρασε χρόνο” και περιμένει να τιμολογήσει τα υπόλοιπα Τραπεζικά αποτελέσματα εξαμήνου, η ροή των οποίων θα πυκνώσει από σήμερα.

Από την άλλη ο χαμηλός τζίρος επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια απέχουν της Αγοράς και περιμένουν σαφέστερα δείγματα γραφής προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους.

Στα υποστηρικτικά της ψυχολογίας των λίγων αγοραστών και η οριστικοποίηση των ονομάτων των τριών συμβούλων του Δημοσίου για τις Τράπεζες (Deutsche Bank, HSBC, Lazard), η μικρή αναβάθμιση σε συστάσεις και τιμές – στόχους για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο από την Goldman Sachs (να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων και οι νέες τιμές – στόχοι είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες) αλλά και τα ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Μάλιστα κάποιοι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι η ανακοίνωση των συμβούλων είναι ένα πρώτο μήνυμα προς τις Αγορές για την υλοποίηση των προγραμματισμένων, όμως για να πείσει πρέπει να υπάρξει και συνέχεια με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστική και πειστική αντίδραση υποστηρίζουν οι απαισιόδοξοι, τονίζοντας ότι η ψυχολογία των ασχολούμενων με το Χ.Α. βρίσκεται περίπου στο ναδίρ, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις συχνές αλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, ενώ εικόνα σημαντικής νευρικότητας δίνουν και τα διεθνή Χρηματιστήρια.

Αν μάλιστα τα τελευταία συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις θα υποκύψουν στην διαταραγμένη ψυχολογία και στις κινήσεις αύξησης ρευστότητας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με δόσεις αισιοδοξίας χαρακτηρίζει την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ο Μάνος Χατζηδάκης, επισημαίνοντας όμως ότι απέχει πολύ για να γίνει πειστική.

Έτσι η σημερινή αντίδραση απλά εκτόνωσε μερικώς την σημαντική πίεση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Τα αδύναμα σε γενικές γραμμές αποτελέσματα θα αυξήσουν το βαθμό συσχέτισης με τις ξένες Αγορές οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης.

Σε μεσοπρόθεσμο πάντως ορίζοντα ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η πτώση δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένει κίνηση της Αγοράς κάτω από τις 1500 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση συνίστανται κινήσεις τοποθετήσεων σε αμιγώς βραχυπρόθεσμα πλαίσια και κυρίως σε πολύ χαμηλά ποσοστά έκθεσης στην Αγορά.

Η σημερινή και οι αμέσως επόμενες ημέρες περιέχουν πολλές και σημαντικές ανακοινώσεις μεγεθών οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικές για την συντήρηση ενός θετικού κλίματος.

Στον Τραπεζικό δείκτη και στον FTSEM, στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Στην περίπτωση του πρώτου το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Σε μια πολύ κρίσιμη διαγραμματική στιγμή ο Τραπεζικός Δείκτης θα συγκεντρώσει τα “φώτα” για τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς μπαίνει στη τελική ευθεία η ανακοίνωση των “δύσκολων” οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου για τις Ελληνικές Τράπεζες (κατά σειρά ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΤ, ΑΛΦΑ, ΜΑΡΦΒ).

Ο τίτλος “κρίσιμη” έχει αποδοθεί για τρεις κυρίως λόγους:

• γιατί όπως φαίνεται και στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ο δείκτης κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης πέρασε στη σημαντική ζώνη στήριξης των 1626 με 1580 μονάδων έχοντας έτσι υποχρεωθεί σε μια έντονη καθοδική αναδίπλωση 400 μονάδων περίπου,

• γιατί το χθεσινό candlestick έχει αποτυπωθεί πλήρως κάτω από το τρίτο Fibonacci Fan της πρόσφατης ανοδικής κίνησης, χαρακτηρίζοντας πλέον το τελευταίο διορθωτικό καθοδικό κύμα ως μη υγιές και τέλος

• γιατί ο ταλαντωτής Relative Strength Index (RSI) έχει διασπάσει καθοδικά τη μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης buy, επιφέροντας τριγμούς στο θετικό σενάριο επαναπροσέγγισης του επιπέδου των 1881 μονάδων.

Με τις ενδείξεις αυτές να έχουν “βαρύνει” ήδη το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη η οποιαδήποτε άλλη προσθήκη βάρους θα “σπάσει” στη κυριολεξία το “σχοινί” οδηγώντας τον σε πολύ γρήγορη βύθιση προς τη mini στήριξη των 1477 μονάδων.

Με σαφώς χειρότερη έως αποκαρδιωτική εικόνα ο FTSEM που δείχνει να ακολουθεί την πτώση, ενώ αρνείται πεισματικά να αντιδράσει δυναμικά στις λίγες ανοδικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου η απώλεια της στήριξης των 1802 μονάδων (αν επιβεβαιωθεί με συνεχόμενα κλεισίματα) δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 1720 και στην ζώνη 1665 – 1624. Για να αλλάξει η πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1900 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική αντίδραση που συνδυάστηκε με περαιτέρω μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις περίπου στο 1%.

Μικτές κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6774, τιμή εκκαθάρισης 746,04) κινήθηκαν μεταξύ 736,25 και 753 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (68800 Εθνική, 847600 Κύπρου, 51600 Eurobank, 20500 Ταχ. Ταμιευτήριο, 41400 Πειραιώς, 21600 Αγροτική, 8900 Τιτάν, 95800 MPB, 21700 Alpha Bank, 15900 Coca-Cola, 11600 Motor Oil, 22400 MIG, 34900 ΟΤΕ, 13800 Ελ. Πετρέλαια, 11700 Βιοχάλκο, 9100 Ελλάκτωρ, 8600 ΕΧΑΕ, 10100 ΔΕΗ, 12800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3463), Alpha Bank (1773), Πειραιώς (571), Eurobank (1472), ΟΤΕ (298), MIG (233), Κύπρου (740), Ελ. Πετρέλαια (103), Μυτιληναίος (175), Ταχ. Ταμιευτήριο (804), Motor Oil (200), MPB (249), ΕΧΑΕ (166), ΔΕΗ (225), ΓΕΚ (135).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/8, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στο Ταχ. Ταμιευτήριο (500 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v