Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνει επικίνδυνη κλίση η Αγορά (!)

Ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος δεν στάθηκε εμπόδιο στη συρρίκνωση των αποτιμήσεων, καθώς οι λίγοι πωλητές δεν βρήκαν ισάριθμους αγοραστές. Κάτω των €10 η ΕΤΕ (-3,47%). Στο χαμηλό ημέρας 8 τίτλοι του 20άρη.

Ο σαφώς χαμηλότερος του αμέσως προηγούμενου τζίρος δεν στάθηκε εμπόδιο στην περαιτέρω συρρίκνωση των αποτιμήσεων, καθώς οι λίγοι πωλητές στο Χ.Α. δεν βρήκαν ισάριθμους αγοραστές και αναγκάστηκαν να πιέσουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που στο ξεκίνημά της άφησε κάποιες αποχρώσες ενδείξεις για πιθανή ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, μετά την σημαντική πίεση των τιμών στην συνεδρίαση της Τρίτης.

Όμως σχετικά γρήγορα φάνηκε η διστακτικότητα που επικρατούσε στις τάξεις των αγοραστών οι οποίοι έδειχναν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διεθνείς Αγορές, αλλά και στον τίτλο της Εθνικής.

Ο τελευταίος όχι μόνο δεν κατόρθωσε να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, αλλά έχασε και το ψυχολογικό στήριγμα των 10 ευρώ και όλα δείχνουν πως αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 9,50 ευρώ.

Μάλιστα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 9,75 ευρώ με απώλειες 3,47%.

Αυτή την άποψη φαίνεται να έχουν και όσοι κατά την χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Π.Α. άνοιξαν 1000 δικαιώματα πώλησης για τον εν λόγω τίτλο, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,40 ευρώ.

Στο χαμηλό ημέρας και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, καθώς μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank, MPB, MIG και πολύ κοντά σε αυτό οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Κύπρου και Jumbo.

Από το ταμπλό του 20αρη, με θετικό πρόσημο μόνο οι ΕΛΠΕ (+0,53%) και Coca-Cola 3Ε (+0,87%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-6,37%) και Βιοχάλκο (-5,39%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (σε καμία περίπτωση δεν παρουσίασε τους χθεσινούς αγοραστές) και Alpha Bank και του 3% για Μυτιληναίο, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, MPB, MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τραπεζα Κυπρου, Motor Oil, Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και έφτασε μέχρι τις 1564,19 μονάδες (11.16), για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 15.06 προσανατολίστηκε σε “νότια” κατεύθυνση και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1516,17 μονάδων με απώλειες 1,82%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 80 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαν να ξεκίνησε χθες η πτώση και στην τελική εικόνα 51 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 132 πτωτικές, ενώ για 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες κινήθηκαν από 6 έως 16,67%.

Όμως και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια η εικόνα δεν δείχνει καλύτερη, παρά το γεγονός ότι και αυτά στο ξεκίνημά τους έδωσαν την εντύπωση ότι θα προσπαθούσαν για μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την S&P από “AA” σε “AA-“ και η αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ από την Ισπανία σε -3,7% από -3,6%, βάρυναν την ψυχολογία των εμπλεκομένων, κάτι που δεν μπόρεσε να καλυτερεύσει η αναιμική αύξηση κατά 0,3% στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν 3%.

Αρνητικό ξεκίνημα και για την Wall Street, καθώς μετά τις παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών το επόμενο “χτύπημα” ήλθε εκ νέου από το μέτωπο της Αγοράς κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών διολίσθησαν 12,4% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στο αρνητικό ρεκόρ των 276.000 (στο 12μηνο). Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης πωλήσεων νεόδμητων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος (+0,9%).

“Bearish” δηλώνει και ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers. Ο Rogers δηλώνει “short” για τις μετοχές και τις Αναδυόμενες Αγορές, ενώ είναι “long” στα commodities. "Τα Commodities θα ξεπεράσουν κι άλλο τα κέρδη τους μέσα στην επόμενη δεκαετία, ακόμη και αν καταγράφουν μικρή ετήσια αύξηση 5%-6%, δηλώνει ο “γκουρού”.

Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει για μια ακόμη φορά πάνω από τα διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς ο "εφιάλτης" της ύφεσης “χτυπά” απειλητικά την “πόρτα” της Αμερικανικής οικονομίας. Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αναζωπυρώνουν τους φόβους για τις προοπτικές της οικονομίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Με αυτές τις διεθνείς συνθήκες και με δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Χ.Α. δεν διαγράφονται ευοίωνες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, για να υπάρξει εντυπωσιακή αλλαγή της εικόνας στην Σοφοκλέους, πρέπει αυτή να έχει “χορηγό” κάποια απρόοπτη θετική εξέλιξη που θα αντιστρέψει το κλίμα στις διεθνείς Αγορές.

Υπάρχουν σημάδια σκεπτικισμού στις τάξεις των αγοραστών στο Χ.Α., όμως δεν δικαιολογείται η τόσο άνετη επικράτηση των πωλητών στις τρέχουσες αποτιμήσεις, υποστηρίζουν όσοι συγκρατημένα απαισιόδοξοι έχουν απομείνει.

Όμως ακόμα και αυτή η σχολή σκέψης επισημαίνει ότι είναι προφανές πως αφού ο Γενικός Δείκτης έχασε τη στήριξη των 1570 μονάδων θα οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το χειρότερο σενάριο είναι να επιστρέψει στην περιοχή των 1420 μονάδων το οποίο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υπερβολικό όχι όμως και αδύνατο αν δεν υπάρξει βελτίωση στις Αγορές του εξωτερικού.

Τα δύσκολα είναι μπροστά δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που δεν βρίσκουν κάποιο λόγο για να προσχωρήσουν στις τάξεις των αισιόδοξων.

Οι τελευταίοι επικαλούνται την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με αυτή, οκτώ στις δέκα Επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών, ενώ μία στις πέντε Επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα (περίπου 175.000 επιχειρήσεις, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι).

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιπτώσεις και στον τομέα της απασχόλησης, αφού μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 88.000 θέσεων εργασίας για το α' εξάμηνο του 2010. Δυσοίωνες και οι προβλέψεις για το β' εξάμηνο του έτους καθώς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας κρίνονται επισφαλείς.

Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC, έγινε σε Πανελλαδικό δείγμα 960 Επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), από τις 15 έως 28 Ιουλίου 2010 και αποτελεί την πρώτη συγκριτική έρευνα σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Όμως και από το μέτωπο των ομολόγων τα νέα δείχνουν καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς τα spreads των Ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν σε υψηλό τριών μηνών μετά την άρνηση και της Τσεχίας, μετά τη Σλοβακία, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το spread του 5ετούς τίτλου ξεπέρασε τις 1.110 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το Χ.Α. η τεχνική εικόνα δείχνει επιβαρυνόμενη, καθώς μετά την μακροχρόνια και η βραχυχρόνια τάση έχει γυρίσει σε πτωτική. Αυτό το τελευταίο για να αναστραφεί θα πρέπει Γενικός Δείκτης και FTSE να επιστρέψουν με συνεχή κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που οριοθετείται στις 1651 και 808 μονάδες αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Οι πλέον απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι αν συνεχίσει το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές είναι ορατός ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καθίζησης και επιστροφής στα χαμηλά έτους.

Η προσοχή θα στραφεί τώρα στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μεγάλων Τραπεζών (ξεκινά αύριο η Πειραιώς), οι μετοχές των οποίων κατά κανόνα δίνουν κατεύθυνση στην Αγορά.

Οι διεθνείς Αγορές φοβούνται ότι θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης των οικονομιών, δεδομένης της πολύ υποτονικής πορείας ανάκαμψης και των άσχημων μακροοικονομικών στοιχείων, υποστηρίζει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. και όσον αφορά το Χ.Α., η Αγορά συνεχίζει να διολισθαίνει ελλείψει ειδήσεων και με περιορισμένο όγκο συναλλαγών, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Η Αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τα άσχημα αποτελέσματα στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην πλειονότητα των υπόλοιπων εισηγμένων, την χαμηλή ορατότητα όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς και την δεδομένη ύφεση στην πραγματική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του κ. Χριστοφίδη, ο δρόμος πειστικής ανάκαμψης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει δύσβατος, ανηφορικός και μακρύς και εξαρτάται σημαντικά από την ανατροπή της τάσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν.

Ο Γενικός Δείκτης δεν βρίσκει επί του παρόντος στηρίγματα νέων ή τάσης από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την ορμή της πτωτικής διάθεσης, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η πύκνωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων 6μήνου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική ως προς το περιεχόμενο της, καθώς ακόμα και ανθεκτικές εταιρείες παρουσιάζουν κάμψη στην κερδοφορία ή ακόμα και ζημιές στην τελική γραμμή.

Ο συνδυασμός μέτριων αποτελεσμάτων και αρνητικής τάσης από το εξωτερικό εκτιμάται ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο θετικής διαφοροποίησης της εγχώριας Αγοράς και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκλωβισμών κεφαλαίων αφού η πίεση που εκδηλώνεται χαρακτηρίζεται από την “μαζικότητα” και την ένταση της, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Μικρής έκτασης αντίδραση από την περιοχή των 1500 μονάδων θεωρείται πιθανή, η οποία ωστόσο δεν εκτιμάται ότι είναι αξιοποιήσιμη ακόμα και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η επιβαρυμένη πτωτική τεχνική εικόνα παραπέμπει σε σενάρια σταθεροποίησης από χαμηλότερα επίπεδα με πιθανότερο πλέον το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης της περιοχής των προηγούμενων χαμηλών (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεχίστηκε η υποχώρηση των τιμών έστω και με χαμηλότερες συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,57%.

Σημαντικές πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8360, τιμή εκκαθάρισης 731,29) κινήθηκαν μεταξύ 728,5 και 762,25 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (48100 Εθνική, 65900 Κύπρου, 14400 Eurobank, 10100 Jumbo, 13600 Ταχ. Ταμιευτήριο, 27500 Πειραιώς, 5000 Αγροτική, 10400 Τιτάν, 30000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3240), Alpha Bank (1843), Πειραιώς (575), Eurobank (1782), ΟΤΕ (316), MIG (631), Κύπρου (175), ΟΠΑΠ (279), Ελ. Πετρέλαια (190), Ιντρακόμ (107), Μυτιληναίος (583), Αγροτική (797), Ταχ. Ταμιευτήριο (316), Motor Oil (127), MPB (857), Intralot (127), Ελλάκτωρ (368).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/8, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στην Εθνική (200000 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v