Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέφη στις αγορές, μπουρίνι στο ΧΑ

Πυκνώνουν τα νέφη των ανησυχιών στις διεθνείς Αγορές, ενώ το ΧΑ επιδίδεται σε μάχες οπισθοφυλακών. Βουτιά 3,47% για τις τράπεζες. Νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για ΟΤΕ. Τι λένε οι αναλυτές για ΧΑ-Wall.

Δείχνει να επιδεινώνεται το κλίμα στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια και βέβαια στην “ευαίσθητη” στα αρνητικά μηνύματα Σοφοκλέους οι απώλειες είχαν πολλαπλάσιο αντίκτυπο με τον Τραπεζικό κλάδο (-3,47%) να οδηγεί την πτώση, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να “υπερασπιστούν” τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι η μέχρι στιγμής εικόνα των Αγορών φαίνεται να επιβεβαιώνει την παράδοση σύμφωνα με την οποία οι traders αποφεύγουν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις τις ημέρες που έχει πανσέληνο (!).

Ο φόβος της διπλής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία παραμένει ενεργός με αποτέλεσμα οι επενδυτές να δημιουργούν ρευστότητα εν όψει πιθανής σημαντικής διόρθωσης.

Τα αποτελέσματα των “stress tests” τον Ιούλιο, τα οποία έδειξαν πως μόνον επτά από τις 91 συνολικά Ευρωπαϊκές Τράπεζες, απέτυχαν, ήταν απλά ακόμα μία “άσκηση” τόνωσης της εμπιστοσύνης, υποστηρίζουν όσοι παραμένουν επιδεικτικά απαισιόδοξοι και θεωρούν ότι η αντίδραση που έδωσαν οι μετοχές από τα χαμηλά Ιουνίου οφείλεται κυρίως στην κάλυψη πολλών “underweight” θέσεων που υπήρχαν.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, το πραγματικό “test” για τις μετοχές της Ευρωζώνης θα έλθει όταν επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο οι επενδυτές του “πραγματικού χρήματος” και όταν οι Κυβερνήσεις αρχίσουν να επικαιροποιούν τις προβλέψεις για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους.

Με σημαντικές απώλειες και το άνοιγμα της Wall Street, με την εικόνα να επιδεινώνεται μετά τις 17.00 όταν τα στοιχεία από την Αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ έδειξαν βουτιά 27,2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο (Εκτ: -13,4%) δίνοντας την χειρότερη εικόνα των τελευταίων 15 χρόνων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν απογοητευμένοι, ή τουλάχιστον εξαιρετικά συγκρατημένοι, καθώς η Αγορά ομολόγων συνεχίζει να στέλνει απαισιόδοξα μηνύματα, ο τζίρος μειώνει επί καθημερινής βάσεως και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες “θαυμαστές” του Χ.Α. και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων “πλην ελαχίστων εξαιρέσεων” δεν επιτρέπουν ούτε την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Έμειναν τα σενάρια για πιθανές ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, όμως οι φήμες από μόνες τους έδειξαν ότι δεν μπορούν να πάνε τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα από τις παρυφές των 1800 μονάδων.

Έτσι μοιραία ο πρώτος λόγος για την δημιουργία διαθέσεων θα παραμείνει στο διεθνές κλίμα και βέβαια στα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων που αναμένονται με πυκνότερη ροή κατά τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του πλέον απαισιόδοξου σεναρίου θα ενισχυθούν σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς.

Έτσι και αλλιώς τα νέα από την εγχώρια οικονομία είναι και πάλι ανησυχητικά με την ανεργία να αυξάνεται, την αυξανόμενη ύφεση να δείχνει ιδιαίτερα απειλητική και τα δημόσια έσοδα να υπολείπονται των στόχων.

Με εμφανείς διαθέσεις θετικής διαφοροποίησης από το Τραπεζικό ταμπλό, Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι τα ηγηθούν των όποιων εξελίξεων στο εγχώριο Τραπεζικό σύστημα (η πρώτη τελικά έκλεισε με μικρές απώλειες), ενώ “ετερόφωτη” ανοδική αντίδραση προσπάθησαν να δώσουν και οι “συγγενικές” Attica Bank και Aspis Bank, με την τελευταία να υποκύπτει στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Ουδείς διεσώθη από το υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλό αλλά και από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη (πλην του Ελλάκτωρα που έκλεισε με οριακά κέρδη βοηθούμενος και από τις τελικές δημοπρασίες), καθώς το “strong sell” της S&P Equity, για τον τίτλο της Εθνικής, αποδείχθηκε ότι είχε μεγαλύτερο “ειδικό βάρος” στην ψυχολογία των εμπλεκομένων από την έκθεση της Citigroup που προχώρησε σε μικρή αναβάθμιση στις τιμές – στόχους για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Από το ταμπλό του 20αρη, μόλις δύο οι διασωθέντες τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Ταχ. Ταμιευτήριο (+5,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,65 ευρώ με κέρδη 9,15%) και Ελλάκτωρ (+0,32%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Μυτιληναίο, ΟΤΕ (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, του 4% για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, MIG και του 3% για Βιοχάλκο, Κύπρου και MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Αγροτική και Εθνική (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 9,86 ευρώ με απώλειες 4,27%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1538,92 μονάδες (16.47) και έκλεισε τελικά στις 1544,23 μονάδες με απώλειες 3,42%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 106 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 149 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 9,76%.

Ανήσυχοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αρκούνται στο να επισημάνουν ότι η Αγορά καλείται να δώσει “μάχη οπισθοφυλακών” (οι “θέσεις προκαλύψεως” υπέκυψαν με ιδιαίτερη ευκολία) προκειμένου να στηριχθούν οι έσχατες στηρίξεις και να μην επανέλθουν τα σενάρια για επιστροφή στα χαμηλά τρέχοντος έτους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι η σημερινή σημαντική πίεση συνδυάστηκε και με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο Χ.Α. όσο και στο Χ.Π.Α.

Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που προχωρούν σε άνοιγμα “short” θέσεων φροντίζοντας να υπενθυμίσουν ότι στις 31/8 εκπνέει η απαγόρευση του “short selling”, ενώ τεχνικά θα “ανησυχήσουν” όσοι “βλέπουν” χαμηλότερα την Αγορά αν ο 20αρης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 810 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α, έχασε με χαρακτηριστική ευκολία το “στοίχημα” των 1570 μονάδων που αποτελούσε το θεωρητικό όριο διόρθωσης της ανόδου του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ η αρνητική πορεία της Ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται, έδωσε αφορμή να ξαναρχίσουν τα δυσμενή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο. Το Γερμανικό Spiegel έγραψε ότι μόνο ένα θαύμα θα σώσει την Ελλάδα και η δημοσκόπηση του Bloomberg έδωσε πιθανότητες 47% στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Η έλλειψη ρευστότητας του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μεγαλώνουν. Προς το παρόν η ενδεδειγμένη διέξοδος είναι η πραγματοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου με εισφορά από τους παλαιούς μετόχους, επομένως αποκτά ενδιαφέρον και το ύψος της ονομαστικής αξίας των Τραπεζικών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου των υπόλοιπων και περισσότερων εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Οι προβλέψεις δείχνουν περισσότερο αρνητικές παρά θετικές εκπλήξεις.

Στο διεθνές πεδίο οι τιμές και οι δείκτες υποχωρούν λόγω κυρίως των στατιστικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, που επιμένουν να δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Στην Ευρώπη οι τιμές των μετοχών συνέχισαν την πλαγιοκαθοδική τους πορεία, παρόλο που η Bundesbank ανέβασε την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Γερμανίας για το 2010 στο 3% -ποσοστό πολύ καλύτερο του αναμενόμενου.

Οι ανησυχητικές προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να στρέφουν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, αποφεύγοντας την ανάληψη κινδύνου. Έτσι μεταφέρουν κεφάλαια στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις –που κινούνται αντίθετα από τις τιμές- στα Γερμανικά και Αμερικανικά συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, καθώς και στο δολάρια και το χρυσό.

Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη τάση μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία ανέτρεψε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των επενδυτών κι έδωσε τη θέση της στη διεθνή κερδοσκοπία. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να παρακολουθήσουμε έντονες βραχυχρόνιες διακυμάνσεις και συχνές αλλαγές προσήμων στους δείκτες.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο οι επενδυτές αποφεύγουν να αγοράζουν μετοχές, αλλά και κρατικά ομόλογα, πλην των βασικών, δηλαδή των ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ανήσυχος για την τεχνική εικόνα, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ)

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε τον Δείκτη να έχει δηλώσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις εμφανή αδυναμία ανοδικής διάσπασης του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 100 ημερών (SMA 100: 1667 p), στοιχείο, όπου τον οδήγησε σε καθοδική αναδίπλωση βάζοντας έτσι ως αρχικό στόχο τη βραχυχρόνια γραμμική στήριξη των 1566 μονάδων.

Η πιθανή τώρα επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της εν λόγω γραμμής θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη μέσα στην ισχυρή τριγωνική περιοχή στήριξης, που δημιουργούν οι βραχυχρόνιες γραμμές. Ο σχηματισμός αυτός ο οποίος εκτείνεται ανάμεσα στις 1545 με 1500 μονάδες θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη περαιτέρω πορεία του Δείκτη, καθώς εάν διασπαστεί πτωτικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα επιφέρει καθοδικό διαγραμματικό “κρέμασμα” και καθολική αναίρεση του ανοδικού σεναρίου επαναπροσέγγισης των 1800 μονάδων.

Από πλευράς αργών αλγοριθμικών τεχνικών δεικτών οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε παραμένουν με το πλευρό των “Bulls” χαρακτηρίζοντας την επιστροφή του Γενικού Δείκτη ως ένα υγιές “Pullback” της έντονης ανοδικής κίνησης (1414 ^ 1793 μον.) αλλά τα σύννεφα, που αρχίζουν να πυκνώνουν στις σημαντικότερες διεθνείς Αγορές είναι πολύ πιθανό να μας αναγκάσουν στην πορεία σε “βαθιά υπόκλιση”.

Εξ ίσου ανησυχητική, αν όχι ανησυχητικότερη, η τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη που δείχνει να έχει σαν τελευταίο τεχνικό “οχυρό” την ζώνη 1626 – 1580, καθοδική καταστρατήγηση του οποίου θα αναιρέσει πλήρως το ανοδικό σενάριο.

Όμως σύμφωνα με τον κ. Μάνθο ανησυχίες δημιουργεί και η τεχνική εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών, με τον DAX να χάνει εύκολα το ψυχολογικό και τεχνικό στήριγμα των 6000 μονάδων και αν δεν αντιδράσει άμεσα οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 5809 και 5770 μονάδες.

Τεχνικός προβληματισμός και για την εικόνα του S&P 500 που αν συνεχίσουν οι πιέσεις και χαθεί οριστικά η στήριξη των 1060 μονάδων, φαίνεται να μπαίνουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1044 και 1010 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,11%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14172, τιμή εκκαθάρισης 754,61) κινήθηκαν μεταξύ 743 και 772,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (55600 Εθνική, 78300 Κύπρου, 10000 Eurobank, 14600 Coca-Cola, 22200 Jumbo, 13100 Ελ. Πετρέλαια, 33300 Ταχ. Ταμιευτήριο, 6500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4178), Alpha Bank (2894), Πειραιώς (864), Eurobank (2324), ΟΤΕ (869), MIG (1825), Κύπρου (912), ΟΠΑΠ (138), Coca-Cola (253), Ελ. Πετρέλαια (200), Ιντρακόμ (167), Βιοχάλκο (120), Μυτιληναίος (247), Αγροτική (669), Σιδενόρ (120), ΔΕΗ (372), Ταχ. Ταμιευτήριο )1588), Motor Oil (100), MPB (534).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/8, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στον ΟΤΕ (6168 τεμ.) και στην Εθνική (175000 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 1000 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,40 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v