Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα όρια των 1.500 μονάδων

Εργώδεις ζυμώσεις στο τραπεζικό παρασκήνιο τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ως «εργαλείο πίεσης» το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ. Στα όρια των 1.500 μονάδων το ΧΑ, εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς.

Με τον «εφιάλτη» της επιστροφής στα χαμηλά «ζει» το ΧΑ εν μέσω έντονων και ουσιαστικών διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο και την οικονομία.

Οι βασικοί δείκτες χαμηλότερα των στηρίξεων, που είχαν τεθεί ως «εσχατιές» για τον Γενικό Δείκτη (στις 1.516,17 μονάδες εχθές ), τον FTSE 20 (735,3 μονάδες) και τράπεζες (1.598 μονάδες) καθώς συνεχίσθηκαν αμείωτες οι ρευστοποιήσεις-πιέσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Όμως η αλήθεια είναι, πως δεν βοηθά ούτε ο διεθνής περίγυρος, με τους DJIA και DAX να προβληματίζουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Το, ότι δεν «χάθηκαν» οι 10.000 μονάδες για τον πρώτο δεν λέει και πολλά πράγματα μεσοπρόθεσμα- από τη στιγμή που η κλίση του δείκτη είναι πλέον εμφανής- ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενδιάμεσων ανοδικών διορθώσεων.

Κινητικότητα όμως και στην εγχώρια αγορά με την κυβέρνηση να επιχειρεί να τονώσει την ρευστότητα, τις γραμμές χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας ως «εργαλείο» το νέο «πακέτο των 25 δισ. ευρώ». Κατατοπιστικό από κάθε άποψη το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου για ένα πρόβλημα που έχει «χτυπήσει κόκκινο» στην αγορά και χρειάζεται ρηξικέλευθες λύσεις… εχθές.

Πρέπει όμως να έχουμε υπομονή, καθώς οι διεργασίες στον κλάδο έχουν εισέλθει σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, όπου όλοι συναντώνται και ομιλούν με όλους υπό την υψηλή επιστασία βέβαια της τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό θα εντάσσαμε την χθεσινή (βεβαιωμένη) συνάντηση του ισχυρού άνδρα της Alpha Bank με τον τσάρο της οικονομίας (σχετικό παρασκήνιο στον Εκηβόλο) και οι (μη επιβεβαιωμένες) επαφές του Ι. Κωστοπουλου με τον Σπ. Λάτση αλλά και του τελευταίου με υψηλότατους πολιτικούς παράγοντες.

Το σίγουρο είναι πως παρασκηνιακά διαδραματίζονται περισσότερα ακόμη και από αυτά, που φημολογούνται ή διαρρέονται δεξιά και αριστερά. Είναι όμως ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης και του δραματικού χαρακτήρα που έχει λάβει πλέον η όλη υπόθεση.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται… εχθές ανταγωνιστικές (προς τους ξένους ομίλους) χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις και το αδιέξοδο πρέπει να λυθεί άμεσα.

Η συρρίκνωση των μεγεθών, κερδών ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, οι δραματικές εκκλήσεις σημαινόντων παραγόντων και επιχειρηματιών θα πρέπει να βρουν… ευήκοα ώτα, προτού είναι αργά.

Από αυτή την άποψη… ξενίζει την αγορά η κωλυσιεργία που παρατηρείται στο θέμα της ανακοίνωσης των «τριών συμβούλων του Δημοσίου» με τον υπεύθυνο (κ. Χριστοδουλάκη) να κρατά ως και εχθές το βράδυ… σαν επτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα ενώ οι σχετικές διαρροές έχουν «φωτογραφίσει» από την προηγούμενη Τρίτη τους προτιμητέους της κυβέρνησης.

Κωλυσιεργία, που σε συνδυασμό με την πραγματική κατάσταση αποτυπώνεται καθημερινά στο…ταμπλώ με συνεχείς πωλήσεις κυρίως από την πλευρά αμερικανικών χαρτοφυλακίων με άμεση συνέπεια την «βύθιση» της Εθνικής Τράπεζας χαμηλότερα και των 9,80 ευρώ, το αρνητικό σερί της Τράπεζας Πειραιώς στα 4 ευρώ (με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 3,88 ευρώ), την ταλαιπωρία και των υπόλοιπων τραπεζικών και του μεγαλύτερου μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η επικείμενη άρση της απαγόρευσης του short selling, η εμφανής πτωτική κλίση, ο …πειρασμός του να βγάλεις περισσότερα από το short παιχνίδι, η κρισιμότητα της κατάστασης δημιουργούν ένα εξαιρετικά «πονηρό μείγμα».

Με την αγορά λίγο υψηλότερα της βάσης των 1.500 μονάδων, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να «κρύβει» μία αντίδραση από τα χαμηλά των 1.504,15 μονάδων και ανώτατο όριο αυτής της φάσης προς τις 1.688 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v