Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικές εξελίξεις vs διεθνές κλίμα

Στην επόμενη φάση περνούν οι εξελίξεις στις τράπεζες. Αντιμέτωπες οι δύο κυρίαρχες "σχολές", με το Χ.Α. να αναζητεί καταλύτες για συντήρηση της μόχλευσης. Προβληματίζει η τεχνική εικόνα των ξένων αγορών.

Τράπεζες. Οι σύμβουλοι ήρθαν, η μάχη άρχισε… σύμφωνα με το σχετικό θέμα του euro2day.

Όμως, με τον DJIA να… χάνει τις 10.000 μονάδες και τις οικονομικές, τεχνικές ενδείξεις να "πυκνώνουν" αρνητικά πάνω από τις αγορές, στο Χ.Α. θα πρέπει να αποδυθούν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Από τις 1.541,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 752,9 ο FΤ 20 και με τις τράπεζες ξανά πάνω από τις 1.640 μονάδες. Με υπεραπόδοση χθες για όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένους με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η χθεσινή αναστροφή συνάδει με την τεχνική προσέγγιση της αγοράς από μερίδα παικτών-αναλυτών οι οποίοι θεωρούσαν πιθανό σημείο αναστροφής την ευρύτερη περιοχή των 1.500 μονάδων.

Ενδεικτική η εκτίμηση του φίλου Στέφανου (deiktes.com) πως "…οι τιμές του βραχυχρόνιου RSI βρίσκονται σε επίπεδα όπου σ υ ν ή θ ω ς αναστρέφεται -τουλάχιστον- βραχυπρόθεσμα η κίνηση της αγοράς". Ευθεία, μονόμπαντη η διόρθωση του Χ.Α. από την τελευταία κορυφή των 1.688 μονάδων παραπέμπει σε μήκος στην αμέσως προηγούμενη (από την πρότερη κορυφή των 1.793 μονάδων).

Τεχνικά αυτό παραπέμπει σε εμφανή καθοδικό σχηματισμό, που όμως αφήνει το περιθώριο μικρών - σύντομων ανοδικών διορθώσεων.

Η τάση είναι βέβαια εξασθενούμενη και κάθε φορά η "τοπική κορυφή" χαμηλότερη από την αμέσως προηγούμενη, ωστόσο ευκαιρίες διαφυγής δίνονται. Σε αυτήν τη φάση, με την Εθνική να περνά και πάλι τα 10 ευρώ, τη Eurobank στα 5,08 ευρώ, την Alpha Bank στα 5,22, την Πειραιώς στα 4,15 και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,60 ευρώ.

Στην τρίτη φάση λοιπόν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, με τις δύο κυρίαρχες σχολές να επεξεργάζονται σενάρια. Η μία, που θα λέγαμε εκφράζει τη βούληση (και τον ευσεβή πόθο των περισσότερων τραπεζιτών), θεωρεί πως ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις - συνεργασίες "ελληνικού τόπου".

Η δεύτερη, που απηχεί τις βουλές της τρόικας (και τις σκέψεις ισχυρής ομάδας στην κυβέρνηση), θεωρεί ως πρωταρχική επιδίωξη την κεφαλαιακή ενίσχυση των ιδρυμάτων, τη βελτίωση της καθαρής θέσης τους, την επαναφορά τους ως πηγών χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

Στην πρώτη περίπτωση οι τραπεζίτες και πολλοί μεγαλομέτοχοι τη…γλιτώνουν με το μικρότερο (γι' αυτούς) κόστος (εάν προχωρήσουν με ανταλλαγή χαρτιών ή μικρές ΑΜΚ), στη δεύτερη υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αρχίσουν οι τράπεζες να λειτουργούν και πάλι ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αναμφίβολα η διελκυστίνδα των δύο κυρίαρχων τάσεων έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ισχυρά "όπλα" και επιχειρήματα. Όμως, για την αγορά το ζητούμενο είναι έπειτα από αυτήν τη διαδικασία να βρεθούν και κεφάλαια για τις επιχειρήσεις, την αγορά.

Εν πάση περιπτώσει, ενδιαφέρουσα η συνέχεια, όπως και εάν έρθουν τα πράγματα, με την κυβέρνηση να έχει ως… χαρτί διαπραγμάτευσης -πίεσης τον "μηχανισμό διάθεσης των (νέων) 25 δισ. ευρώ".

Από τεχνικής πλευράς η μόχλευση, που ξεκίνησε από χθες, μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να έχει συνέχεια με πρώτη περιοχή-στόχο π ρ ο ς τις 1.688 μονάδες. Σε μία τεχνικής μορφής -αντανακλαστική και τίποτε περισσότερο- κίνηση προτού και το Χ.Α. συνεχίσει με τα ξένα χρηματιστήρια χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v