Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και διεθνές κλίμα δίνουν την τάση

Από τις κυοφορούμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και την τροχιά των ξένων αγορών θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η συνέχεια της αντίδρασης χαμηλού κόστους στη Σοφοκλέους. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Για σπασμωδικές αντιδράσεις σε μία καθοδική πορεία, κάνει λόγο η ομάδα της eZMarket στην ημερήσια ανάλυση της (στις 26//8) με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εστιάζουν περισσότερο στη μεταβλητότητα συγκεκριμένων μετοχών, τα όποια περιθώρια αντίδρασης και τη…φημολογία για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν ο μεν Γενικός στις 1.547, ο δε Ftse20 στις 754 «εξαντλώντας» σε σημαντικό βαθμό το περιθώριο περαιτέρω κίνησης τους προς την περιοχή πρώτης αντίστασης.

Στο σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται αναλυτικά ενδιαφέροντα στοιχεία από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, που δεν θα πρέπει να ενθουσίασε ιδιαίτερα την αγορά. Η…σκιά των ξένων αγορών, η εκ νέου αδυναμία του ευρώ, η πλειονότητα τεχνικών και οικονομικών ενδείξεων παραμένει αρνητική, επιβαρυντική για όσους στοχεύουν βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Το γεγονός, ό τι η τελευταία «κορυφή» (1.688,6 μονάδες στις 17/8) ήταν εμφανώς χαμηλότερη της αμέσως προηγούμενης ( 1.793,4 στις 5/8) ενισχύει το σενάριο της βραχυ-μεσοπρόθεσμης διορθωτικής φοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου. Το ΧΑ προηγείται της διόρθωσης των υπόλοιπων του ευρωπαϊκού Νότου και βεβαίως των χρηματιστηρίων του Βορρά, καθώς η Ελλάδα παραμένει μακράν η ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες αδυναμίας εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Από τη στιγμή, που η μεσοπρόθεσμη προοπτική δεν φαίνεται να αλλάζει θεαματικά και πλήθος οικονομικών-τεχνικών ενδείξεων καταγράφουν αυτή την αδυναμία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναστραφεί η φορά των χρηματιστηριακών δεικτών.

Η τελευταία…έκλαμψη, που πυροδοτήθηκε από τις τράπεζες μπορεί να συνεχιστεί προς τις 1.680-1.690 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη) εάν «τρέξουν» οι εξελίξεις στον κλάδο και οι ξένοι «ρίξουν» κεφάλαια τους στην αγορά.

Υπό προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω των ισχυρών θέσεων, που διατηρούν για λογαριασμό πελατών τους οι Deutsche Bank, HSBC (δύο από τους τρεις συμβούλους του Δημοσίου) και έχουν εύλογο συμφέρον να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σχετική διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΤΤ και ΑΤΕ.

Βέβαια απαραίτητη είναι πάντα η έξωθεν συνδρομή με τα ξένα χρηματιστήρια να προβληματίζουν περισσότερο μετά την υποχώρηση του DJIA χαμηλότερα και των 10.000 μονάδων 9στις 26/8). Εάν δεν αναστραφεί άμεσα η πτωτική φορά των DJIA, S&P 500 και DAX το ΧΑ δεν θα μπορέσει να αυτονομείται για πολύ, με ότι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Οι μέτριες συναλλαγές πιθανόν να λειτουργούν υπέρ μίας προσπάθειας συντήρησης της μόχλευσης, με επίκεντρο τις τράπεζες, αν και ο κλάδος έχει μπροστά του ακόμη πολλά…επεισόδια. Ωστόσο φάνηκε, πως σε μία ρηχή και…ελεγχόμενη αγορά όπου ο τζίρος και η βαρύτητα στάθμισης περιορίζονται σε 4-6 μετοχές όλα μπορεί να συμβούν.

Η αδυναμία της Εθνικής να υπερβεί τα 10,4-10,5 ευρώ, αν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν καλύτερα των προβλέψεων, το «γύρισμα» της Eurobank στα 5,10 από τα 5,30 ευρώ, οι πωλητές στην Alpha Bank σε συνδυασμό με την εικόνα των αποτελεσμάτων πολλών εταιρειών του Ftse20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σημαντικά πράγματα στη συνέχεια.

Ωστόσο η διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου έχει πολλούς…γύρους με ανατροπές, σενάρια και διαψεύσεις που πρακτικά θα μπορούσε να δίνει-κατά καιρούς- αφορμές σπασμωδικών ανοδικών αντιδράσεων.

Το πιθανότερο από τεχνικής πλευράς είναι, πως οι δύο τελευταίες «κορυφές» του ΓΔ (στις 1.588 και 1.793 μον.) θα αποτελούν από τούδε και στο εξής τους διαδοχικούς στόχους (στην καλύτερη περίπτωση). Τις δε 1.500 μονάδες μία σημαντική γραμμή άμυνας πριν την…επόμενη καθοδική διάσπαση και υποχώρηση προς τις 1.400 μονάδες, σε επόμενη φάση.


-----

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: «Με ηπιότερους ρυθμούς συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η πτωτική πορεία της αγοράς αφού δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική αλλαγή στο οικονομικό προσκήνιο εντός ή εκτός των τειχών.

Μικρής εμβέλειας επίδραση στην αγορά προς την θετική κατεύθυνση έτυχε η ανακοίνωση της πρόσληψης των συμβούλων για λογαριασμό της κυβέρνησης για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ η οποία ωστόσο θα έχει πολλά στάδια και άρα αρκετό χρόνο στην διεκπεραίωση της.

Τα ως τώρα αποτελέσματα μόνο υποστηρικτικά δεν μπορούν να θεωρηθούν αφού η συρρίκνωση της κερδοφορίας αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τις αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις κατεβάζοντας τα μεγέθη κερδοφορίας του εξαμήνου κάτω από το 1 δις. ευρώ. Και εδώ βέβαια το πρόβλημα που δημιουργείται δεν έχει να κάνει με τα επενδυτικά χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς η οποία έχει τιμολογήσει σε υπερθετικό βαθμό αυτή την εικόνα αλλά με το πρόγραμμα εσόδων του Δημοσίου το οποίο θα χρειαστεί να βρει τρόπο για να αναπληρώσει τα χαμηλά έσοδα από την φορολόγηση των κερδών, την πολύ περιορισμένη έκτακτη εισφορά της χρήσης του 2010 και τα μηδαμινά έσοδα από την φορολόγηση των μερισμάτων.

Η απαισιόδοξη εικόνα συμπληρώνεται από την σχετικά εύκολη διάσπαση τεχνικών και ψυχολογικών στηρίξεων σε Ευρώπη και Αμερική η οποία συνοδεύτηκε από αρνητικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών για απασχόληση, κατοικίες και λιανικές πωλήσεις. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις 1.516 μονάδες, μετά από 178 μονάδες πτώσης αποφορτίζοντας πλήρως το ισχυρό κλίμα ανόδου που επικράτησε τον Ιούλίο στην αγορά.

Οι ταλαντωτές έχουν προσεγγίσει -χωρίς να εισέλθουν- βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα επιβραδύνοντας την ταχύτητα της πτώσης. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες διατηρούν ανέπαφα τα σήματα πώλησης και η εξελισσόμενη ανοδική διόρθωση είναι εντός προγράμματος με βέλτιστο πέρας τις 1580 μονάδες. Οι μικρές αντιδράσεις συνοδεύονται από χαμηλούς τζίρους οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους γεγονός που στερεί από την αγορά την δυνατότητα επιλογών και διάχυσης της ανόδου.

Ως πιθανότερο σενάριο κίνησης για την επόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση της εικόνας αδυναμίας η οποία με την εώς τώρα δομή της πτώσης έχει βάλει πολύ σοβαρά στο τραπέζι -σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο- την επαναπροσέγγιση των χαμηλών του Ιουνίου (1.400 μονάδες). Το σενάριο αυτό αναιρείται μόνο σε ανοδική υπέρβαση των 1.640 μονάδων. Αν και η αγορά βρίσκεται σε αποτιμήσεις που ιστορικά θεωρούνται υποτιμημένες η απώλεια κάποιας εσωτερικής δυναμικής από ένα ισχυρό καταλύτη εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την αγορά. Σαφώς οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον τραπεζικό κλάδο μπορούν να δώσουν περισσότερα κίνητρα αγορών και βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Ωστόσο ένας μήνας αναμονής είναι σημαντικός χρηματιστηριακός χρόνος μέχρι να ανακοινωθούν οι αποτιμήσεις και εν συνεχεία να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Ενδιάμεσα η εγχώρια αγορά θα πρέπει να βρει καινούριες αφορμές υποστήριξης οι οποίες στην παρούσα φάση θα πρέπει να τύχουν και κάποιου ανάλογου θετικού κλίματος στο εξωτερικό για να έχουν αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου παραμένουμε σε στάση αναμονής αναφορικά με τις τοποθετήσεις περιμένοντας καλύτερες προϋποθέσεις εισόδου στην αγορά».

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.547,01 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,69%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 29,56%. Ο FT 20 υποχώρησε 2,49%, ο Mid 40 χαμηλότερα 3,48% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση μόλις 4,57%.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (0,68%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες, κατέγραψαν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-9,10%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-7,03%) και ο κλάδος της Τεχνολογίας (-6,97%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελληνικαί Ιχθ/γειες (27,27%), Μάρακ (27,27%), Ντρουκφάρμπεν (22,41%), Plias (21,69%), Τζιρακιάν (21,62%), Logismos(17,74%), Νίκας (16,67%), Ευρωσυμμετοχές (15,38%), ΕΛΥΦ (11,43%), Alsinco (9,37%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Καρδασιλάρης (33,33%), Vivere (-23,44%), Παρνασσός (-20,35%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (-19,49%), Μηχανική (κο) (-18,03%), Εβροφάρμα (-17,31%), AS Company (-16,92%), Altec ( –16,67%), Q&R (-16,67%) και Χατζηιωάννου (-16,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v