Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η αντίδραση χαμηλού κόστους

Δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για τον ΓΔ που μπορεί να ξεκίνησε με μικρές απώλειες, όμως γρήγορα βρήκε θετικό βηματισμό. Παρέμεινε χαμηλός ο τζίρος. Σημαντικός δανεισμός τίτλων για τραπεζικές μετοχές.

Δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που μπορεί να ξεκίνησε με μικρές απώλειες, όμως γρήγορα βρήκε θετικό βηματισμό και μάλιστα όταν ακόμα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέμεναν σε κίνηση σε αρνητικό έδαφος.

Ο Δείκτης ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 1568,41 μονάδες με κέρδη 1,73%, λόγω του σχετικού αγοραστικού ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης για Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Όμως στην συνέχεια και παρά το γεγονός ότι καλυτέρευε η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, οι αγοραστές στο Χ.Α. οπισθοχώρησαν και έτσι ο Δείκτης περιορίστηκε σε κίνηση πέριξ των 1550 μονάδων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα λίγο καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου των ΗΠΑ (η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% στο β΄ τρίμηνο του έτους. Τα αναθεωρημένα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%) δεν φάνηκαν ικανά να δώσουν σημαντικό “καύσιμο” ανόδου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Ben Bernanke.

Αντίθετα χαμηλότερος του αναμενομένου και πιο συγκεκριμένα στις 68,9 μονάδες ανακοινώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan (εκτ. 69,9), ακυρώνοντας το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street και γυρίζοντας την σε χαμηλότερα επίπεδα συμπαρασύροντας και τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές σε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, για να ακολουθήσουν οι δηλώσεις Bernanke για την Αμερικάνικη οικονομία και η Wall να μπει σε ένα “γαϊτανάκι” αλλαγής προσήμων.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η δύο τελευταίες συνεδριάσεις ανοδικής αντίδρασης έδωσαν μία πιο “συμπαθή” εικόνα στην τεχνική εικόνα Γενικού και Τραπεζικού δείκτη, όμως για να αποκτήσει η ανοδική αντίδραση πειστικό χαρακτήρα χρειάζεται πολλά περισσότερα και το κυριότερο σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Με τέτοιους τζίρους σαν τον σημερινό (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) η Αγορά δεν μπορεί να πάει πουθενά και όσοι έχουν τοποθετηθεί σε “short” θέσεις δεν έχουν λόγους να ανησυχούν αν Γενικός Δείκτης και FTSE δεν δώσουν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1580 και 769 μονάδων αντίστοιχα, υποστηρίζουν όσοι παραμένουν απαισιόδοξοι.

Άλλωστε η εικόνα των διεθνών Αγορών φαίνεται να ενισχύει τα επιχειρήματά τους, καθώς δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις αρνητικές ειδήσεις.

Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου στους βιαστικούς και περιμένετε την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου και την επιστροφή του short selling” συστήνουν οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου, που αρκούνται στο να επισημάνουν ότι με τόσο χαμηλούς τζίρους η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της Αγοράς.

Στην Αγορά ομολόγων στρέφονται οι επενδυτές παγκοσμίως, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι οικονομίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη χάνουν τη δυναμική ανάκαμψής τους. Όπως σχολιάζει η EPFR Global, στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 25 Αυγούστου, οι επενδυτές απέσυραν 7,1 δισ. δολάρια από τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως και επένδυσαν 5,2 δισ. δολάρια σε ομόλογα. Ποσό 5,4 δισ. δολαρίων αποδεσμεύθηκαν από Αμερικανικά funds μετοχών, ενώ οι εισροές στις αναδυόμενες Αγορές ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων 13 εβδομάδων.
 
Τα funds ομολόγων στις αναπτυσσόμενες Χώρες συγκέντρωσαν επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων και οδεύουν ολοταχώς σε έτος-ρεκόρ, ενώ τα αμερικανικά funds ομολόγων προσέλκυσαν 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε αποδείχθηκε η Τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη που σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,69%, αυξάνοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους στο -29,56%.

Στο -1,83% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη, στο -37,48% οι απώλειες του εν λόγω δείκτη από τις 31/12/2009.

Από τους τίτλους του 20αρη οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-2,69% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Ελλάκτωρα (-2,54%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-1,96%% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Αρνητικό πρόσημο για Motor Oil, Jumbo και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Ελ. Πετρελαίων, ΟΠΑΠ, Εθνικής, Πειραιώς.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Coca-Cola (+2,83%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΟΤΕ, MPB, MIG.

Θετική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο, Αγροτική, Κύπρου και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1547,01 μονάδες με κέρδη 0,34%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 62 εκατ. από τα οποία τα 1,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Ισοβαρής η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών, 21 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 20% και 21 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 19,15%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς


Σαν το μαρτύριο του Σίσυφου φαίνονται τα δεδομένα των προοπτικών του Ελληνικού χρηματιστηρίου, με φάσεις ανακούφισης αλλά και πίεσης, επισημαίνει ο Κώστας Βέργος. Σε αυτή την βασανιστική, όμως, πορεία, η Ελληνική Αγορά δεν είναι μόνη. Οι αρνητικές ειδήσεις από την Αμερικανική Αγορά επικράτησαν στο προηγούμενο διάστημα πιέζοντας τις διεθνείς Αγορές, ενώ σε εγχώρια βάση βάρυνε και ο προβληματισμός για την πορεία των εσόδων του Κράτους.

Αναμφίβολα, η Ελληνική Αγορά εν μέσω Αυγούστου δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί θετικά έναντι ξένων Αγορών, όμως οι κίνδυνοι που προεξοφλούνται στο εξωτερικό και οδήγησαν στην υποχώρηση των ξένων Αγορών, αν και βάσιμοι, είναι υπερβολικοί.

Η υποχώρηση των παραγγελιών νέων κατοικιών και μεταπωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αν και εντυπωσιακή, αναμένονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εντός του καλοκαιριού. Στην παρούσα φάση, επίσης, κρίνοντας από εκτιμήσεις εξειδικευμένων ξένων οίκων, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Ελληνικό δημόσιο χρέος έχουν υποχωρήσει σε προ της κρίσης επίπεδα, κάτι που αν ευσταθεί θα επιτρέψει σημαντική ανατίμηση Τραπεζικών αξιών στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα σε διεθνές επίπεδο στο επόμενο διάσημα οι αναλυτές θα προβούν σε ακριβέστερες εκτιμήσεις της ανάπτυξης των ΗΠΑ, που φαίνεται να κινείται μεταξύ 2% και 2,5%, μετά τα στοιχεία ανεργίας, την ομιλία Μπερνάνκε σε διεθνές οικονομικό συμπόσιο και τα επικαιροποιημένα στοιχεία αύξησης του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα, στο επόμενο διάστημα ενδιαφέρον θα έχει η πορεία ιδιωτικοποιήσεων αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Αγορά αναμένεται να δοκιμάσει τα επίπεδα στήριξης στις 1500-1510 μονάδες, ενώ σε περίπτωση αναιμικού ενδιαφέροντος θα ολοκληρώσει την πτωτική κίνηση στις 1.420 μονάδες, επίπεδα από τα οποία αναμένεται να υπάρξουν τοποθετήσεις οδηγώντας ξανά στις 1.790 μονάδες και στη συνέχεια προς υψηλότερα επίπεδα, υποστηρίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Kύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Την τεχνική εικόνα του τίτλου της Τρ. Πειραιώς, προσπαθεί να διερευνήσει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με την άποψη του μέλους της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ η σχετικά θετική έκπληξη της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων είναι πολύ πιθανό να δώσει το κατάλληλο διαγραμματικό “push” για τη διάσπαση της αντίστασης των 4,2 ευρώ. Κλείσιμο πάνω από το εν λόγω επίπεδο με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα βάλει τις βάσεις για την επαναπροσέγγιση της ζώνης των 4,7 με 4,8 ευρώ.

Παρόλα αυτά όμως ο Τραπεζικός Οργανισμός, που άναψε το “φυτίλι” στην προηγούμενη έντονη ανοδική κίνηση του Ιουλίου δεν εμφανίζει και τη καλύτερη διαγραμματική εικόνα, καθώς μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην ισχυρή αντίσταση των 5,50 ευρώ ξέμεινε από κινητήρια “καύσιμα” και γύρισε βίαια με ένα ενδιάμεσο mini διάστημα σταθεροποίησης προς τη ζώνη των 4,20 με 3,9 ευρώ.

Εδώ όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν στις επόμενες συνεδριάσεις η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δε δώσει την ανοδική κίνηση (4,20 προς 4,7 ευρώ), που περιγράψαμε στην αρχή της τεχνικής ανάλυσης θα δημιουργήσει αρνητική επενδυτική ψυχολογία, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε καθοδική διάσπαση του σημείου στήριξης των 3,9 ευρώ ανοίγοντας έτσι τη πόρτα κατάβασης προς την επικίνδυνη περιοχή, που εκτείνεται ανάμεσα στα 3,6 και στα 3,2 ευρώ.

Η ανοδική προσπάθεια δείχνει να έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά που συναινούν στην διατήρηση του χαμηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αντίδραση από ζώνη που μπορεί να χαρακτηριστεί τεχνικά αξιοποιήσιμη (1.500 μονάδες) έχουν δώσει ένα μικρό ανοδικό περιθώριο έως τις 1.580 μονάδες όπου βραχυπρόθεσμα ο χαρακτήρας αυτής της αντίδρασης εξαντλείται.

Για μικρό μέγεθος τοποθετήσεων θα εξετάζαμε με βραχυπρόθεσμη οπτική την ζώνη των 1.530 – 1.535 μονάδων και πάντα με αυστηρό και κοντινό επίπεδο περικοπής ζημιών αφού η πτωτική τάση παραμένει κυρίαρχη στην ροή του Γενικού Δείκτη.

Η διατήρηση των αναστολών βασίζεται στην πολύ αδύναμη εικόνα των ξένων Αγορών οι οποίες έχασαν ψυχολογικά επίπεδα στηρίξεων χωρίς να υπάρξουν οι ανάλογες τεχνικές αντιδράσεις μετά από τις έντονες διορθώσεις που προηγήθηκαν.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, σε σύνολο 74 εταιρειών (25,5%) τα λειτουργικά αποτελέσματα παρουσιάζουν συρρίκνωση 7% και η κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 93% με το ισοζύγιο κερδοφόρων ζημιογόνων εταιρειών να περιορίζεται στο 55/45.

Σε αυτή την εικόνα οι ελάχιστες θετικές εξαιρέσεις εκτιμάται ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του Γενικού Δείκτη η οποία πλέον φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η ένταση των ρευστοποιήσεων θα μειωθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την ερχόμενη εβδομάδα και ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει σημείο ισορροπίας κοντά στην τρέχουσα περιοχή.

Το ενδεχόμενο όμως να χαθεί η ζώνη των 1500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη δεν μπορεί να αποκλεισθεί εξαιτίας των διεθνών Αγορών καθώς εμφανίζουν αρνητική εικόνα το τελευταίο διάστημα.

Οι φόβοι για πιο ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο η Ευρώπη να εισέλθει σε ύφεση δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που αναζητεί πιο ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα Γερμανικά ομόλογα και ο χρυσός.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρότι εμφανίζει υψηλές απώλειες από τις αρχές του έτους, αυτές δεν βοηθούν ώστε να μειωθούν οι επενδυτικοί φόβοι.

Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν οι εγχώριοι καταλύτες που θα οδηγήσουν τις αποτιμήσεις των εισηγμένων σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έχουν προεξοφληθεί απο την εγχώρια Αγορά και δεν μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο.

Το μόνο “χαρτί” που έχει απομείνει είναι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στον Τραπεζικό κλάδο , το οποίο ,όμως δεν πέφτει στο τραπέζι είτε γιατί απουσιάζουν οι “παίχτες” ή οι ενδιαφερόμενοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Οι επενδυτές επιθυμούν οι εξελίξεις να τρέξουν άμεσα αφού είναι ο μόνος τρόπος για να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στην Αγορά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής ανόδου που συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις περίπου στο 0,20%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8054, τιμή εκκαθάρισης 752,97) κινήθηκαν μεταξύ 747,25 και 765 μονάδων.

Αυξήθηκε εντυπωσιακά ο δανεισμός τίτλων (2170500 Εθνική, 145700 Κύπρου, 2958500 Eurobank, 122200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 3091100 Πειραιώς, 870800 Αγροτική, 8600 Τιτάν, 51000 MPB, 3317500 Alpha Bank, 5700 Coca-Cola, 19000 MIG, 14200 ΟΤΕ, 5200 Ελ. Πετρέλαια, 5800 Ελλάκτωρ, 9300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2221), Alpha Bank (992), Πειραιώς (460), Eurobank (1088), ΟΤΕ (229), MIG (4033), Κύπρου (266), Ελ. Πετρέλαια (135), Ταχ. Ταμιευτήριο (173), MPB (259), ΔΕΗ (287), Coca-Cola (124), ΟΠΑΠ (295).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/8, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στο Εθνική (200000 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v