Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τραπεζικές εξελίξεις, ρυθμιστής της τάσης

Οι εξελίξεις στις τράπεζες και το διεθνές κλίμα θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Αντίσταση πλέον οι 1.600 για την διάσπαση της οποίας απαιτούνται ουσιώδεις κινήσεις και αύξηση του τζίρου.

Τράπεζες και διεθνές κλίμα δίνουν την τάση. Με τους βασικούς δείκτες να διαμορφώνονται ο μεν Γενικός στις 1.547 ο δε Ftse20 στις 754,5 μονάδες. Σε μία εξαιρετικά "πονηρή" φάση των αγορών τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ερχονται συμφωνίες και…καραμπόλες στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου με τον κλαδικό δείκτη στην ευρύτερη περιοχή των 1.660 μονάδων. Με την Εθνική στα 10,15 ευρώ, τις Eurobank-AlphaBank στα 5,10 και 5,20 αντίστοιχα, την Πειραιώς στα 4,15 και τις Αγροτική στα 1,09 και ΤΤ στα 4,51 ευρώ.

Η θέση της στήλης μας – και η εκτίμηση μας προσωπικά- καταγεγραμμένη πλειστάκις όπως και οι συχνές αναφορές μας για το πιθανό παρασκήνιο μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών των Eurobank-Alphabank.

Οσο το δυνατόν, πιο προσεκτική παρακολούθηση συναλλαγών, χρηματιστηριακών κωδικών, συγκεκριμένων πελατών που εκτελούν εντολές και ανεπιβεβαίωτο παρασκήνιο και πληροφορίες μας έχουν οδηγήσει εδώ και εβδομάδες στην διαμόρφωση μίας εικόνας για το τι μπορεί να διαδραματίζεται στο παρασκήνιο. Πρόκειται όμως για ένα από τα ενδεχόμενα μίας διαδικασίας που σε κάθε περίπτωση- πάντα κατά την εκτίμηση μας- θα έχει στο τέλος και έξωθεν συνδρομή, δηλαδή ΄΄ζεστό ρευστό΄΄ και ΄΄πολύτιμα κεφάλαια΄΄ μπας και πάρει μπροστά η αγορά.

Βέβαια το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν είναι, ό τι το καλύτερο ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που επιμένουν για ακόμη ένα "ποντάρισμα" πριν την επερχόμενη "μεγάλη βουτιά" των αγορών. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τους χειρισμούς που επισπεύδονται σε κυβερνητικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό επίπεδο δίνοντας ίσως την τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι ουσιαστικό στις τράπεζες, στο Χρηματιστήριο.

Θα απαιτηθεί χρόνος, ωστόσο η συγκυρία και η επερχόμενη υποχώρηση των αγορών οδηγεί εκ των πραγμάτων σε επιτάχυνση των διαδικασιών, των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων. Και αυτό υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο…ταμπλώ, τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την πραγματική οικονομία.

Περιβάλλον, που φαίνεται ότι προεξοφλείται χρηματιστηριακά και αποτυπώνεται στην αδυναμία των βασικών δεικτών να κινηθούν πειστικά υψηλότερα. Η αντίδραση λ.χ του ΓΔ τον κρατά υψηλότερα των 1.500 μονάδων. Όμως ο χαμηλός τζίρος, η εξασθένιση της αρχικής φοράς προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής καθιστούν τους βραχυπρόθεσμους εξαιρετικά προσεκτικούς.

Αδύναμες οι ενδείξεις που δίνονται από την παρακολούθηση του MACD, από την διακύμανση των ΓΔ και 20άρη σε σχέση με τον ΚΜΟ 20 ημερών αλλά και ο τζίρος, που παραμένει μέτριος. Η μέχρι πρότινος στήριξη των 1.600 έχει μετατραπεί εμφανώς σε αντίσταση για την πειστική διάσπαση της οποίας απαιτούνται συναλλαγές και ουσιώδεις κινήσεις σε δεικτοβαρείς κλάδους το ταχύτερο δυνατόν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v