Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντύθηκε στα... κόκκινα η Σοφοκλέους

"Κατηφορίζει" το ΧΑ με συνολικά πτωτική πορεία για τον FTSE 20 προς τις 740 μονάδες. Κάτω από τα 10 ευρώ και πάλι η ΕΤΕ, απώλειες για Eurobank - Alpha. Μικρά κέρδη για Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στο… κόκκινο οι ευρωαγορές, στο… κατακόκκινο η ελληνική.

Έως 1,95% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρούσε νωρίτερα προς τις 1.530 μονάδες και έως τις 740 ο FTSE 20, την ίδια στιγμή όπου όλοι οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες διόρθωναν μέχρι 0,9%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη προς τις 5.860 μονάδες.

Σε κλίση πλέον και ο… τελευταίος των Μοϊκανών, καθώς το γερμανικό χρηματιστήριο ήταν το… έσχατο που παρέμενε υψηλότερα σημαντικότατης περιοχής στήριξης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη συγκριτικά πιο εύρωστη οικονομία της χώρας.

Η κλίση πλέον και του DAX, σε συνδυασμό με ανάλογη φορά όλο και περισσότερων δεικτών στη Wall (μεταφορών, ασφαλιστικών, τεχνολογίας, χρηματοοικονομικών, κατασκευών και τραπεζών), είναι η σοβαρότατη παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμούν όλο και σοβαρότερα οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές.

Όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο… παιχνίδι, ο τζίρος -που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11:10- δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον χθεσινό, που πρακτικά σημαίνει ότι "ρευστοποιούνται θέσεις που ανοίχτηκαν από την Παρασκευή μέχρι και χθες". Αυτό ενδεχομένως στη συνέχεια να οδηγήσει σε μερική σταθεροποίηση των βασικών δεικτών, με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 1.530 - 1.535 μονάδων.

Χαμηλότερα και πάλι των 10 ευρώ η Εθνική, έχοντας δώσει αρκετά σημάδια αδυναμίας, και το προηγούμενο διήμερο, ενώ η Eurobank και η Alpha Bank υποχωρούν στα 4,97 και στα 5,02 ευρώ αντίστοιχα.

Στα 4,50 ευρώ, οριακά υψηλότερα, η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και σταθερή η Τράπεζα Κύπρου στα 4,04 ευρώ. Πρόκειται για τις δύο μετοχές του κλάδου που για διαφορετικό λόγο η καθεμία σημειώνουν συγκριτικά τις χαμηλότερες απώλειες σε βάθος 52 εβδομάδων.

Ενδεικτικά, το Τ.Τ. είναι σχεδόν 14% χαμηλότερα και η Κύπρου περίπου 16,5%, όταν η Εθνική αποτιμάται 54,2% χαμηλότερα απ' ό,τι προ 52 εβδομάδων.

Στο 49% - 52% πιο κάτω κυμαίνεται η απόδοση και των Eurobank - Alpha Bank, ενώ στο 64% φτάνει για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Στοιχεία ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά συνάμα μιας γενικότερης τάσης διαφοροποίησης που παρατηρείται ακόμη και μεταξύ εταιριών του ίδιου κλάδου.

Από τις μετοχές του 20άρη περισσότερη προσοχή θα δίναμε στην Ελλάκτωρ καθώς στον κύκλο εργασιών σημειώνεται συγκριτικά λογική υποχώρηση (περίπου 16%), αλλά θεαματικότατη πτώση κερδών.

Ενδεικτική και η εικόνα του δευτέρου τριμήνου για την J&P Άβαξ, μία από τις ισχυρότερες της τετράδας του κλάδου. Η Ελλάκτωρ πιέζεται έως 3,6% χαμηλότερα, στα 2,93 ευρώ, διορθώνοντας μάλιστα κάτω και από τα 3 ευρώ, σε μία εμφανέστατη αδυναμία αντίδρασης.

Μέχρι 4,2% υποχωρούσε η μετοχή της J&P Άβαξ στο 1,38 ευρώ, αλλά με μόλις 20 μετοχές (…ντροπής πράγματα) στις 11:18. Στα 18,36 ευρώ η μετοχή της CCH, μία από τις συνήθεις που "επιστρατεύονται" όταν πιέζονται οι τράπεζες, αν και σήμερα η εικόνα και του 20άρη είναι συνολικότερα αρνητική, καθώς δεν αντιδρά (στις 11:20) ούτε μία μετοχή.

Οι συναλλαγές στα 11,9 εκατ. ευρώ από τα οποία 2,8 στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, που θα πρέπει "να αγωνιστεί" για να ξανακερδίσει τα 10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v