Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνέργειες αντίδοτο στην κρίση…

Η απογοητευτική εικόνα των αποτελεσμάτων, η διεθνής συγκυρία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους αισιόδοξους. Πιθανή μία τεχνική αντίδραση σε μία περίοδο όπου επιβάλλονται οι επιχειρηματικές συνέργειες.

Οι δημοπρασίες… έβαλαν το χέρι τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Για να διαμορφωθούν οι βασικοί δείκτες στις 1.555 ο ΓΔ και τις 757,5 ο FTSE 20 σε μία περίοδο, που για πρώτη φορά μετά το 2005 η Wall «κοκκινίζει» τον Αύγουστο και οι ζημιές για τις εισηγμένες εκτοξεύονται στο ιστορικό επίπεδο των 1,37 δισ. ευρώ. Ισχυρές ενδείξεις για το τι προετοιμάζεται από την Wall μέχρι τις ευρωαγορές, το ΧΑ με το ελληνικό χρηματιστήριο να παραμένει αρνητικός σηματωρός των επερχόμενων.

Σε αυτή την περίοδο επιβάλλονται διεθνώς οι επιχειρηματικές κινήσεις συγκέντρωσης, αναδιάρθρωσης δυνάμεων προκειμένου να θωρακισθούν όμιλοι και κλάδοι μπροστά στον επόμενο κύκλο μεγάλης καταπόνησης των οικονομιών και των χρηματιστηρίων.

Εκ των ων ουκ άνευ, θα λέγαμε προϋπόθεση, για την δημιουργία οικονομιών κλίμακος σε κάθε διαστρωμάτωση της οικονομίας, του επιχειρείν.

Από αυτή την άποψη αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δύο-παράλληλες κινήσεις, που γίνονται με καταλύτες την ΔΕΛΤΑ και την Chipita στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων-ειδών διατροφής.

Ακρως κατατοπιστικά και τα δύο σχετικά θέματα της Αλεξάνδρας Γκίτση που δεν θα πρέπει να ειδωθούν μεμονωμένα αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο της συγκέντρωσης δυνάμεων.

Κάτι ανάλογο με όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί στις τράπεζες, κινούνται παρασκηνιακά στην ακτοπλοΐα, ενώ εκκρεμεί η συνένωση δυνάμεων για Aegean-Olympic Air.

Ανάλογου χαρακτήρα, φιλοσοφίας και ανάγκης (βεβαίως) κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε όλο και περισσότερες από τούδε και στο εξής. Στις ξένες αγορές, στην ελληνική.

Σε ετοιμότητα οι εμπλεκόμενοι στις τράπεζες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παραμένει καταλύτης- αυτής της φάσης των διεργασιών- κάτι που δικαιολογεί την τρέχουσα θέση της μετοχής στα 4,60 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα όμως η, για διαφορετικούς λόγους, ανθεκτικότητα της Τράπεζας Κύπρου που κυμαίνεται στα 4,19 ευρώ. Από τεχνικής πλευράς το χθεσινό «τράβηγμα» δεικτοβαρών μετοχών προς το κλείσιμο ή ακόμη και στην διαδικασία της δημοπρασίας αφήνει ανοιχτό ένα… μικρό παράθυρο για μία μικρής έκτασης αντίδραση.

Ούτως ή άλλως οι πρώτοι στόχοι στο ΧΑ παραμένουν ευδιάκριτοι και αφορούν στην επαναπροσέγγιση των 1.600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και κατ΄ αντιστοιχία των 10,4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Εάν βοηθήσει λίγο το διεθνές κλίμα δεν αποκλείεται να συνεχισθεί η προσπάθεια «καλλωπισμού» ενός μέρους του… ταμπλώ και εν όψει της ΔΕΘ.

Αναφερόμαστε πάντα στο ενδεχόμενο πρόσκαιρων εκλάμψεων των χρηματιστηρίων, του ΧΑ στο πλαίσιο της ήδη δρομολογημένης κλίσης προς τα ελάχιστα έτους, διεθνώς.

Αυτή την ενδεχόμενη εκδήλωση αναστροφής για τον 20άρη, τις τράπεζες και επιμέρους χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς και με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v