Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στόχος η επαναπροσέγγιση των 1.600

Ισχυροί επιχειρηματικοί-επενδυτικοί κύκλοι θα διευκολύνονταν από μία ενδεχόμενη-πρόσκαιρη- βελτίωση του κλίματος, και εν όψει ΔΕΘ. Βοηθούν οι τεχνικές ενδείξεις, ο αυξημένες εχθές τζίρος, η αντίδραση στην Wall.

Για φθινοπωρινό ποδαρικό από τους αγοραστές κάνει λόγο ο συνΠαγκρατιώτης (*) Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς για το ΧΑ ο μήνας ξεκινά χρηματιστηριακά από τις 1.751.2 για τον Γενικό Δείκτη και τις 768 μονάδες για τον Ftse20.

Με την "ξέφρενη" άνοδο της Wall να ενισχύει την διάθεση και την τακτική τω ν βραχυπρόθεσμων παικτών. Στην πλειονότητα τους έχουν ποντάρει στο…στοίχημα της επιβεβαίωσης της ζώνης των 1.500 μονάδων (σε αυτή τη φάση, βέβαια) και της ενδεχόμενης επαναπροσέγγισης των 1.600 μονάδων.

Με αιχμή τα οικονομικά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων, που διαφοροποιούνται πλέον από την γενικότερα προβληματική κατάσταση, την προεξόφληση των όποιων εξελίξεων έχουν ήδη δρομολογηθεί στις τράπεζες και προφανώς στην δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος και εν όψει ΔΕΘ. Αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες και την λογική προεξόφλησης απαραίτητα οι ξένες αγορές και κυρίως η Wall και η Φραγκφούρτη.

Στην Wall όσοι ποντάρουν στο ενδεχόμενο αντίδρασης από τις 9.950 μονάδες σε συμβόλαια του DJIA φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι. Μένει να φανεί εάν αυτή την ώρα ακολουθούν με ανάλογες κινήσεις στον DAX που θα πρέπει να "δέσει" τις 5.900 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον είναι εμφανής η προσπάθεια αρκετών να αυτονομηθούν επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε συγκεκριμένες μετοχές του Ftse20.

Η όλη εικοτολογία, που έχει προκληθεί με αφορμή τις διοικητικές εξελίξεις στην Alpha διευκολύνει την κατάσταση. Η μετοχή "μετρά" αν μη τι άλλο την προσπάθεια αποκόλλησης από τα χαμηλά των 4,96 ευρώ της 25/8 φτάνοντας εχθές έως τα 5,32 για να διαμορφωθεί τελικά στα 5,25 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον η προοπτική επιβεβαίωσης (ή όχι) της τεχνικότητας δεικτοβαρών μετοχών και βασικών δεικτών κάτι που θα άφηνε ανοιχτή την προοπτική υπεραπόδοσης και πάνω από τις 1.600 μονάδες. Σύμφωνα με τον φίλο Στέφανο (deiktes.com) "… η πρώτη σημαντική ένδειξη-επιβεβαίωσης- είναι η διαμόρφωση ενός 'άσχημου' σχηματισμού διπλού πυθμένα (Ugly Double Bottom).

Ονομάζεται έτσι επειδή οι πυθμένες του είναι άνισοι ως προς το ύψος τους με τον δεύτερο πυθμένα να βρίσκεται πιο ψηλά από τον πρώτο. Επιβεβαιώνεται με την υπέρβαση του επιπέδου που ορίζεται από την υψηλότερη κορυφή που βρίσκεται μεταξύ των δύο πυθμένων".

Στην ίδια λογική και η χθεσινή παρατήρηση φίλου της στήλης πως "… σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο σημειώθηκε κορυφή υψηλότερα από αυτήν του Ιουλίου αλλά και πυθμένας πιο πάνω από το χαμηλό του ίδιου μήνα. Τεχνική λεπτομέρεια χρήσιμη για όσους ποντάρουν στην προοπτική της σπασμωδικής αντίδρασης πέραν και των 1.620 μονάδων".

Με γνώμονα και την τεχνική προσέγγιση εξακολουθούμε να ποντάρουμε στην προοπτική επαναπροσέγγισης των 1.600 μονάδων, με ό τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο περιθώριο υπεραπόδοσης μετοχών όχι μόνο από τον 20άρη αλλά και από… χαμηλότερες κατηγορίες αποτίμησης.

Θα λέγαμε μάλιστα, πως στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δόθηκαν αρκετές ενδείξεις για το ποιες μετοχές μπορούν να ακολουθήσουν σε μία τέτοια ανοδική κίνηση.

Στην περίπτωση μάλιστα, που φανεί ότι η υπέρβαση των 1.600 μονάδων επιχειρείται πειστικά τότε ο πήχης θα μπορούσε να ανέβει υψηλότερα. Όμως ΠΑΝΤΑ στο πλαίσιο μίας "σπασμωδικής" κίνησης, μίας τεχνικής ανοδικής διόρθωσης που υπό προυποθέσεις μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

(*) Ενας μεγάλος Παράγοντας του Αθλητισμού και του χώρου της καλαθοσφαίρισης ο Ανδρέας Μιαούλης… έφυγε προχθές το βράδυ. Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 17.00 από το Νεκροταφείο του Βύρωνα. Ενεργός παράγοντας και στο αγαπημένο του Παγκράτι, για περισσότερα από 40 χρόνια έγινε ο "μπασκετικός πατέρας" πολλών από εμάς της γενιάς του ΄50.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v