Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοίγει το παιχνίδι μετά τη διάσπαση των 1600

Εμφανής η θετική προδιάθεση από την αρχή της συνεδρίασης. Η διάσπαση όμως των 1.600 μονάδων ενεργοποιεί και άλλους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ, MIG, Eurobank, Alpha Bank.

Έως τις… παρυφές των 1.593 μονάδων αντέδρασε αρχικά η αγορά για να «γυρίσει» στη συνέχεια λίγο χαμηλότερα προς τις 1.585 μονάδες. Ωστόσο η με αυξημένες συναλλαγές ανοδική διάσπαση των 1.600 λίγο μετά τις 11:15 ισχυροποιεί την τάση και βάζει και άλλους βραχυπρόθεσμους στο παιχνίδι.

Από τεχνικής πλευράς απόλυτα φυσιολογική η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, που θα πρέπει να πείσει σήμερα για την ανθεκτικότητα των 1.570 μονάδων. Προτού εκδηλωθεί οποιαδήποτε άλλη κίνηση είτε πέραν των 1.600 είτε χαμηλότερα προς τις 1.500 μονάδες.

Στις 780 και πάλι ο FTSE 20 δηλαδή πέριξ μίας κομβικής ζώνης τιμών, για την διάσπαση των οποίων απαιτείται νέα ενίσχυση του τζίρου. Προσώρας φθάνει στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το στοιχείο των «ανοιχτών πωλήσεων» που σε ορισμένες περιπτώσεις τραπεζικών μετοχών και τίτλων του 20άρη κυμάνθηκε εχθές μέχρι και το 40% των συνολικών συναλλαγών.

Μάλιστα το γεγονός, πως αυξημένοι τζίροι διενεργούνται αυτή την περίοδο σε κυρίως δύο μετοχές (Eurobank-Alpha Bank) με συγκριτικά «υψηλό δανεισμό» τίτλων παραπέμπει εμφανώς σε ποντάρισμα βραχυπρόθεσμων παικτών.

Πρακτικά λίγα πράγματα μπορεί να εξηγούν αυτή την κινητικότητα δηλαδή είτε την προσπάθεια προεξόφλησης υπαρκτών σεναρίων είτε ένα απλό… στοίχημα, που μπορεί να βγει αλλά μπορεί και να μην βγει.

Προσωπικά και επειδή γνωρίζουμε ορισμένους από τους παίκτες που ποντάρουν σε αυτή την προεξόφληση θα επιμείνουμε στην εδώ και καιρό εκτίμηση μας πως οι δύο όμιλοι πράγματι συζητούν και όντως επεξεργάζονται από κοινού ορισμένα σχέδια.

Το αν θα ευοδωθούν βέβαια είναι μία άλλη περίπτωση, ωστόσο θεωρούμε βάσιμο το… ποντάρισμα που γίνεται σε αυτές τις δύο μετοχές.

Στα 5,41 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 5,23 ευρώ της Eurobank ενώ και στο ΤΤ (που έχει συγκριτικά υψηλό δανεισμό και πωλήσεις) η τιμή σταθεροποιείται στα 4,8-4,85 ευρώ. Η Κύπρου στα 4,46 ευρώ, που κ α ι λόγω της επικείμενης α.μ.κ θα είχε κάθε λόγο να ενισχυθεί χρηματιστηριακά, ενώ η Εθνική κυμαίνεται στα 10,41 ευρώ.

Δεδομένου, ότι για την Εθνική έχουμε θέσει απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια την πειστική διάσπαση των 10,4-10,5 ευρώ η μέχρι τώρα αντίδραση κατά 3,2% παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Στο ένα ευρώ «πατά» και πάλι η MIG, που προφανώς ευνοείται από τις τελευταίες επιχειρηματικές ενέργειες του ομίλου, ενώ η CCH απλά επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της. Και την σταθερή προτίμηση ισχυρών παραδοσιακών επενδυτικών κύκλων.

Όμως η σταδιακή υπέρβαση των 1.600 μονάδων, λίγο μετά τις 11:15, ανέβασε και άλλο τις… στροφές σε μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλώ.

Στα 5,44 ευρώ τα ΕΧΑΕ, στα 3,16 η Intralot, στα 3,73 ο Σαράντης. Στα 0,59 ευρώ η Centric, στα 1,19 ευρώ η μετοχή της Proton Bank, καθώς διασπώνταν ανοδικά οι 1.600 μονάδες.

Ο πρώτος στόχος επιτυγχάνεται και όπως όλα δείχνουν περνάμε στην δεύτερη φάση της προσέγγισης μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v