Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Ζητούνται καταλύτες για… απόδραση από τις 1600

Μόνο με σταδιακή αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων και αναθέρμανση της κινητικότητας στις τράπεζες θα μπορούσε να… ξεκολλήσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας από την στήριξη των 1.600 μονάδων.

Δεύτερο 15νθήμερο στις αγορές και με το ΧΑ στα όρια της…διόρθωσης.

Η… κατηφόρα μπορεί να συνεχίστηκε στη… Σοφοκλέους, ο Γιώργος Α. Σαββάκης μπορεί πολύ εύστοχα να σημειώνει πως "θολώνει το τοπίο για το ανοδικό σενάριο" καθώς οι βασικοί δείκτες εξαντλούν το μεγαλύτερο περιθώριο της "δικαιολογούμενης διόρθωσης" από την κορυφή του Ιουνίου.

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.625,9 μονάδες, μετά από ένα σερί επτά πτωτικών συνεδριάσεων, που ανάλογη πορεία φέρνει τον FTSE 20 στις 789,6, τον Τραπεζικό στις 1.720 μονάδες, την Εθνική στα 10,31 ευρώ.

Η περίοδος αυτή των επτά πτωτικών συνεδριάσεων "στερήθηκε" οποιασδήποτε εικοτολογίας για τον τραπεζικό κλάδο, είχε σημαντικές αφορμές διόρθωσης από τα ξένα χρηματιστήρια ενώ και στο εσωτερικό μέτωπο η ανακοίνωση των οικονομιών δεικτών-μεγεθών παραπέμπουν σε μία οικονομία, που έχει ασφυκτικά προβλήματα.

Παρά την προσπάθεια των αρμοδίων να αναδείξουν την βελτίωση ορισμένων υπό-τομέων μάλλον υπερθεματίζουν "κρύβοντας" την ουσία της πραγματικής κατάστασης.

Όμως οι τελευταίες συνεδριάσεις "χρωματίστηκαν" από την κινητικότητα γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με την τιμή της μετοχής στα 4,42 ευρώ, το μεθοδικό μάζεμα της μετοχής και την προεξόφληση ορισμένων χρηματιστηριακών κύκλων, πως ο επόμενος γύρος στις τράπεζες θα σηματοδοτηθεί (κατά πάσα βεβαιότητα ) με αφορμή το ΤΤ.

Όλα αυτά μένει να φανούν βέβαια στις επόμενες συνεδριάσεις, οπότε και λογικά θα καταβληθεί προσπάθεια να καταδειχθεί κινητικότητα, έργο από τους επιτελείς εν όψει της ΔΕΘ και βεβαίως λόγω των ασφυκτικών προβλημάτων στην πραγματική οικονομία, την ασφυξία στις επιχειρήσεις.

Η βραχυπρόθεσμη τάση συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, με τον να "γράφει" εβδομαδιαίες απώλειες 3,3%. Όμως και για τα ξένα χρηματιστήρια (κυρίως Wall και Φρανκφούρτη) χρειάζεται καταλύτης προκειμένου να ανασχεθεί η πτωτική φορά και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μόχλευσης.

Στον ίδιο ρυθμό και το ΧΑ, δηλαδή ο 20άρης, με τον φίλο Στέφανο (deiktes.com) να παρατηρεί πως "…οι τιμές βρίσκονται οριακά πάνω από τον εκθετικό Μ.Ο των 50 ημερών".

Πρακτικά όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε φορά πάνω από τις 1.600 (για την ακρίβεια πάνω από τις 1.598 μονάδες) η εξελισσόμενη κίνηση έχει τεχνικά χαρακτηριστικά, που δεν αποκλείουν ένα πιθανό "γύρισμα".

Σε αυτά τα επίπεδα ορίζεται το κατά 50% περιθώριο διόρθωσης του Γενικού Δείκτη από τα τελευταία υψηλά και για αυτό αρκετοί αναλυτές θεωρούν "…εξαιρετικά κρίσιμη την ευρύτερη περιοχή".

Για να κινηθεί όμως η αγορά πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν το…φως της δημοσιότητας μερικές από τις παρασκηνιακές διεργασίες γίνονται (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο.

Η… ενεργοποίηση "διαύλων διαρροών" θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη της διάθεσης των ισχυρών παικτών και ένα πιθανό σημείο αναφοράς για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Με τους τελευταίους να συνεκτιμούν, πως η ερχόμενη Παρασκευή είναι η τρίτη του μήνα (αν και η κίνηση στα Παράγωγα παραμένει υποτονική- περισσότερα σε σχετικό σχόλιο της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος) δεν αποκλείεται να αυξηθεί η συναλλακτικότητα στην υποκείμενη ή τις συμπληρωματικές αγορές.

Παράλληλα ένα διάστημα ανάλογης "ταλαιπωρίας" για μετοχές του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για επιμέρους κινήσεις στα "μικρομεσαία".

Είναι ενδεικτικό, πως την τελευταία εβδομάδα από τις συνολικά 50 μετοχές (με ποσοστό ανόδου μεγαλύτερο του 2,1%) μόλις μία (ΤΤ) ήταν από τον FTSE 20 και την ευρύτερη "μεγάλη κεφαλαιοποίηση". Στην πλειονότητα τους αποδόσεις (54,2%) σημειώθηκαν (με μέτριες όμως συναλλαγές) σε μετοχές όπως Elbisco, CPI, Logismos, Παίρης, Q&R, Nutriart, Ελληνικά Καλώδια, Μπουτάρης, Πετζετάκις, Προοδευτική κ.α. από αυτή την κατηγορία μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v