Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις για μετά τον… 15Αύγουστο

Μπορεί το αρνητικό σερί να συνεχίζεται στο ΧΑ, το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια να βαραίνει, ωστόσο η εξόφθαλμη κινητικότητα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προοιωνίζεται νέο γύρο εξελίξεων προς το τέλος Αυγούστου.

Έκτη συνεδρίαση στο «κόκκινο» για το ΧΑ τη στιγμή, που πυκνώνουν τα… σύννεφα πάνω από την αμερικανική οικονομία. Στις 1.628,28 ο Γενικός Δείκτης, στις 790,87 μονάδες ο FTSE 20 και στην περιοχή των 1.730 οι τράπεζες.

Τελευταία συνεδρίαση μιας παραδοσιακά… χαλαρής εβδομάδας, που ωστόσο δεδομένης της ιδιαιτερότητας της κατάστασης έχει το ενδιαφέρον της. Αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνηςκαλά τα deals στις τράπεζες αλλά λίγα… δίνοντας έμφαση στην τελευταία ενδιαφέρουσα έκθεση της UBS.

Όμως και σε άκρο-επίπεδο τα πράγματα δεν είναι και τόσο… ρόδινα όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν οι οικονομικοί επιτελείς, από τη στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται από το έλλειμμα, την ύφεση, την ανεργία και σπεύδει στην ενεργοποίηση μέτρων που είχε αποφασίσει για το 2011.

Μέσα σε αυτά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η νέα αύξηση στον ΦΠΑ, καθώς προτίθεται να εντάξει στην κατηγορία του 23% πολλά βασικά είδη και υπηρεσίες που τιμολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή.

Σε ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον είναι άξιον απορίας, πως άπαντες οι εμπλεκόμενοι… καθεύδουν μακάριοι με τον κλάδο χρηματοδότη της πραγματικής οικονομίας να κρατά κλειστές τις γραμμές χορηγήσεων.

Διαδικαστικά το ΧΑ κινείται στο… ρυθμό του προηγούμενου αρνητικού σερί (22-30/6) με τους βασικούς δείκτες να «δοκιμάζουν» στηρίξεις που αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Εμπορική Χρηματιστηριακή κάνει λόγο για δύο περιοχές στηρίξεων (στις 1.630 και 1.570 μονάδες) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας επόμενης προσπάθειας επαναπροσέγγισης των τελευταίων υψηλών (1.780-1.800).

Οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την αγορά να αναζητά τον επόμενο τοπικό πυθμένα –πιθανώς τις 1.560 μονάδες, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για την αγορά.

Δίνει και ο φίλτατος Μάνος το στίγμα των όσων… περιρρέουν στην αγορά- εν πάσει περιπτώσει σε όσους παραμένουν εντός παιδιάς- και της γενικότερης διάθεσης- αίσθησης για τη συνέχεια.

Από την άλλη οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις κάτι με τις αγορές στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κάτι εχθές με την ενεργοποίηση του ΑΜΕΜ και της τεχνικής εμπλοκής με τη μετοχή της Alpha Bank συντήρησαν το όποιο ενδιαφέρον. Όπως επίσης οι σταθερά (συγκριτικά) αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank κυρίως όμως στη μετοχή του ΤΤ σαν να επιχειρηθεί να προεξοφληθεί κάτι στο… ταμπλώ ή σαν να επιχειρείται από κάποιο κέντρο να δημιουργηθεί η εντύπωση για κάτι τέτοιο.

Γιατί προφανώς το να οδηγείς το ΤΤ εξόφθαλμα κόντρα σε ένα καθολικά διορθωτικό περιβάλλον, με απουσία φημών, ειδήσεων στις τράπεζες και με σταθερούς τους πωλητές στις μετοχές του κλάδου δεν μπορεί να έχει τυπικό ή χρηματιστηριακό και μόνο χαρακτήρα και σχεδιασμό.

Και από τη στιγμή, που δεχόμεθα τον κανόνα, πως το… ταμπλώ λειτουργεί προεξοφλητικά η κινητικότητα με επίκεντρο το ΤΤ μπορεί να έχει περισσότερο και πιο ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Περισσότερα όμως, εάν πράγματι «τρέχει κάτι» από εβδομάδας με την αγορά να φαίνεται να περιμένει κάτι που θα μπορέσει να αναστρέψει το κλίμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v